Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

Blå nalle som håller jordklotet i famnen

En blåvit nalle håller ett jordklot i tassarna.Text Tema Miljö & klimat

Lästips tema Miljö och klimat

Klimatpsykologerna förklarar


Vill du göra något för klimatet - men vet inte hur? Är klimatet till och med något som oroar dig?

Tema: Klimat & Miljö har fått er läsare att höra av er till oss med många frågor. Vi har bett de tre legitimerade psykologerna Frida Hylander, Kata Nylén och Kali Andersson att svara på sju av de vanligaste frågorna.

Text: Lisa Ahlqvist 2019-11-28

Klimatpsykologerna Frida Hylander, Kata Nylén och Kali Andersson. Foto: Press

Fråga om klimatet

1. Vad kan hända i framtiden om vi struntar i miljön?

Miljöforskarna säger bland annat att det kommer att bli mycket mer av dåliga saker som redan händer. Till exempel kommer det att bli mer krig, bråk, farliga sjukdomar, brist på mat och rent vatten, och att många kommer behöva fly från sina hem. Det kommer bli fler problem som vi människor behöver lösa, fast vi ännu inte vet vilka de är. Vi är många som jobbar för att det inte ska bli så!

2. Behöver jag vara orolig för klimatet?

Det är helt naturligt att vara orolig när man har ett stort problem, som klimatet. Så idag är många oroliga över det. Då behöver man prata med någon som tar dina känslor på allvar och kan hjälpa till att tänka ut olika lösningar.

Om man inte är orolig så är det inget fel med det heller, det är inget man måste vara. En del har lätt för att oroa sig och andra oroar sig nästan aldrig. Det viktigaste är att vi hjälper varandra att må bra och gör något åt situationen. 

3. Varför är det inte bra för miljön att äta kött? (förutom att det inte är snällt för djuren)

Allt kött behöver inte vara dåligt, men nästan allt kött framställs idag med metoder som är dåliga. Det går åt väldigt mycket mark och mat till djuren, som man behöver gödsla med konstgödsel. Konstgödsel är väldigt dåligt för miljön.

Bönder använder ofta konstgödsel även till vegetarisk mat, men det går åt mindre av det och mindre mark, så man kan göra mycket mer vegomat av samma resurser.  

Det smartaste man kan göra är att lära sig att odla och kanske sköta några djur, som hönor och får. I framtiden kommer den kunskapen att behövas. Om man inte har någon trädgård kan du fråga på din skola om de kan lära er barn att odla på skolgården. 

4. Varför slänger folk skräp och plastpåsar i naturen?

Många kanske tänker att deras lilla skräp inte spelar någon roll. Dessutom är risken större att folk slänger skräp om det redan är skräpigt. Vi människor gillar att härma varandra och göra likadant.

5. Varför gör typ stadsministern inte mer för miljön i Sverige?

Det finns inte en enkel anledning till att politiker gör eller inte gör mer för miljön. Men det vi vet är att politiker lyssnar mycket på folket och vad vi tycker. En av de viktigaste sakerna vi kan göra är att tala om för politikerna att vi vill att de ska göra mer för miljön. Symbol: Släng i papperskorg

6. Jag bryr mig om klimatet men orkar inte göra så mycket. Vad kan man småändra?

Om man inte vet var man ska börja så är det bäst att fråga andra som redan gör saker. Det bästa man kan göra som barn är att prata med dina vuxna om att du vill göra mer för miljön och be dem att hjälpa dig.

7. Jag är orolig för vad som kan hända med jorden i framtiden. Vad kan jag göra?

- Prata med din familj och se om ni gemensamt kan bestämma er för ett par saker som ni vill göra i familjen. Låt det hellre vara få men lite större grejer, än små och många. Till exempel hellre avstå från att flyga än att vara supernoggrann med sopsorteringen. 

- Prata med din lärare eller din skola och fråga vad ni kan göra i skolan för att lära er mer och bidra till att skolan blir mer miljövänlig. Barn som lär sig om klimatförändringarna i skolan och pratar om det hemma har en stor påverkan på sina föräldrar. Det är okej att tjata för det här är SÅ viktigt, och det gäller både hemma och i skolan.

- Prata med dina vänner eller gå med i en grupp där ni gör saker tillsammans och lär er om naturen. Det finns föreningar, till exempel Naturskolan som kommer ut till skolor, 4H och Friluftsfrämjandet

Klimatpsykologerna förklarar är ett kapitel ur antologin Vad håller ni på med? Här förklarar Kata, Frida och Kali ännu mer om hur vi människor beter oss när vi tänker på klimatet. 

