Fem roliga fakta om vikingar
Vad vet du om vikingatiden och människorna som levde då? Vi frågade Bengt-Erik Engholm och Jonna Björnstjerna som skapade boken Riktiga vikingar.
Text: Barnens bibliotek, oktober 2019.
Illustrationer: Jonna Björnstjerna
1. Runor
Idén till skrivtecken fick nordborna med sig från länderna vid Medelhavet där de hade haft bokstäver hur länge som helst.
Möten med andra folk gör att kunskap, uppfinningar och kultur sprids och gör livet bättre.
De äldsta runorna är nästan två tusen år gamla och varför tror du de ser ut som de gör? Jo, dels liknar de grekiska bokstäver, och dels är de lätta att rista i trä, näver eller ben, och hugga i sten. Det är inga krusiduller, bara raka streck. Och runor användes i hundratals år efter vikingatiden, långt efter att nya alfabetet kommit.

Runor till vardags
Det här med runor och runstenar känns så högtidligt. Men runor användes förstås också till vanliga saker som att märka prylar, vapen och verktyg, och en del enkla meddelanden på runben finns kvar. Det kan vara ett revben från en ko eller något annat djur.
På ett ben från Sigtuna står det ”Slå Kåte på benet”. Det påminner om sms, eller hur?
Några ristare har också förkortat ord till bara en runa, till exempel "m" för "man". Precis som sms!
Det finns tusen år gammalt klotter i Hagia Sofia-kyrkan i Miklagård, staden som heter Istanbul idag. Där satt en gång två män och ristade in sina namn, Halvdan och Arni, i ett räcke. De tillhörde troligtvis en trupp nordiska väringar – soldater – som var livvakter åt den bysantiska kejsaren.

2. Långskeppen
Skeppen vi tänker på som vikingaskepp, långskeppen, var smala och långa. De längsta som hittats är två skepp vid Hedeby och utanför Roskilde, och de var mer än trettio meter långa. Men troligtvis fanns det de som var ännu längre.
De var höga både i fören och aktern. Längst fram satte de ett vackert snidat och läskigt drakhuvud när de ville skrämmas.
På höger sida långt bak satt ett roder att styra med. Därför kallas höger sida på en båt styrbord än idag. Längs med sidorna fanns det fästen för sköldarna.
Med långskepp gick det att segla snabbt över öppet hav, men också att ro uppför floder. Vill du färglägga ett eget skepp? Ladda ner en av Jonnas illustrationer (pdf)
3. Kvinnor med makt
Det var många kvinnor som hade makt under vikingatiden. Hur kan vi veta det?
Jo, för att arkeologer och forskare undersökt många gravar där de förut trodde att det låg män, och upptäckt att många var storkvinnor.
Den allra mest påkostade graven som hittats i Norden är den enorma båtgraven Osebergaskeppet i Norge. Den var fylld av djurskelett och dyrbara smycken och saker som tyder på att kvinnan som låg där var mycket mäktig.
Men det finns många fler. I Köpingsvik på Öland ligger en furstinna begraven, och i Västmanland, i Tuna, finns gravar efter mäktiga kvinnor som varit släkt med varandra. Kanske gick makten i arv från mor till dotter i flera generationer?
Många kvinnor har också låtit resa runstenar och i Hälsingland står det en sten ristad av en kvinna, Gunnborga.
I en del kvinnogravar finns också svärd och sköldar. Var de krigare, sköldmöer? Det har ingen kunnat bevisa än. Men idag vet vi att även kvinnor följde med på plundringstågen.
4. Hjälmarna hade inte horn
Hornen på hjälmarna hittade en tysk kostymmakare på när de skulle sätta upp en opera på 1800-talet.
Visst kryllade det av vikingatåg, men sanningen är att de flesta som levde i Skandinavien på den tiden var bönder, jägare, fiskare och hantverkare.

5. De allra flesta människor levde vanliga liv
Vikingatiden är olik vår tid idag eftersom de hade slavar och mycket mer orättvisa. Men samtidigt finns det många likheter också. De allra flesta människorna försökte göra det bästa av sina liv och leva med sin familj.
Läs mer om hur ett barn kan ha levt under vikingatiden.