Hoppa till innehållet

Därför ska du läsa högt med ditt barn

Att läsa högt för ditt barn ger många fördelar när det gäller språkutvecklingen. Men det är inte därför vi ska högläsa, tycker Anne-Marie Körling. Vi ska läsa för att det ger gemenskap, för att lära känna varandra och för att upptäcka berättelser.

Anne-Marie Körling är lärare, föreläsare och mellan 2015 - 2017 var hon Sveriges läsambassadör. Dessutom är hon författare och har bland annat skrivit boken "Den meningsfulla högläsningen".

- Högläsningen har så många aspekter, menar Anne-Marie. Det sociala, vi upptäcker olikheter, vi skrattar på olika ställen. Astrid Lindgren har uttryckt det så bra, vi får det här förtroliga samtalet som blir när vi har en gemenskap kring något, säger hon.

Anne-Marie Körling står framför en blå vägg. Hon har grått uppsatt hår, glasögon och en grön blus och ler in i kameran.
Det är bara att öppna boken och börja läsa, tycker Anne-Marie Körling. Foto: Hugo Thambert.

Ditt barn gillar hur du läser

Genom åren har Anne-Marie mött föräldrar som känner sig osäkra i sin roll som högläsare. Många har erfarenheter från skolan där de har känt sig bedömda i sin högläsning, men det hör inte hemma i din relation till barnet, menar hon.

- Öppna boken och bara läs! Tänk inte på vem du är som högläsare, tänk på vad det är ni läser tillsammans. Barn dömer inte, de gillar hur vi läser för dem och det är boken som gör jobbet. 

Högläsning behöver inte vara en godnattsaga

Det kan vara svårt att hitta tid till att läsa högt. Men högläsning behöver inte vara en godnattsaga. Man kan läsa högt vid frukosten, på bussen eller på stan. Om vi visar att vi uppmärksammar skriftspråket på skyltar eller i reklam kommer barnet också att göra det. Det handlar om att återupptäcka texter i vardagen, menar Anne-Marie.  

En pappa och son ligger i sängen med ficklampa och läser tillsammans i en bok.
Vi ska läsa högt för att det ger gemenskap och för att tillsammans upptäcka berättelser.

- Vi har också en tendens att romantisera den här högläsningsstunden, man ska tända ljus och sitta stilla. Men vi måste anpassa oss till verkligheten. 

Vikten av den mänskliga rösten

Som lärare kan hon peka på mycket när det gäller nyttan att högläsa. Barnen får bättre ordförråd, ett varierat språk och de får en väg in i skriftspråket. Men framför allt ger det gemenskap, både mellan den som läser och den som lyssnar och gemenskap med språket man läser på. Högläsning är det vackraste man kan ge en annan människa, tycker Anne-Marie. 

-  Jag tror inte vi förstår vikten av den mänskliga rösten. Om någon läser för mig blir jag otroligt berörd av det. Det är som att få någonting, en annan människa vill mig någonting med den här texten och då vill jag ta emot det.

Anne-Maries tips till dig som vill högläsa med barn

1. Släpp kraven

Det är lätt att börja prata om hur ofta man ska högläsa.  Tänk i stället - när fungerar det för dig att högläsa? Läs då, lägg inte kraven på högläsning innan du har börjat.   

2. Du kan högläsa!

Barn älskar sina föräldrars röster. I ditt knä sitter någon som lyssnar på det sättet du berättar. Din röst är den viktigaste i ditt barns liv.  

3. Sluta inte högläsa när barnet kan läsa själv

Gå inte i den fällan. De kanske inte behöver din högläsande röst, men de behöver relationen med dig. Du kan högläsa sådan litteratur som de inte kan läsa själva ännu.

4. Visa inte att du har tröttnat

Säg inte att du har tröttnat på vissa böcker. Det kan vara böcker som barnen inte har tröttnat på och det kan störa läsningen. Säg i stället att ”jag hittade den här boken, jag skulle vilja höra vad du tycker om det första kapitlet”.

5. Det är aldrig för sent

Om du hittills inte har läst högt för ditt barn – döm inte dig själv. Tänk i stället, ”ok, jag börjar nu” - det är en befriande tanke!

Text: Annsofie Andersson, oktober 2021.

Fem roliga högläsningstips!

1. Bra med en början och ett slut

Börja med att läsa en bok som har en början och ett slut i samma bok. Annars blir det en känsla av att man ”måste” läsa ut boken och fortsätta med bokserien. Läs något som är kort, kanske en bilderbok eller faktabok.

2. Högläs i vardagen

Läs på skyltar på stan, på förpackningar, reklam. Låt barnet upptäcka det skrivna överallt.

3. Inte bara böcker

Läs något tillsammans ur en tidning. Då visar du också att du är intresserad av någonting och ni lär känna varandra genom högläsningen. Läs veckobrevet högt från skolan eller högläs receptet ni ska baka.

4. Högläs läxor

Det kan vara trögt att komma igång med läxorna, att högläsa en läxa kan hjälpa. Du kanske säger att ”det här hade inte jag en aning om”. Då visar du att även du lärde dig av texten och att texten inte enbart är där för att barnet ska lära sig.

5. Undvik inte läskiga böcker

Som förälder vill du kanske ibland undvika att läsa sådant som du tror ska ge barnen mardrömmar. Men det är bra att läsa sådant tillsammans och kan lär barn om olika känslor och att det farliga inte är så farligt.

Fem faktaböcker om högläsning

Här är fem tips på böcker till dig som vuxen om högläsning.

"Läsa högt: en bok om högläsningens förtrollande verkan" av Mem Fox.

"Att läsa högt: viktigt, roligt, härligt!" av Inger Hasselbaum.

"Den meningsfulla högläsningen" av Anne-Marie Körling.

"Högläsning - ett sätt att mötas" av Christina Wedenmark.

"Bebis + bok = glädje" av Annette Kohkoinen.

"Läsa högt för barn" av Kerstin Dominkovi, Yvonne Eriksson, Kerstin Fellenius (vänder sig främst till dig som arbetar inom skolan).