Hoppa direkt till innehåll

Johannes Pinter lär dig hur du skapar ett unikt monster!


Visst vill man hitta på sitt alldeles egna monster? Men hur ska du göra? Monster Monster-författaren Johannes Pinter är expert på att hitta på monster!

Text: Barnens bibliotek, 2018. uppdaterad juni 2020.

Illustration: Lucas Svedberg

 

Johannes har skrivit bokserien Monster Monster med de allra knäppaste monstrena du kan tänka dig! Här listar han fem tips på vad du måste tänka på när du ska skapa ett helt unikt monster:  

1. Kombinera två monster till ett monster-monster!

2. Hur ska monstret se u? 

3. Vad ska monstret heta? 

4. Vilken attack har monstret?

5. Hur besegras monstret?

Tentakelväxten - en kombination av en köttätande växt och tentakler. Illustration: Lucas Svedberg

Tentakelväxten - en kombination av en köttätande växt och tentakler. Ur en av Monster monster-böckerna. Illustration: Lucas Svedberg

1. KOMBINERA TVÅ MONSTER TILL ETT MONSTER-MONSTER

I Monster monster-böckerna är fienden alltid ett dubbelmonster. Det är minst ett monster som man känner igen, och det blandas sedan med olika grejer som barnen drömmer mardrömmar om.

När man hittar på ett eget "Monster Monster"-monster så är det bara ens egen fantasi som sätter gränserna. Receptet består av att först ta ett monster som du tycker är läskigt/spännande/roligt. Sedan blandar du det med antingen ett annat lika läskigt/spännande/roligt monster

Det kan vara något yrke som trollkarl eller cowboy, eller äckliga djur som sniglar och spindlar, eller coola grejer som ninjas och karate. Det enda man behöver tänka på är att det på något sätt måste vara läskigt att möta.

Tips! Tänk på att det aldrig kan bli fel - ju ovanligare och tokigare monster desto bättre!

 

 

2. HUR SKA MONSTRET SE UT?

Brun cowboyhatt. Bild från pixabay.comUtseendet är bland det viktigaste när det kommer till monster! ALLA monster brukar vara spännande att se på. När du kommit på de två saker som är ditt dubbelmonster, så måste du därför bestämma hur monstret ska se ut. Här kommer ett exempel: om du vill blanda en varulv och en cowboy så måste du tänka ut hur mycket ditt nya monster ska ha av varje del. Ska det vara mest varulv eller mest cowboy, eller ska det vara lika mycket av varje? Ska cowboykläderna vara sönderrivna efter att varulven förvandlats? Har den en stor cowboyhatt? Är varulvsdelen som en människa med hår på, eller är den lite som en varg med nos och stora öron? Ska man se det håriga ansiktet eller ska den ha en snusnäsduk för ansiktet som cowboys har ibland?

Tips! Vill du så kan du skissa lite på ett papper medan du funderar, då kan du se monstret framför dig!

 

 

3. VAD SKA MONSTRET HETA?

Texten varulvscowboyen? cowboyvarulven? cowvarulvsboy? Hööööö?När du har ett monster som består av två olika saker så måste du bestämma dig för vad ditt monster ska heta. I de två första böckerna av "Monster monster" heter monstren den köttätande tentakelväxten och Karatemumien. Om du blandar en varulv och en cowboy, vilket ska komma först i namnet? Blir det varulvscowboyen eller cowboyvarulven? Det bästa är att ta det läskigaste monstret sist i namnet, då blir den ett sånt monster. I vårt exempel skulle namnet alltså bli cowboyvarulven.

Tips! Testa namnet på någon du känner och se hur de reagerar. Förhoppningsvis ser de skrämda ut!

 

 

4. VILKEN ATTACK HAR MONSTRET?

Karatemumien har nunchakus. Illustration: Lucas SvedbergEgentligen betyder den här rubriken "hur skulle monstret döda människor", men det låter så hemskt att skriva "döda" så jag har valt att kalla det "attack".


När ditt monster går till attack finns det alltid något naturligt sätt som kommer från någon av de delar som monstret består av. En varulvscowboy skulle kunna ha två olika sätt att attackera: antingen med sina vassa huggtänder, eller med sin cowboypistol. Antingen bestämmer du dig för det ena eller andra. Eller så får den attackera med båda sakerna.

Tips! Tänk på att monstret alltid är dubbelt så farligt eftersom den består av två monsters egenskaper!

 

 

 

5. HUR BESEGRAS MONSTRET?

Skulle man inte kunna köra på monstret med en bil eller släppa ett piano i huvudet på det, kanske någon undrar. Nej, så enkelt är det aldrig när man jagar monster. De är smarta och vet när man närmar sig. Även här måste du titta på vilka delar ditt monster består av, och så får du använda den svaghet som finns inbyggt i dem.

Till exempel skulle en cowboyvarulv kunna besegras på två sätt. Antingen med silver (varulvar hatar silver), eller så får du utmana den på pistolduell (cowboys dör ofta så). Bägge sätten är svåra och riskabla för dig själv, men de är de säkraste.

Tips! Tänk på att det är jättesvårt att besegra ett monster - men det går. Hitta monstrets svaghet!

 

Nu är det din tur att skriva!

Lycka till! /Johannes Pinter

Foto på Johannes Pinter. Lånat från Egmont Publishing

Läs en intervju med författaren Johannes Pinter

 

"Det är roligast att skriva böcker! Jag skrattar varenda dag när jag går till jobbet," berättar mångsysslaren Johannes.

 Läs intervjun med Johannes

Lucas Svedberg

Läs en intervju med Monster monster-illustratören Lucas Svedberg

 

Lucas illustrerar gärna böcker om monster och läskiga väsen. 

Läs intervjun med Lucas

Vill du läsa några av Monster monster-böckerna? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Den köttätande tentakelväxtenBokomslag: KaratemumienBokomslag: VarulvsvättenBokomslag: RymdmördarsniglarnaBokomslag: TrollkarlstrolletBokomslag: Sjöjungfruodjuret

Två barn letar med ficklampa under sängen

Tema monster, zombies och spöken...

 

Dags att leta efter monster under sängen! Här har vi samlat bara läskiga boktips och fakta om zombies och halloween.

Till Tema Monster

Ett öde hus på natten med månen i bakgrunden och en svart fågel.

Tema skräck med läskiga boktips och rysliga pyssel

 

Vad är du mest rädd för? Här har vi samlat läskiga tips på böcker och pyssel för dig som gillar att få läskiga fjärilar i magen.

Till Tema Skräck och rysare

-1