Hoppa direkt till innehåll

Kolla källan! - Lär dig att bli källkritisk

 

Sant eller fake news?  

Har du hört någon ropa "det är fake news!"? Det betyder att nyheten skulle vara falsk eller inte har en tillräckligt säker källa. Ibland kan det betyda att något ser ut som fakta men visade sig bara vara en persons egna åsikt. Därför är det viktigt att vara källkritisk. Men hur ska man veta om en sida är fake eller inte? Vi tipsar dig med länkar och 5 viktiga frågor du alltid ska ställa dig.

 

Text: Lisa Ahlqvist, 2020

 

Om du får höra av en kompis att skolan ska vara stängd i en hel månad - skulle du tro att det var sant då? Din kompis sa ju det. För att du ska vara riktigt säker på att din kompis talar sanning måste du kolla källan. Vem har sagt till din kompis att skolan ska stängas? Är det en källa du kan lita på? Eller, är det kanske din kompis som är den enda källan? Då kan du vara säker på att det inte stämmer. Det är nog fake news. På samma sätt måste du ta reda på källan när du är på webben.

Om du har läst eller sett något som du vill berätta för andra är det viktigt att du vet vem som har skapat det du vill dela. Det är viktigt att du alltid tänker efter innan du berättar vidare något du har hört eller delar en nyhet eller en länk. Det kanske inte alltid är sant och du vill ju inte hjälpa till att sprida fake news.

 

Här har vi tipsat om några videor, radioprogram, länkar och lästips för att du ska förstå hur du kan kolla källan. Tipsen är från säkra källor - du får lita på oss eller göra en egen koll! 


Farzad ställer 5 viktiga frågor som är bra att kunna när man kollar om något är sant. URplay.

 

Farzad och de fem superfrågorna - UR Play - Radio

Farzad lär dig fem bra frågor du måste ställa när du vill kolla om något på nätet är sant. För 6 år+

 

Hur vet du det? Ett program om källkritik för dig som är sisådär 6-9 år

 

Hur vet du det? - UR Skola - Video

Jenny Josefsson fick sparken från sitt jobb på tv eftersom hon aldrig kollade några källor. Nu ska hon istället starta en vlogg om hundar! Hon ger sig ut i en djungel av information för att leta fakta till sin vlogg. Till sin hjälp har Jenny sin källkritiska och trogna hund Kjell och några barn som kallar sig Källkritikerna. Titta på programserien Hur vet du det? För 6 år+

 

Världen online - Sant eller falskt

 

Världen online - Sant eller falskt? UR Play - Video

Hur ska man veta vad som är sant eller falskt på nätet? Får man ljuga på internet? Idun träffar elever och lärare på Möllevångsskolan för att prata källkritik. Och vad betyder egentligen "fake news"? För 9 år+


Två serierutor från Bamse och mörka skogen. Lånat från serieriundervisningen.se
© Rune Andréasson

 

Bamse lär dig källkritik!

Bamse har en särskild tidning som heter Bamse och källkritik. Fråga efter den på ditt bibliotek eller på skolan! Här kan nämligen den beställas.

 

Digitalförsvararna - skriv ut ett häfte om källkritik

Din guide till Digital-Försvararna

Lär dig om hur det funkar på nätet på ett superkul sätt! EDRi jobbar för digitala rättigheter och friheter - till exempel regeringar som vill censurera eller blockera Internet för folk(!). 

Så lär du dig att bli källkritisk på nätet - här är 5 frågor du alltid ska få svar på!

 

 Vem?

Vem arbetar med webbsidan? Kan man lita på dem?

SVAR: På alla webbsidor finns det information om vilka som arbetar med webbsidan. Kolla om du kan hitta till exempel Kontakt eller Kontakta oss - du kanske till och med kan höra av dig till de som arbetar med sidan. Det är viktigt att veta om det till exempel är en blogg du läser där en privatperson berättar sina persinliga åsikter eller om det är en organisation eller företag som driver sidan. Om du läser en nyhetsartikel ska det också tydligt stå vem som har skrivit texten.

Varför finns webbsidan? Vill man sprida information eller åsikter? Är någon ute efter att tjäna pengar? 

SVAR: Det är bra att du är medveten om varför sidan finns. Är det för att du ska få information eller är det bara för att ha kul? Vill någon tjäna pengar och sälja kan man vara beredd på att de kommer att prata bättre om sina egna produkter än andra liknande. 

VAD?

Vad för typ av information finns på sidan? Är det mest personliga åsikter eller fakta?


SVAR: På en nyhetstidning kan det finnas både fakta och personliga åsikter. Men om det är en faktatext - en artikel om till exempel en nyhet ska det inte blandas in några personliga åsikter. Nyheten ska bara berättas utan att den som har skrivit texten ska lägga in egna tankar eller vad den tycker. Men på en nyhetstidning finns det till exempel en speciell text som kallas för krönika - där kan den som har skrivit texten berätta om en nyhet med personliga åsikter. Då står det alltid tydligt namn och ofta bild på personen som tycker det. 

NÄR?

När skrevs det som finns på webbsidan? När uppdaterades sidan senast?


SVAR: Det brukar stå allra längst ner på sidan. Om det inte står och du vill veta kan du alltid kontakta de som jobbar på webbsidan. 

HUR?

Hur hittade du sidan? Litar du på den som tipsade dig om sidan?


SVAR: Det vet ju bara du själv förstås. Är det din lärare som tipsade dig? Kompisen? Litar du på dem? Hittade du sidan på Insta? Det är alltid bra att tänka efter hur du hittade till sidan och fråga en vuxen om du blir osäker. 

 

Många brukar säga "om det låter för bra för att vara sant - är det nog det".

 

Tänk på det när du besvarar dina frågor. Lycka till!

 

Livet online - boktips för unga

LÄSTIPS om internet och vad som är sant eller falskt

 

#påskärmen

Värsta bästa nätet - lättläst 9 år+

Mera sant eller falskt från 6 år+

 

Livet online. Lästips för dig upp till 12 år ungefär :)
-1