Hoppa direkt till innehåll
Vuxen läser bok

För föräldrar

 

I Sverige kommer det ut ungefär två tusen barn- och ungdomsböcker varje år. Förutom böcker finns det mängder med tidningar, spel och annan text att ta till sig som barn. Vi på Barnens bibliotek vill tipsa dig som vuxen hur du kan tänka när det kommer till barn och läsning.

Vuxen och barn läser bok tillsammans

Därför ska du läsa högt med ditt barn

 

Högläsning är något av det viktigaste och finaste du som vuxen kan göra för att stötta ditt barns språkutveckling.

Läs intervjun med Anne-Marie Körling

Fanny Eriksson och Alma Landqvist sitter inne i studion och poddar. Foto: Foto FDB, Föräldraföreningen för dyslektiska barn

Läsning och dyslexi – både längtan och motstånd

 

Tonåringarna Fanny Eriksson och Alma Landqvist har båda dyslexi. Men kunskapen om diagnosen är ganska låg bland allmänheten, tycker dom. I DyssePodden utforskar de ämnet och här tipsar de dig som förälder till ett barn med dyslexi hur du kan tänka. 

Läs intervjun med Alma och Fanny från DyssePodden

Fantasibild med luftballong och fyrverkerier ur en mark med bokstäver.

Så väcker du läslusten hos ditt barn

 

Att kunna skilja på fakta och fiktion är viktigt i dagens samhälle. Därför är det bra att träna på att läsa och uttrycka sig. Men böcker kan ge så mycket mer.

Läs intervjun med Anna Hällgren

Sara Appelqvist och Sandra Engman Fingal, bibliotekarier.

På Äppelhyllan finns berättelser att känna igen sig i

 

- Den vanligaste frågan vi får från föräldrar är att de letar efter berättelser att känna igen sig i, säger bibliotekarierna Sara Appelqvist och Sandra Engman Fingal som är ansvariga för Äppelhyllan på sina bibliotek. I en intervju med oss berättar de hur föräldrar till barn med en eventuell diagnos kan få stöttning genom litteratur.

Läs intervjun med bibliotekarierna

Vad vill du läsa om?

Vad vill ditt barn läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill ditt barn läsa om? Hitta tips på böcker efter genre och intressen.

Hitta boktips här

Hitta böcker i vår katalog

Hitta böcker i vår katalog

 

Visste du att Barnens bibliotek har en katalog med tusentals böcker? Sök på en bok och se vilka fler böcker författaren har skrivit. Du kan också kolla om boken finns på ditt bibliotek.

Hitta böcker i katalogen

...

Boktips för barn i regnbågens alla färger

 

Regnbågsflaggan står för alla människors lika rättigheter att få tycka om vem hen vill och vara sig själv. Här hittar du böcker där alla har ett gemensamt tema - hbtq.

Hitta boktips med hbtq-tema

Äppelträd och blå himmel. Rötterna under marken syns.

Boktips där huvudpersonen har en funktionsnedsättning

 

Visste du att bokkaraktären Percy Jackson har både ADHD och dyslexi? Det är två av många funktionsnedsättningar vi människor kan födas med. Här tipsar vi om böcker där en person har någon funktionsnedsättning.

Hitta boktips om funktionsnedsättningar

-1