Hoppa direkt till innehåll

Vikingaflickan som begravdes med pärlor

 

På Historiska museet i Stockholm har de haft en utställning om hur en flickas liv på vikingatiden kunde ha sett ut. Hennes skelett hittades tillsammans med pärlor och andra saker. Hon har fått namnet Birkaflickan.

Vem var hon? Hur var det egentligen att leva under vikingatiden? Vi har frågat Li Kolker som arbetar på Historiska museet.

Text: Lisa Ahlqvist, augusti 2019.

Vem var Birkaflickan?

 - Den person som vi kallar för Birkaflickan levde på vikingatiden, för lite mer än tusen år sedan. Hon var bara 5-6 år när hon dog och fick en mycket fin begravning på en plats som kallas för Birka.

Vad var Birka?

 - Birka var under vikingatiden en stor handels- och hantverksplats vid Mälaren, lite som en stad. Dit kom människor från olika delar av Europa, och kanske ännu längre bortifrån, och Birkaflickan var en av dem.

 

2011 bestämde Historiska museet i Stockholm att de ville veta mer om flickan. Olika experter samarbetade för att undersöka henne. En benexpert tittade på skelettet. En arkeolog tittade runtomkring skelettet i hennes grav och hittade pärlor som hon hade haft runt halsen. Titta noga på bilden med hennes grav så kan du se pärlorna.

Birkaflickans grav med pärlor

Birkaflickans grav med pärlor. Ser du dom? Foto Gabriel Hildebrand SHMM.

 

Experterna kunde laga hennes skalle, som hade gått sönder i graven. De fick sedan hjälp av en modellmakare att göra en skulptur av hennes ansikte.

 - På museet syddes kläder åt henne som de kan ha sett ut på vikingatiden, berättar Li. De tog också prover på hennes ben och tänder. Proverna kunde faktiskt visa vad hon hade ätit! Ganska mycket kött, nästan ingen fisk.

Hur kan man veta vem hon är bara av att titta på ett skelett?

 - Arkeologen som först hittade henne levde på 1800-talet. Det som han såg var att hon hade fått med sig fina saker i graven: pärlor, en kniv, en förgylld brosch och en liten ask för synålar gjord av ett fågelben.

 - Efter det har benexperter tittat på skelettet. De kan säga att det är ett barn som är ungefär sex år. Det kan man se på tänderna. Man kan också se på hennes skelett att hon inte har några synliga sjukdomar eller skador. Men de har inte kunnat se varför hon dog.

 

På skelettet kan man faktiskt inte veta att det är en flicka. På vuxna kan man oftast se om det är en kvinna eller man, men inte alltid. Men på barn syns det inte alls på skelettet. 

 - Men experterna tror att det är en flicka eftersom sakerna hon fick med sig i sin grav oftast hittas i gravar där kvinnor ligger, säger Li.

I hennes grav fann man pärlor. Varför låg dom där?

 - Pärlorna satt på ett halsband som hon hade på sig när hon begravdes. På vikingatiden var det viktigt hur en person begravdes, hur den var klädd och vilka saker den fick med sig.

 - Vissa gravar från den tiden innehåller möbler, båtar, vagnar, kläder, vapen och även djur. Det var viktigt för de levande att graven skulle visa vem den döda personen hade varit. Birkaflickan var ju så liten när hon dog, men hon har fått samma saker med sig i graven som en vuxen kvinna skulle kunna ha fått. Kanske hade hon inga äldre syskon och fick därför en så fin och vuxenlik begravning.

Birkaflickans ansikte är återskapat av skulptören Oscar Nilsson. Foto Gabriel Hildebrand SHMM.

Birkaflickans ansikte är återskapat av skulptören Oscar Nilsson. Foto Gabriel Hildebrand SHMM.

 

Nu har vi pratat mycket om hennes skelett. Vad vet vi om vad hon gjorde när hon levde? Gick hon i skolan?

 - Idag lär sig alla ungefär samma saker i skolan: att läsa, skriva, räkna. Så var det nog inte på vikingatiden, utan då fick barnen lära sig sådant som var viktigt att kunna just i den familj de föddes i.

 - Vi tror att hennes familj kanske sysslade med handel och kanske fick hon då lära sig hur det gick till. Hon hade med sig en liten ask för synålar i graven - kanske fick hon lära sig att sy? Vi vet nästan ingenting om hur barn levde på vikingatiden. Säkert fick hon följa med sina föräldrar och hjälpa till där det behövdes. Kanske fanns det också tid att leka, vi får hoppas det!

