Hoppa direkt till innehåll

Fem roliga fakta om vikingar

 

Vad vet du om vikingatiden och människorna som levde då? Vi frågade Bengt-Erik Engholm och Jonna Björnstjerna som skapade boken Riktiga vikingar.

Text: Barnens bibliotek, oktober 2019.

Illustrationer: Jonna Björnstjerna

 

1. Runor

Idén till skrivtecken fick nordborna med sig från länderna vid Medelhavet där de hade haft bokstäver hur länge som helst.

Möten med andra folk gör att kunskap, uppfinningar och kultur sprids och gör livet bättre.

De äldsta runorna är nästan två tusen år gamla och varför tror du de ser ut som de gör? Jo, dels liknar de grekiska bokstäver, och dels är de lätta att rista i trä, näver eller ben, och hugga i sten. Det är inga krusiduller, bara raka streck. Och runor användes i hundratals år efter vikingatiden, långt efter att nya alfabetet kommit.

futhork hniastbmlR - alfabetet med runor

Runor till vardags

Det här med runor och runstenar känns så högtidligt. Men runor användes förstås också till vanliga saker som att märka prylar, vapen och verktyg, och en del enkla meddelanden på runben finns kvar. Det kan vara ett revben från en ko eller något annat djur.

På ett ben från Sigtuna står det ”Slå Kåte på benet”. Det påminner om sms, eller hur?

Några ristare har också förkortat ord till bara en runa, till exempel "m" för "man". Precis som sms!

Det finns tusen år gammalt klotter i Hagia Sofia-kyrkan i Miklagård, staden som heter Istanbul idag. Där satt en gång två män och ristade in sina namn, Halvdan och Arni, i ett räcke. De tillhörde troligtvis en trupp nordiska väringar – soldater – som var livvakter åt den bysantiska kejsaren.

Två vikingar skriver sina namn i runor på en vägg. Bild: Jonna Björnstjerna

2. Långskeppen

Skeppen vi tänker på som vikingaskepp, långskeppen, var smala och långa. De längsta som hittats är två skepp vid Hedeby och utanför Roskilde, och de var mer än trettio meter långa. Men troligtvis fanns det de som var ännu längre.

De var höga både i fören och aktern. Längst fram satte de ett vackert snidat och läskigt drakhuvud när de ville skrämmas.

På höger sida långt bak satt ett roder att styra med. Därför kallas höger sida på en båt styrbord än idag. Längs med sidorna fanns det fästen för sköldarna.

Med långskepp gick det att segla snabbt över öppet hav, men också att ro uppför floder. Vill du färglägga ett eget skepp? Ladda ner en av Jonnas illustrationer (pdf)

3. Kvinnor med maktEn vikingakvinna med hjälm och svärd. Bild: Jonna Björnstjerna

Det var många kvinnor som hade makt under vikingatiden. Hur kan vi veta det?

Jo, för att arkeologer och forskare undersökt många gravar där de förut trodde att det låg män, och upptäckt att många var storkvinnor.

Den allra mest påkostade graven som hittats i Norden är den enorma båtgraven Osebergaskeppet i Norge. Den var fylld av djurskelett och dyrbara smycken och saker som tyder på att kvinnan som låg där var mycket mäktig.

Men det finns många fler. I Köpingsvik på Öland ligger en furstinna begraven, och i Västmanland, i Tuna, finns gravar efter mäktiga kvinnor som varit släkt med varandra. Kanske gick makten i arv från mor till dotter i flera generationer?

Många kvinnor har också låtit resa runstenar och i Hälsingland står det en sten ristad av en kvinna, Gunnborga.

I en del kvinnogravar finns också svärd och sköldar. Var de krigare, sköldmöer? Det har ingen kunnat bevisa än. Men idag vet vi att även kvinnor följde med på plundringstågen.

4. Hjälmarna hade inte horn

Hornen på hjälmarna hittade en tysk kostymmakare på när de skulle sätta upp en opera på 1800-talet.

Visst kryllade det av vikingatåg, men sanningen är att de flesta som levde i Skandinavien på den tiden var bönder, jägare, fiskare och hantverkare.

Typiskt exempel på hittepå: att vikingarna hade horn på hjälmarna. Bild: Jonna Björnstjerna

5. De allra flesta människor levde vanliga liv

Vikingatiden är olik vår tid idag eftersom de hade slavar och mycket mer orättvisa. Men samtidigt finns det många likheter också. De allra flesta människorna försökte göra det bästa av sina liv och leva med sin familj.

Läs mer om hur ett barn kan ha levt under vikingatiden.

Ett långskepp. Illustration: Jonna Björnstjerna

Bild på långskepp. Skriv ut, färglägg och rita dit ett eget drakhuvud

Bilder av Jonna Björnstjerna

Färglägg ditt eget långskepp

Är du sugen på att vikingapyssla? Skriv ut, färglägg och rita dit ett eget drakhuvud!

 

Riktiga vikingar

Text och bilder kommer från boken Riktiga vikingar av Bengt-Erik Engholm och Jonna Björnstjerna. Barnens bibliotek har skrivit avtal om att få använda texter och bilder från boken.

Text © Bengt-Erik Engholm - licensierat genom ALIS.
Bild  © Jonna Björnstjerna

Läs om Bengt-Erik som skrev texten

Läs om Jonna som ritat bilderna

Jonna Björnstjerna och Bengt-Erik Engholm. Foto: Ida Halling

Bengt-Erik och Jonna har skapat faktaböcker ihop

 

Bengt-Erik Engholm och Jonna Björnstjerna har blivit ett bra team. I både Från Apa till Sapiens och Riktiga vikingar! har de samarbetat.

Läs mer om Bengt-Erik

Läs mer om Jonna

Brickor med runskriftstryck. Länk till boktips om vikingatiden

Boktips om vikingatiden

 

Tycker du som vi att det är spännande med hur livet var under vikingatiden? Både hur det vanliga livet var men också galna vikingaäventyr ut till havs.

Hitta boktips

-1