Hoppa direkt till innehåll

Tips till dig som förälder hur du får barn att vilja läsa

I Sverige kommer det ut ungefär två tusen barn- och ungdomsböcker varje år. Förutom böcker finns det mängder med tidningar, spel och annan text att ta till sig som barn. Vi på Barnens bibliotek vill tipsa dig som vuxen hur du kan tänka när det kommer till barn och läsning.

Text: Barnens bibliotek, uppdaterad augusti 2019.

 

Vi på Barnens bibliotek älskar att läsa böcker - men det finns faktiskt mycket annat man kan läsa idag. När ditt barn har knäckt läskoden är det dags för dig att fundera på vad ditt barn skulle vilja läsa. Vad har ditt barn för intresse? Finns det någon tidning som handlar om det intresset? Eller vill hen helst läsa instruktioner eller matrecept? Ibland kan det kännas övermäktigt för ett barn att påbörja sin läsning med att få en tjock bok framför sig. Fundera på om det finns annat material som barnet kan börja med att läsa - på nätet, en tidning, ett spel? Barnet kan även få en mjukare ingång till läsning av en bok via en ljudbok, högläsning eller att läsa en ebok (då syns det inte hur tjock den är).

Varför ska barnet läsa då?

Det kan låta som en konstig fråga. "Varför? - Därför!" Men det är viktigt att du som vuxen själv har funderat på varför just du vill att ditt barn ska läsa. Är det bara för att alla runt omkring säger det, att barnet ska hänga med i skolan? Eller vill du att barnet ska läsa olika typer av texter för att få större inblick i andras världar och vardagar? Är det viktigt för dig att ditt barn läser eftersom du själv gillar att läsa? Det är viktigt att du själv ser syftet och poängen med att ditt barn ska läsa.

Vi får ofta höra från barn att föräldrar tar till läsning som ett straff. "Sluta spela spel nu. Kan du inte läsa istället?". Känner du igen dig? Det är en taktik vi inte tipsar dig om. 

Hur ofta?

Hur ofta läser du eller ni andra vuxna i familjen? Tänk på det klassiska citatet "barn gör inte vad du säger - de gör vad du gör". Det kanske finns en risk att den enda gången ditt barn ser dig läsa är när du arbetar på jobbdatorn och hör dig sucka och tycka att det är långtråkigt - vad sänder det ut för signaler? Ser ditt barn att du läser och njuter? Fundera på hur det ser ut i din familj. Sedan kan ni testa att ge varandra en rolig läsutmaning. Om du vill att ditt barn ska läsa - kom igång med din egen läsning samtidigt!

Gör läsning till en familjeaktivitet. Gå tillsammans till ert lokala bibliotek och bläddra i en massa böcker. Sätt er ner i någon soffa och bläddra tillsammans och provläs några sidor. Håll utkik om biblioteken eller bokaffärerna nära dig har evenemang med teater, högläsning eller releasekalas. På alla bibliotek finns Kulturrådets papperskatalog Barnböcker Ungdomsböcker. Den kommer ut en gång om året, på hösten. Ta hjälp av bibliotekarierna, det är deras jobb att hjälpa dig och ditt barn att hitta intressanta böcker. På många bibliotek i Sverige arrangeras Sommarboken som har bokträffar och aktiviteter för barn mellan 8-12 år.

Idag finns det många bokhandlar med kunnig personal inom barn- och ungdomslitteratur. Förutom de större bokkedjorna vill vi lyfta upp några små barnboksaffärer du kan hålla extra koll på:

Läs artiklar och hitta boktips på Barnens bibliotek

På Barnens bibliotek kan du som vuxen introducera sajten till ditt barn. Här kan ni söka efter böcker i vår bok-katalog och leta efter specifika boktips på temasidorna. Alla våra artiklar skriver vi till och för barn från att de har börjat läsa på egen hand upp till att de börjar högstadiet. Här kan de hänga på egen hand och du som vuxen kan uppmuntra dom till att skriva sina egna boktips eller berättelser till andra barn.

Vuxen läser bok

5 tips för att få ditt barn att vilja läsa mer

 

1. Läs högt för ditt barn varje dag - fortsätt att läsa mer avancerade böcker för dem när de blir äldre.

2. Ge ditt barn bra förutsättningar för att läsa. Stress, tvång och skapa dålligt samvete ger negativa känslor för läsning. Skapa en lugn "myshörna" där hemma. Kanske kan ni skapa en rolig rutin där läsning förknippas med till exempel något gott att äta eller dricka? 

3. Var positiv till läsning - ditt engagemang smittar.

4. Visa att du gillar att läsa - läs för din egen skull.

5. Prata om era läsupplevelser.

Vad ska man säga när barnen undrar varför man ska läsa?

Förutom att forskning visar att du kommer ha ett mycket bredare ordförråd ifall du kontinuerligt läser under hela din uppväxt, så ger läsning också mycket mer. Författaren Lennart Hellsing sa att man ska bli glad av att läsa. Det är bra uttryckt, tycker vi. Man läser för att det är roligt! 

Det viktigaste är att man ska få njuta av en berättelse. Allra bäst är det om den får leva vidare, ger upphov till funderingar och samtal. När ni läser tillsammans i en familj kan det bli interna skämt som knyter era familjeband närmre. "Jag ska bara...". säger du hemma när ditt barn brister ut i "Jämt ska du bara, Alfons Åberg, jag blir galen på dig!".

Det skapar en gemenskap och känsla av att höra till.

Vuxen och barn läser bok tillsammans

Därför ska du läsa högt med ditt barn

 

Högläsning är något av det viktigaste och finaste du som vuxen kan göra för att stötta ditt barns språkutveckling.

Lär dig mer

 

Vad vill du läsa om?

Vad vill barnet läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill ditt barn läsa om? Hitta tips på böcker efter genre och intressen.

Hitta boktips här

Hitta böcker i vår katalog

Hitta böcker i vår katalog

 

Visste du att Barnens bibliotek har en katalog med tusentals böcker? Sök på en bok och se vilka fler böcker författaren har skrivit. Du kan också kolla om boken finns på ditt bibliotek.

Hitta böcker i katalogen

-1