Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Henrik Tamm

"Min envishet gör att jag har kommit så långt som illustratör"

 

Henrik Tamm bor i Los Angeles och har arbetat med storfilmer på Dreamworks. Han har också kommit ut med fem böcker om katten Ninja Timmy och hans vänner. Vi fick chansen att fråga honom om hans illustrationer och berättelser. Och han svarar hur han kan måla så bra!

 

Text: Lisa Ahlqvist

2019-11-06

Henrik Tamm. Foto: Privat

Hej Henrik! Böckerna om Ninja Timmy är oerhört fantasifulla. Hur kommer du på alla idéer och detaljer?

   - Jag vet faktiskt inte riktigt vart allt kommer ifrån. Jag tycker bara det är så roligt att hitta på och har nog alltid gjort det. Jag läser mycket nyheter. Där finns jättemycket intressant att få idéer ifrån. När jag reser får jag också mycket inspiration.

Är du en nyfiken typ?

- Ja, jag är rätt nyfiken, tror jag. Jag låter tankarna snurra fritt och hittar på kluriga personligheter och annorlunda platser. Jag lägger ofta märke till detaljer i hur folk klär sig, hur de pratar och rör sig. Kanske har de några hemligheter? Sen är det bara att spinna vidare på det i sin egen fantasi. 

Vem är Ninja Timmy? 

- Timmy är egentligen en katt som helst vill ta det lugnt och umgås med sina kompisar. Men han funderar mycket och när något står fel till bara måste han försöka rätta till det. Det finns ju en hel del att göra. Han är nog en lite motvillig rättvisans kämpe alltså!

Finns det en Timmy i ditt liv?

- Jag växte upp med både hundar och katter, men jag tror att Timmy är mer lik människor i mitt liv. 

Är du en Timmy?

- Ja, kanske finns det lite av mig själv i honom också.

FAKTARUTAHenrik, 10 år gammal

Namn: Henrik Tamm

Född: 1972 (men kan också vara 1872, ingen vet säkert)

Bor: Los Angeles och Stockholm

Intressen: Konst, böcker, film, motorsport

Instagram: @ninja_timmy_books och www.henriktamm.com

Känner du igen Henrik? Här är ett foto på honom när han är 10 år gammal.

 

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha? att kunna läsa någons tankar

Vad gjorde du på rasterna i skolan? Jag spelade nog mest fotboll eller åkte skateboard. Under året i Pakistan spelade vi cricket på skolgården.

Vad ville du bli när du var barn? Äventyrare. Vad det innebar visste jag nog inte riktigt. Bara att det skulle innebära en massa resande. Jag växte ju upp i Tanzania, Pakistan och Peru och såg många olika kulturer på nära håll. 

 

VAD HAR DU FÖR

Favoritfärg: grönt

Favoritdjur: hund. Jag funderar på om min lille vovve Rosie ska få en roll i en framtida Ninja Timmy...  

Älsklingsrätt: min pappas köttfärssås och spaghetti

Favoritgodis: choklad, helst mörk

Favoritglass: nåt smarrigt med kola och choklad

Favoritbarnbok: Sagan om Ringen av J R R Tolkien

Favoritbarnfilm: Amadeus (film om kompositören Wolfgang Amadeus Mozarts liv). Det kanske inte är en barnfilm men när jag fyllde 12 år så tog mina föräldrar med mig för att se den. Den gjorde ett enormt intryck.

Omslagsbild för Ninja Timmy, del 5. Illustration: Henrik Tamm

Omslagsbilden för Ninja Timmy - staden av is. Illustation: Henrik Tamm

I den femte och senaste boken Ninja Timmy – staden av is ger sig Timmy iväg med sina vänner för att leta efter hans mamma. Men på vägen hittar de förgiftat vatten, tjock svart rök och smältande isar. Den girige Baron von Stump håller på att förstöra hela Vitland med sina oljefabriker. 

Hur kom du på idén till den här berättelsen? 

- Jag ville att Timmy skulle få klarhet i vad som hade hänt hans mamma. Men i början visste jag just ingenting mer. Jag skissade olika idéer tills jag kom på att en resa in i det okända, isiga norr skulle vara som upplagt för spänning. Jag bygger en berättelse genom att fråga mig 1) vad vill huvudpersonen och 2) vad står i vägen för att den ska nå fram dit. Det är lite som att skapa en labyrint, faktiskt.

Hur kom du på den onde Baron von Stump och oljefabrikerna?

- Jag har läst mycket nyheter om klimatförändringar i världen som händer på grund av all miljöförstöring och utsläpp som vi människor gör. Konsekvensen av det är att isen på Arktis och Antarktis smälter. Det fick bli “problemet” som Timmy och hans vänner behövde lösa för att hitta Timmys mamma. Sen behövde jag en riktigt färgstark skurk som våra hjältar måste besegra. Detta blev Baron von Stump.

Varför ville du skriva om miljöförstöring? 