Vad åt hon för mat?

 - Vikingatidens människor åt ganska mycket grönsaker och säkert mycket gröt gjord på korngryn eller kanske bröd bakat på vete eller korn. Om man bodde nära sjöar eller hav så var fisk viktig mat. Kött var inte så vanligt tror vi, det var dyrt att föda upp djur. Men analyserna av Birkaflickan visar att hon åt ganska mycket kött, antagligen för att hennes familj hade råd att äta så.

Har man hittat några leksaker?

 - Vi vet nästan ingenting om hur barnen lekte på vikingatiden, men arkeologer har hittat saker som kanske kan vara leksaker. Till exempel i Birka har man hittat fårskelett med borrade hål i. I hålen kan man trä en tråd i och sedan snurra fort i luften, då ger de ifrån sig ett surrande ljud.

 

Historiska museet ligger i Stockholm. Det är gratis att gå dit. 

Birkaflickans ansikte är återskapat av skulptören Oscar Nilsson. Foto Gabriel Hildebrand SHMM.

FAKTA OM BIRKAFLICKAN

Namn: Disa. Det namnet vann när Historiska museet utlyste en tävling bland besökare om vad skulpturen skulle heta.

Född (år och stad): Kanske i Hedeby i det som idag är Tyskland runt år 960.

Familj: Inga syskon, men föräldrar som jobbar med handel och reser mycket.

Intressen: Lyssna på spännande berättelser om gudar och hjältar.

Vilken superhjältekraft skulle hon kanske vilja ha? Odödlighet.

 

Vad skulle Birkaflickan kunna ha haft för…

Favoritfärg: Rött eller blått var populära (och dyra) färger.

Favoritdjur: Hund (som kan vakta, men också leka).

Älsklingsrätt: Kokt kött och vetebröd.

Favoritgodis: Honungsrostade hasselnötter.

Visste du att...

Glödlampa med pennor som energi...fem saker om vikingatiden är som är annorlunda än idag:

 

1. SJUKDOMAR

På vikingatiden fanns det inte någon sjukvård så många dog av sjukdomar som vi idag skulle kunna bota.

2. SVÄLT

Om inte skörden blev tillräckligt bra något år fick människor gå hungriga. De kunde inte bara gå ner till en affär och handla som vi kan idag. För de små barnen kunde det vara extra svårt och många dog innan de fyllde 5 år av sjukdomar eller att de svalt ihjäl.

3. SLAVAR

Människor delades upp i fria och ofria = slavar. Slavarna, eller trälarna som de kallades, kunde inte bestämma över sina egna liv utan var tvungna att lyda sina ägare. Även barn kunde vara trälar!

4. BÖNDER

De allra flesta var bönder. De levde sina liv på bondgården och hade ett hårt och slitsamt arbete. Många hade trälar som arbetade och bodde på gården. Barn var också tvungna att hjälpa till och arbeta. 

 - Men vikingatidens människor var nog också lika oss på många sätt, säger Li. De bodde med sin familj som de älskade och ville leva bra liv.

5. HADE SAKER FRÅN INDIEN OCH EGYPTEN I SINA HEM

...Ja, okej - det kan vi ha idag också. Men tänk vad häftigt att de också hade det för tusen år sedan! Det fanns de, som Birkaflickan, som reste runt och såg andra platser . I Sverige har arkeologer hittat massa saker i gravar och hus från vikingatiden som kommer från till exempel Tyskland, England men också från Ryssland, Iran och Egypten. Det har även hittats saker som är så långt bortifrån som Indien! Tänk hur dessa saker har lyckats komma ända hit! Det var ju inte direkt att människor satte sig på ett flyg eller facetimade på mobilen för att mötas som vi så lätt kan göra idag.

Men Li, hur har dessa saker kommit till Sverige?

 - Det vet vi inte. Det enda vi vet är att även människor på vikingatiden verkar ha känt till världen därute.

Fakta om Li som har svarat på alla frågorna:

Museipedagogen Li och Birkaflickan

Namn: Li Kolker

Jobbar som: Museipedagog på Historiska Museet i Stockholm

Vad är det med vikingatiden som du tycker är mest spännande?

Berättelserna som människor verkar ha berättat för varandra. Resorna, är förstås också spännande, hur de tog sig fram och vad de tänkte om platser, människor och saker de mötte!

Vikingatiden är olik vår tid idag eftersom de hade slavar och mycket mer orättvisa. Men samtidigt finns det många likheter också. Jag tänker främst på att alla barn, kvinnor och män försökte göra det bästa av sina liv.

-1