Hoppa direkt till innehåll

Att klara sig när zombierna kommer - tips från zombieöverlevnadsexperten

 

För att överleva en zombiekatastrof måste du använda ditt viktigaste vapen – din hjärna! Det finns mycket vi kan göra för att förbereda oss för en zombieattack. Här hjälper författaren Herman Geijer som har skrivit boken "Bli en zombie-överlevnadsexpert" dig att göra dig redo.

Text: Barnens bibliotek och Herman Geijer, september 2019.

Illustrationer: Elin Jonsson

 

Zombien är ofta blek och blodig med trasiga kläder. Den är långsam och har en hasande gång och slutar aldrig följa efter dig när den väl fått vittring på dig. Kort sagt, zombien är en obehaglig typ. Det enda sättet att ta kål på dem är att förstöra zombiens hjärna. Dessutom är det nästan aldrig bara en ensam zombie, utan de kommer i stora grupper tillsammans.

Att klara sig när zombierna kommer

De goda nyheterna är att zombien är korkad, den tänker inte alls, utan har bara instinkter och reflexer. Det går att lura zombien. En annan bra förmåga som människor har är att vi är bra på att samarbeta. Ensam klarar sig ingen, men tillsammans kan vi komma på bra lösningar! Det viktiga är att tänka på vad vi behöver för att klara oss. Mat, vätska, sömn, värme och trygghet. Det är kroppens grundbehov. Ingen har dött av att kämpa vidare, men många har dött av att ge upp. Att hoppas och tro att saker kommer att lösa sig är viktigt!

Kom igång och träna

Det finns mycket som vi kan göra för att förbereda oss på zombiekatastrofen. Här kommer en lista:

» Gå med i scouterna eller ta hjälp av någon vuxen du känner som är mycket ute i naturen. Det är viktigt att kunna göra upp eld, hitta ätbara växter och bygga vindskydd. Helt enkelt att veta att du klarar dig ett tag när du inte är hemma. Det är kul att träna på att göra upp eld (men ha med någon vuxen tills du lärt dig hur du ska göra så att det är säkert).

» Prata med dina föräldrar om vad ni skulle göra om det kommer zombier (om du vill kan du fråga om hur ni skulle klarar ett långt elavbrott eller en brand istället). Har ni extra vatten hemma? Har ni mat så ni klarar er några extra dagar? Brandsläckare? Och möjlighet att få information vid strömavbrott? Har ni till exempel en solcells- eller vevradio?

» Lek och rör dig mycket! Att ha bra kondis och kunna springa ifrån zombier är väldigt bra. Det går att leka zombiekull eller zombiekurragömma till exempel.

» Lär dig nya saker som du kan ha nytta av efter att zombierna kommit. Till exempel laga mat på ett fältkök, tälja, släcka en brand, hitta med karta och kompass, mecka med cyklar, snickra eller hantera små sår.

Barn som gillrar en zombiefälla. Illustration: Elin Jonsson.

Barn som gillrar en zombiefälla. Illustration: Elin Jonsson.

Foto på Herman Geijer. Fotograf Jan-Åke Eriksson.

Vill du veta mer om författaren Herman Geijer?

2019 intervjuade fyra mellanstadieelever Herman Geijer på Bokmässan i Göteborg som finns att titta på. Där frågar de just frågor om boken "Bli en zombie-överlevnadsexpert".

Se intervjun med Herman Geijer 

En flicka försöker göra upp eld. En man står och tittar på så att inget farligt händer. Ill Elin Jonsson

Ill: Elin Jonsson

Tio saker som är bra att ha hemma vid en zombiekatastrof!

 » Kofot för att ha ihjäl zombier
 » Radio med batterier eller en vev/solcellsradio för att få information när det är strömavbrott
 » Brandsläckare
 » Extra vattendunkar
 » Extra mat och snacks eller godis
 » Fältkök för att kunna laga mat och rena vatten när det är strömavbrott
 » Campingutrustning om du behöver lämna hemmet och dra till skogs – sovsäck, tält eller liggunderlag.
 » Första förbandslåda för att hantera småsår
 » Våtservetter och handsprit för att kunna tvätta händerna efter toabesök även när det inte kommer vatten ur kranarna.
 » Verktygslåda

Visste du att... fakta om zombier!

...tro på övernaturliga väsen och olika monster har funnits i alla tider och på alla platser. Den levande döda - odöda - är inget undantag. Den odöda är en människa som har dött och börjat leva igen.

...på vikingatiden kallades myten om en levande död för draug, och i arabisk folktro kallas den för ghoul.

...ordet zombie kommer från Haiti och Voodooreligionen. Enligt myten la en ond häxmästare en besvärjelse på någon som dog. Sedan grävdes personen upp och fick vara slav om natten på de stora sockerodlingarna som fanns på Haiti. Den zombien var dock inte aggressiv eller försökte äta upp andra. Den bara lydde order från sin mästare.

...det var först med skräckfilmen "Night of the Living Dead" från 1968 som den zombie vi känner igen idag föddes. Den zombien var aggressiv och ville äta människor. Den var smittad och smittsam, så om du blev biten av en zombie skulle du själv gå samma öde till mötes.

Nyfiken på illustratören Elin Jonsson? Här några av de böcker hon har illustrerat.

 

Bli en zombieöverlevnadsexpertI kungens spår19 historiska gåtorJägarstenåldern

Bokomslag: Vi är superstars!Bokomslag: Andra världskriget - människorna mitt i striden

Boktips om monster och zombies

Boktips om monster, zombies och spöken

 

Hitta boktips om monster

Två barn letar med ficklampa under sängen

Tema monster, zombies och spöken...

 

Dags att leta efter monster under sängen! Här har vi samlat bara läskiga boktips och fakta om zombies och halloween.

Till Tema Monster

-1