- Det är vi människor som har förstört miljön. Därför är det viktigt att vi tar det på allvar och försöker göra något åt det.

Har du tänkt på att Stump rimmar på en annan mäktig person..? 

- Von Stump står för girighet och total själviskhet. Han är en person som inte bryr sig om någon annan än sig själv. Man kan tyvärr se liknande karaktärer i ett flertal av dagens världsledare, inte minst i USA. Ofta är det de människor som är beredda att göra vad som helst för att bli ledare som är minst lämpade att leda.

Henrik Tamms böcker om Ninja Timmy

 

Ninja Timmy, del 1

Ninja Timmy, del 5

ur Ninja Timmy. Illustration: Henrik Tamm

Ninja Timmy och hans vänner. Illustration: Henrik Tamm

Henrik är både författare och illustratör. Det är han som har målat alla bilderna i böckerna.

Hur gör du när du målar i Ninja Timmy

- Jag börjar alltid med en mängd blyertsskisser av bokens nya karaktärer och platser. När jag har har hittat rätt utseende på figurer och miljöer skissar jag olika bilder som jag vill ha med i boken. De skannas in i en dator där jag färglägger och utvecklar bilderna vidare med ett dataprogram som heter Photoshop. Jag använder programmet som en målarlåda, med digitala penslar och färg.

Vad är roligast – att illustrera eller skriva?

- Båda delarna. Det hela går ihop i ett för mig. För mig är det viktigt att skapa en hel berättelse med hur figurerna och miljöerna ser ut. När jag skriver ser jag allting i huvudet och då känns det naturligt att även skapa bilderna. Som tur är kan jag ju rita!

 

Ja, för rita kan Henrik! Förutom att skriva böcker har Henrik arbetat på ett av USASs största filmbolag Dremworks i Hollywood. De har gjort biosuccéerna Madagaskar, Trolls, Kung fu panda, Narnia och många fler. 

Stämmer det att ditt första jobb där var att rita ett grönt träsktroll och en åsna..?

- Ja, det stämmer. Jag hade precis avslutat konstskolan i USA när de hörde av sig och behövde ha in folk till en ny film. Under mötet blev jag guidad genom studion där skisser av en åsna och ett träsktroll hängde. Det var förstås Shrek långt innan han var känd för världen. 

Vad gjorde du mer på Dreamworks? 

- Massa olika. Jag arbetade exempelvis med filmen Narnia. Det blev ett nästan tre år långt äventyr, bland annat med inspelning på Nya Zeeland i nio månader. Nu på senare år har jag faktiskt mest jobbat med “vanlig” spelfilm, det som kallas live-action. Mycket med Marvel. Jag var med och skapade de två senaste Spider Man-filmerna och den nya Suicide Squad

Hur gammal var du när du började förstå att du kunde rita? 

- Jag har alltid ritat mycket men när jag var liten var jag nog inte mycket bättre än mina kompisar. Skillnaden var att jag fortsatte att rita. Intresset för att rita hängde kvar in i tonåren. Jag tog med mig ett skissblock vart jag än gick. 

Vad ritade du i skissblocken? 

- Oj, av allt mellan himmel och jord. Mycket drakar och monster. Efter några år började jag inse att man faktiskt kunde rita som yrke och började se mig om efter konstskolor. Tyvärr var det ingen skola i Sverige som antog mig så det fick bli USA istället. 

Har du några tips till våra unga läsare som vill bli illustratör? 

- Det enda tips jag har om man vill bli illustratör är att rita varje dag. Rita allt. Både från fantasin och miljöer och människor omkring en. Intresset att göra det är långt viktigare än någon slags medfödd talang. Det är nog mest min envishet som gjort att jag kommit så långt som illustratör. 

Ninja Timmy. Illustration: Henrik Tamm

ur Ninja Timmy och de stulna skratten. Illustration: Henrik Tamm

Läste du mycket när du var barn? 

   - Ja, jag var nog lite av en bokslukare. Det låg alltid en trave böcker på bordet bredvid min säng. På helgerna läste jag långt in på nätterna.

Har du något speciellt läsminne? 

   - Det var kanske bokserien om piloten Biggles, skrivna av en före detta brittisk flygkapten vid namn W.E. Johns. Jag minns från när jag var ett barn att min bror och jag hittade pappas gamla Bigglesböcker som han hade läst när han var liten. De böckerna bidrog säkert till min fascination för flygande farkoster!

När kommer nästa bok om Ninja Timmy och hans kompisar?

   - Jag har börjat skriva på en sjätte bok i Ninja Timmy serien, men vad den handlar om är för tidigt att berätta. Det enda jag kan säg är att det blir ytterligare en resa på jakt efter en mycket speciell blomma. 

Och när kommer Ninja Timmy till Hollywood? 

   - Haha! Ja, jag hoppas att även Ninja Timmy kan komma att hamna antingen på bioduken eller i TV-rutan!

-1