Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

En lila bläckfisk som håller ett skrivblock och pennor i sina armar

Vill du bli författare? 

 

 

Tre tips till dig som vill bli författare

 

Att bli författare kräver träning, träning och ännu mer träning. Du måste älska att skriva - och lyckas skriva om något som många andra vill läsa. Här har vi samlat tips och information till dig som drömmer om författaryrket. 

Text: Lisa Ahlqvist, uppdaterad 20191201

Författare är ett yrke precis som andra och man kan behöva utbildning för att lära sig att skriva. Det finns speciella högskoleutbildningar för att bli författare. Man kan också söka sig till skrivarkurser. När vi träffar författare frågar vi ofta vad deras tips till unga som drömmer om att skriva som arbete. Vet du vad de nästan alltid svarar? 

1. Läs, läs och läs en massa böcker.

Ja, de svarar nästan alltid att vad som har gjort dem till bra författare är för att de själva har läst så många böcker. När de läser något som de tycker är bra kan de härma och inspireras. När de läser något som de tycker inte är bra lär de sig vilka sätt de inte vill använda själva. 

2. Skriv, skriv och skriv en massa. 

Om du verkligen ska arbeta som författare måste du tycka att det är väldigt roligt att skriva. Du kan inte heller tro att en bok bara blir till av sig självt. Du måste lägga mycket tid på att skriva, sudda, ändra, skriva mer, dricka te, skriva mer, sudda, ändra, skriva... Ju mer du skriver desto mer lär du dig förstås. Kanske. 

3. Var nyfiken.

Varje gång du är på en promenad kanske du får idéer till nästa kapitel. Varje gång du lyssnar på några främlingar i kön framför dig kanske du får en dialog som du kan skriva av. Titta på alla detaljer runtomkring dig. 

 

"När man skriver brukar vi säga att det viktigaste nästan är att man verkligen vill berätta en historia och att man känner starkt för ämnet. Då brukar andra också vilja läsa, vilket är en förutsättning om man vill att ens text ska bli publicerad." BonnierCarlsen

 

När du väl har skrivit en text...

  • Det kan vara bra att låta andra läsa ditt manus och be dom tycka till. Men då får du inte bli ledsen när de föreslår ändringar. Det är lätt att bli blind för sin egen text. Man ser inte konstiga meningar, upprepning, klumpig dialog och annat när man skrivit själv. Så är det för oss alla.
  • Skicka till rätt förlag. Titta på förlagets hemsida, vad ger de ut för typ av böcker? Om ett förlag bara ger ut deckare är det ingen idé att skicka in dikter.

Skrivsugen? Foto: Pixabay

Författare som gav ut böcker när de var unga

 

Tror du att du är för ung för att bli författare? Ge inte upp! Här är några unga författare:

Johanna Thydell var bara 19 år när hon skrev sin första bok.

Emma och Lisen Adbåge är tvillingar och födda 1982. De både ritar och skriver. 2001 gav de ut sina första böcker.

Julia Sandström var bara 16 år när hon vann en skrivartävling. Hennes första bok heter På ödets vingar. HÄR hittar du hela serien Nyckelväktarna. 

Ebba Hyltmark är en av Sveriges yngsta författare genom tiderna. Hon började skriva sin första bok som tolvåring och i nian blev hon en av Sveriges Ebba Hyltmark. Foto: Anna Alexander Olssonyngsta författare med boken Allt suger och det är ingens fel. Under hösten 2019 satt hon som jury för vår novelltävling med tema Miljö och framtidsdrömmar

 

Till vem ska jag skicka mitt manus?

Här har vi samlat några förlag som ger ut böcker för barn och ungdomar. Surfa in på deras sidor och se deras infomation om manus.

 

 Bonnier Carlsen

 

 

Rabén & Sjögren

 

 

Opal

 

 

 

B.Wahlströms
 

 

Skrivsugen? Foto: Pixabay

Vad händer på ett förlag?

Har du skrivit ett manus som skulle kunna bli en bok? Men än så länge finns den bara i din dator? Här får du veta hur det går till att få din text till en bok på ett förlag. Läs mer

Om inget förlag vill publicera...

...ditt manus finns det en annan möjlighet. Man kan vända sig direkt till ett tryckeri och beställa en liten upplaga. Kanske vill du bara ha tjugo exemplar för att dela ut till dina kompisar?

Det kallas print om demand som betyder tryckning vid efterfrågan. Det som du måste tänka på är att det inte är något förlag som kollar igenom texten, fixar baksidestext eller gör reklam för din bok och du får själv betala för tryckningen. 

Exempel på print on demand-företag:

typeandtell

Vulkan.se

publit

Nomen förlag

Författarens bokmaskin

Solentro

 

"Ett finskt förlag gav ut våra sagor"

 

Systrarna Silke och Tindra Lauréns lekar slutade ofta med färdiga sagor. En dag gjorde deras mamma något åt alla deras sagor och bilder. Så här berättar de själva om hur deras sagor blev en bok:

 

Tindra och Silke när de var 7 och 9 år gamla.Jag, Silke Laurén, och min lillasyster Tindra hade inte en tanke på att ge ut en bok och bli unga författare.

Som så många andra gånger lekte vi en lek som jag kommit på: Hon fick börja med att rita en bild (hon ritade en säl) som jag sedan skrev en kort text, ett par meningar, till.

Sen fick Tindra fortsätta rita bilder som jag skrev till. Till slut hade vi en hel saga som vi döpte till Skeppsbrottet.

 

 

Tvillingsköldpaddor

Efter det bytte vi. Jag ritade ett par siamesiska tvilling-sköldpaddor. Tindra fick hitta på en text till som jag skrev ner till bilden. Och så fortsatte vi tills vi hade den andra sagan, De siamesiska tvillingarna.

Omslag till De siamesiska sköldpaddorna

Tindra undrade ett tag senare var ugglorna är på dagen. Hon skrev därmed en egen bok med tankar runt den frågan.

Var är ugglorna på dagen? Bild på en massa ugglor som sover.

Vi visade vår mamma, Jessica, de här sagorna. Hon tyckte de var fina och gick så långt att hon skickade in dem och massa andra små sagor vi har skrivit till några bokförlag. Av de förlagen var det ett i Finland som tyckte att iallafall de här tre sagorna var så fina att de ville ge ut böckerna i bokhandlarna.

Det var alltså inte SÅ lätt att ge ut böckerna. Men jag tror att det skulle finnas mycket fler unga författare om föräldrarna var lite mer engagerade och trodde mer på hur bra barnens böcker kunde vara i bokhandlarna.

Det var mamma som gjorde att det gick som det gick. Så hade ju jag och Tindra tydligen rätt bra idéer.

Man får komma på nånting kul eller fyndigt...eller fint. Nånting som uppskattas av många.

Innan våra sagor blev riktiga böcker gav vi sagorna i julklapp och present till såna vi känner och framför allt till såna i den åldern böckerna är gjorda för, för att se hur och vad de tyckte om dem. Vid alla de positiva reaktionerna kände vi mer hopp till att kunna få dem publicerade.

/Silke Laurén

Alla bilderna är ritade av Silke och Tindra Laurén.

Skriver du fanfiction? Kolla in:

 

mugglarportalen.se (Harry Potter förstås)

 

FanFiction.net (engelska)

 

Wattpad-logganWattpad 

 

 

Intervjuer med författare

Barnens bibliotek har intervjuat hundratals av författare och illustratörer. Hitta dina favoritförfattare och läs deras tips till dig som gillar att skriva!

Till Författare och illustratörer

 

-1