
Sant eller fake news?
Har du hört någon ropa "det är fake news!"? Det betyder att nyheten skulle vara falsk eller inte har en tillräckligt säker källa. Ibland kan det betyda att något ser ut som fakta men visade sig bara vara en persons egna åsikt. Därför är det viktigt att vara källkritisk. Men hur ska man veta om en sida är fake eller inte? Vi tipsar dig med länkar och 5 viktiga frågor du alltid ska ställa dig.
Text: Lisa Ahlqvist, 2020
Om du får höra av en kompis att skolan ska vara stängd i en hel månad - skulle du tro att det var sant då? Din kompis sa ju det. För att du ska vara riktigt säker på att din kompis talar sanning måste du kolla källan. Vem har sagt till din kompis att skolan ska stängas? Är det en källa du kan lita på? Eller, är det kanske din kompis som är den enda källan? Då kan du vara säker på att det inte stämmer. Det är nog fake news. På samma sätt måste du ta reda på källan när du är på webben.
Om du har läst eller sett något som du vill berätta för andra är det viktigt att du vet vem som har skapat det du vill dela. Det är viktigt att du alltid tänker efter innan du berättar vidare något du har hört eller delar en nyhet eller en länk. Det kanske inte alltid är sant och du vill ju inte hjälpa till att sprida fake news.
Här har vi tipsat om några videor, radioprogram, länkar och lästips för att du ska förstå hur du kan kolla källan. Tipsen är från säkra källor - du får lita på oss eller göra en egen koll!

Farzad och de fem superfrågorna - UR Play - Radio
Farzad lär dig fem bra frågor du måste ställa när du vill kolla om något på nätet är sant. För 6 år+

Hur vet du det? - UR Skola - Video
Jenny Josefsson fick sparken från sitt jobb på tv eftersom hon aldrig kollade några källor. Nu ska hon istället starta en vlogg om hundar! Hon ger sig ut i en djungel av information för att leta fakta till sin vlogg. Till sin hjälp har Jenny sin källkritiska och trogna hund Kjell och några barn som kallar sig Källkritikerna. Titta på programserien Hur vet du det? För 6 år+

Världen online - Sant eller falskt? UR Play - Video
Hur ska man veta vad som är sant eller falskt på nätet? Får man ljuga på internet? Idun träffar elever och lärare på Möllevångsskolan för att prata källkritik. Och vad betyder egentligen "fake news"? För 9 år+

© Rune Andréasson
Bamse lär dig källkritik!
Bamse har en särskild tidning som heter Bamse och källkritik. Fråga efter den på ditt bibliotek eller på skolan! Här kan nämligen den beställas.

Din guide till Digital-Försvararna
Lär dig om hur det funkar på nätet på ett superkul sätt! EDRi jobbar för digitala rättigheter och friheter - till exempel regeringar som vill censurera eller blockera Internet för folk(!).