Hoppa direkt till innehåll
Skrivsugen? Foto: Pixabay

Tre tips till dig som vill bli författare

 

Att bli författare kräver träning, träning och ännu mer träning. Du måste älska att skriva - och lyckas skriva om något som många andra vill läsa. Här har vi samlat tips och information till dig som drömmer om författaryrket. 

Text: Barnens bibliotek, uppdaterad januari 2019.

 

Författare är ett yrke precis som andra och man kan behöva utbildning för att lära sig att skriva. Det finns speciella högskoleutbildningar för att bli författare. Man kan också söka sig till skrivarkurser. När vi träffar författare frågar vi ofta vad deras tips till unga som drömmer om att skriva som arbete. Vet du vad de nästan alltid svarar?

 

1. Läs, läs och läs en massa böcker

Ja, de svarar nästan alltid att vad som har gjort dem till bra författare är för att de själva har läst så många böcker. När de läser något som de tycker är bra kan de härma och inspireras. När de läser något som de tycker inte är bra lär de sig vilka sätt de inte vill använda själva.

 

2. Skriv, skriv och skriv en massa

Om du verkligen ska arbeta som författare måste du tycka att det är väldigt roligt att skriva. Du kan inte heller tro att en bok bara blir till av sig självt. Du måste lägga mycket tid på att skriva, sudda, ändra, skriva mer, dricka te, skriva mer, sudda, ändra, skriva... Ju mer du skriver desto mer lär du dig förstås. Kanske.

 

3. Var nyfiken

Varje gång du är på en promenad kanske du får idéer till nästa kapitel. Varje gång du lyssnar på några främlingar i kön framför dig kanske du får en dialog som du kan skriva av. Titta på alla detaljer runtomkring dig. 

 

När du väl har skrivit en text...

 - Det kan vara bra att låta andra läsa ditt manus och be dom tycka till. Men då får du inte bli ledsen när de föreslår ändringar. Det är lätt att bli blind för sin egen text. Man ser inte konstiga meningar, upprepning, klumpig dialog och annat när man skrivit själv. 

 - Skicka till rätt förlag. Titta på förlagets hemsida, vad ger de ut för typ av böcker? Om ett förlag bara ger ut deckare är det ingen idé att skicka in dina dikter.

Till vem ska jag skicka mitt manus?

Titta på de böcker du brukar läsa. På alla böcker står det från vilket bokförlag de kommer ifrån. Några av de största i Sverige är Bonnier Carlsen, B Wahlströms, Opal, Rabén & Sjögren, Lilla Piratförlaget och Natur och kultur. Alla förlag har en bra webbplats där de tydligt visar hur du som vill skicka in ett manus kan göra.

 

Om inget förlag vill publicera...

...ditt manus finns det en annan möjlighet. Man kan vända sig direkt till ett tryckeri och beställa en liten upplaga. Kanske vill du bara ha tjugo exemplar för att dela ut till dina kompisar och släktingar?

Det kallas "print om demand" som betyder tryckning vid efterfrågan. Det som du måste tänka på är att det inte är något förlag som kollar igenom texten, fixar baksidestext eller gör reklam för din bok och du får själv betala för tryckningen.

Författare som gav ut böcker när de var unga

 

Tror du att du är för ung för att bli författare? Ge inte upp! Här är några unga författare:

Johanna Thydell var bara 19 år när hon skrev sin första bok.

Emma och Lisen Adbåge är tvillingar. Båda ritar och skriver. De var också bara 19 år när degav ut sina första böcker.

Julia Sandström var bara 16 år när hon vann en skrivartävling. Hennes första bok heter På ödets vingar.

Här hittar du första delen i hennes bokserie Nyckelväktarna.

Ebba Hyltmark är en av Sveriges yngsta författare genom tiderna. Hon började skriva sin första bok som tolvåring och i nian blev hon en av Sveriges yngsta författare med boken Allt suger och det är ingens fel. Under hösten 2019 satt hon som jury för vår novelltävling med tema Miljö och framtidsdrömmar

Ebba Hyltmark. Foto: Anna Alexander Olsson

Tolvårige Willems spökhistoria blev en bok

Tolvårige Willems spökhistoria blev en bok

 

Willem Källmodin är kanske landets yngsta författare. Tillsammans med sin mamma skickade de in en bok till ett förlag. Vi frågade Willem hur du kan komma igång med att skriva en bok. 

Läs intervjun med Willem

Grön drake med texten Författare Illustratörer

Intervjuer med författare

 

Barnens bibliotek har intervjuat hundratals av författare och illustratörer. Hitta dina favoritförfattare och läs deras tips till dig som gillar att skriva!

Till Författare och illustratörer

-1