Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Ester älskar att både simma och läsa

Innan Ester Eklöf, 12 år, går till simträningen sitter hon gärna på biblioteket och läser. Hon drömmer om att en dag bli bibliotekarie och att börja tävlingssimma.

 

Hej Ester! Hur började ditt intresse för simningen? 

 - Jag började på simskola redan när jag var 4-5 år gammal. Min pappa har alltid simmat och ville gärna att jag också skulle göra det. Nu tränar jag två gånger i veckan för att jag själv vill. Jag älskar att simma men jag tittar sällan på simning och följer inte direkt några tävlingssimmare. Men när det var OS senast (2016) gick pappa och jag upp mitt i natten och tittade på tävlingarna.

Var trivs du bäst att simma? 

 - Jag trivs absolut bäst inomhus där jag kan se botten. När man simmar utomhus i Sverige kan det vara grumligt och svårt att se vad som händer under ytan. Jag blir lite rädd då och kan lätt undra ”hjälp, vad finns på botten? Finns det nån läskig stor fisk, eller… en haj," haha!

Ester sitter vid en bokhylla

Namn: Ester Eklöf

Född: 2007 i Göteborg

Bor: i Göteborg

Familj: Mamma, pappa, storasyster och tvillingsyster

Övriga intressen: Keramik och handboll

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha? Kunna flyga

 

Favoritfärg: Rosa och rött

Favoritdjur: Hund och katt

Älsklingsrätt: Hemlagad kycklingkebab

Favoritgodis: Lösgodis som ser ut som persikor

 

I vintras var Esters familj i Karibien. Då fick Ester upp ett större intresse för sin vattenhobby.

 - Vi fick simma med sköldpaddor och andra fina fiskar. Där övervann jag faktiskt min rädsla för vad som döljer sig på botten. Vattnet var klart så jag kunde enkelt se på långt håll.

Vad har du för drömmar med ditt simintresse?

 - Jag skulle vilja åka till Nya Zeeland för där verkar vattnet vara så vackert. Det finns kiwi-fåglar där. Jag skulle också vilja börja tävla i simning, helst bröstsim, det är jag bäst på!

 

Innan Esters simträning börjar brukar hon sätta sig på biblioteket och läsa. Ester har ett stort läsintresse.

Vad för typ av böcker väljer du helst?

 - Jag gillar verkligen sci-fi-böcker med en happy ending. Man ska kunna somna gott om natten. Det får inte bli läskigt, typ skräck. Jag tyckte att Rum 213 var för läskig. Den läste vi i skolan och jag har inte vågat läsa de två andra…  Men det MÅSTE vara spännande. Det får inte vara en sådan där bok som är ”åh, nu ska vi typ ut och leka, åh vad kul… jaha?". Det finns liksom inget spännande i dom för mig.

Hur mycket läsning blir det egentligen på en vecka?

 - Det kanske blir 4-5 timmar i veckan? Kanske mer? Jag läser både morgon och kväll, när jag har tid.

Har du någon favoritplats att läsa?

 - Jag gillar verkligen att läsa på biblioteket för det är ofta lugnt och skönt och stilla. Men det är väldigt skönt att ligga i sängen också.

 

Esters stora läsintresse började när hon ärvde en massa kapitelböcker av sin storasyster. Det var nu under mellanstadiet som läsningen verkligen satte fart.

- Jag vill att det ska gå fort, fort, fort och med mycket spänning! Mamma och pappa läste mycket för oss när vi var yngre. De högläste de första fyra Harry Potter-böckerna. Sedan fortsatte jag att läsa resten av serien själv.

Ester står vid en bokhylla och läser

Du är med i en bokklubb på ditt bibliotek. Vad hittar ni på?

 - Vi träffas en gång i månaden och äter mellanmål och pratar om en bestämd bok som alla har läst till träffen. I år har Nevermoor: Morrigan Crows magiska förbannelse och Egon: hälften alien fått högst betyg.

Skriver du också?

 - Nä, det tycker jag faktiskt inte är så kul. Jag läser fort och vill även skriva fort men då blir det nog inte så bra, haha. Jag vill hellre läsa!

Har du någon framtidsdröm tillsammans med ditt intresse?

 - Jag vill gärna bli bibliotekarie. Jag vill kunna tipsa andra om böcker. När det är dags att praoa skulle jag vilja vara på mitt bibliotek.

 

Har ditt bibliotek en bokklubb? Fråga! Om du gillar att läsa och vill träffa andra som också gör det är det ett kul sätt umgås på.

 

Text: Lisa Ahlqvist, juni 2019

Ester i simbassängen

Esters spännande boktips

 

Bokomslag: Ängeln utan vingarÄngeln utan vingar av Maud Mangold. 

"Boken handlar om Tea och hennes kompis Gabriel som plötsligt försvinner. När Tea letar hamnar hon i ett annat rike där hon träffar olika varelser. Det finns en läskig ekorre som kan prata. Du kommer få veta varför boken heter ängeln utan vingar. Den är superbra och spännande."

 

 

 

Vildhäxa av Lene Kaaberbøl.

"Det är en triologi. Den handlar om en tjej som heter Clara. Hon får reda på att hon är en vildhäxa men hon är inte elak. Istället för att ta något för att använda sig av sin magi så ska man ge något tillbaks. Man får följa henne i en kamp mot en väldigt, väldigt, väldigt gammal och elak vildhäxa."  

 

 

 

På Barnens biblioteks instagram @barnensbibliotek kan du se när Ester tipsar om ytterligare två spännande bokserier. Gå in och titta! 

Alvar håller i en stor fisk

LÄS ÄVEN:

 

Alvars fritidsintresse gömmer sig under ytan

 

-1