 

Vad håller ni på med? (En bok för alla, 2019)Varför gör du inte rätt, även fast du vill?

Har du också flera gånger tänkt att du borde göra mer för klimatet? 

Man känner att man vill göra något för att man tycker att det är viktigt, men det blir inte av. Många tror att om vi bara kan få folk att förstå hur illa det är så kommer de att förändra sig. Men de flesta vet redan att vi behöver göra förändringar, men många gör inget ändå.

Grejen är att kunskap om något inte är det enda som styr hur vi beter oss. Om det vore så skulle vi kanske aldrig äta godis eftersom vi vet att det är dåligt för både tänderna och kroppen. Men godis är ju gott. 

När det väl gäller struntar vi oftast i informationen vi har och tittar istället på hur de runt omkring oss gör. Med andra ord är det ofta enklare att göra något om vi har en kompis som redan har börjat, eller om någon vi ser upp till går före.

Skapa hopp!

En viktig känsla för att orka och kunna agera är hopp. Hopp och tron på att det vi gör spelar roll.  Hopp kan vi känna samtidigt som vi är rädda, ledsna, ilskna eller skuldtyngda. Men hopp är inte något som bara uppstår, hopp skapar vi när vi själva är med och bidrar till den förändring som vi vill se.

Du behöver inte övertala alla

Om man tror att exakt alla måste bry sig exakt samtidigt för att det ska hända något, då är det verkligen lätt att ge upp innan man har börjat.

Det är inte ens bra för en grupp om alla tycker och tänker ex­akt likadant, för då sker det ingen utveckling. Vissa kom­mer aldrig att bli miljöengagerade. Det finns klimatförne­kare som hellre skulle dö än erkänna att de har fel. Då är det viktigt att komma ihåg att vi inte behöver bli 100%. Det verkar räcka med att en fjärdedel av alla människor börjar göra ordentliga förändringar, säga ifrån och tala med an­dra om klimatfrågan för att det ska sprida sig snabbt även till resten.

 

Texten är förkortad. Hela deras text finns att läsa i boken. Publicerat med tillstånd från förlaget.

Kata, Frida och Kalis tips på saker att göra:

För fram era protester till politikerna. Samla ihop er och skriv kravbrev till politiker eller chefer på stora företag som släpper ut en massa växthusgaser. Eller skolstrejka på fredagar med Fridays For Future.

Kolla upp ditt eget och din familjs ekolo­giska fotavtryck. Det finns olika tjänster på nätet som hjälper till med detta, t.ex. Svalna.se. Se vilka av era vanor som är de största miljöbovarna och försök få med din familj på att ändra dessa. Prata med din familj om vad som gör en lycklig på riktigt.

Se till att vara nära naturen. Kanske kan du börja odla dina favoritgrönsaker med dina kompisar eller åka ut och tälta i skogen med din familj. Det har visat sig att människor som lever närmare naturen bryr sig mer och gör mer för miljön. Dessutom har det visat sig att dessa människor känner sig mindre stressade och mår bättre.

Lär dig mer och be dina lärare att undervisa er mer i miljö, klimatförändringar och omställning. Du kan frå­ga din favoritlärare. Klimatfrågan berör alla delar av vår existens och med det alla ämnen man läser i skolan.

 

Se upp med:

Att lägga hela skulden och ansvaret på dig själv. Den största skillnaden gör du fortfarande i grupp med andra människor. Att bli ensam med alla obehagliga känslor som klimat­förändringarna väcker kan göra att vi hamnar i hopp­löshet och passivitet.

 

Genom att gå ihop med andra och börja agera kommer du både sprida och känna det där viktiga hoppet som får oss att fortsätta.

 

Alla tipsen är skrivna av Frida, Kata och Kali. Flera av deras tips finns att läsa i kapitlet Klimatpsykologerna förklarar från boken Vad håller ni på med? - en antologi för klimatet. (En bok för alla 2019). Publicerat med tillstånd från förlaget.

Klimatpsykologi. Natur och Kultur 2019

Visste du att Frida, Kata och Kali har skrivit en bok som just heter Klimatpsykologi? Den har precis kommit ut, och riktar sig mest till vuxna. Julklappstips till nån i familjen?

-1