Så tänker du källkritiskt
Just nu fylls både radio, tv och sociala medier av bilder, filmer och nyheter från kriget i Ukraina. Men hur ska man tänka när man läser och ser saker som har med kriget att göra? Barnens bibliotek har pratat med Åsa Larsson som kan allt om källkritik.
Text: Annsofie Andersson, 8 mars 2022.
Åsa är journalist och jobbar på Källkritikbyrån. De arbetar med att titta närmare på vad som är sant och falskt på nätet och i nyhetsflödet. Nu är det extra viktigt att vara källkritisk berättar hon. I krig och konflikter vill de olika sidorna visa att de är bra och att den andra är dålig.
- Sedan finns det andra som passar på när hela världen pratar om en och samma sak. En del kanske sprider saker om kriget för att få fler följare. Andra försöker lura till sig pengar nu när många vill skänka pengar till de som flyr från kriget.
Håll dig till trygga källor
Ett tips är att hålla sig till information och nyheter från ”etablerade nyhetskällor”. Till exempel SVT, TV4, Sveriges Radio och Dagens Nyheter. Där arbetar journalister som har stor erfarenhet, de kollar att saker stämmer och gör rättelser om det blivit fel. Den sortens information är tryggare än om det som kommer från exempelvis ett konto på sociala medier, säger Åsa.

- En del kanske sprider saker om kriget för att få fler följare, säger Åsa Larsson som arbetar på Källkritikbyrån. Foto: Gustav Gräll.
- Man kanske inte tänker att ett konto är anonymt när det har ett namn. Men så länge du inte vet vem personen är i verkligheten så kan det ju bara vara en enda person som säger något. Du kan tänka så här: Om du går på gatan och någon du inte känner eller har sett förut kommer fram och säger något till dig - skulle du tro på det?
Tänk som på 1 april
Man ska även vara försiktig med bilder och filmer. I krig kan det hända att gamla bilder och filmer sprids på nytt. De kanske är tagna i samma land som konflikten är i men kan vara från förr i tiden, berättar Åsa.
Det är väldigt stor risk att sådant som inte stämmer och att olika rykten får spridning i krissituationer. Åsa tycker att man kan tänka ungefär som man gör på 1 april.
- Då tänker man att man ska vara misstänksam för att man inte vill bli lurad - så kan man tänka hela tiden på nätet.