Hoppa direkt till innehåll

Klimatpsykologerna förklarar


Vill du göra något för klimatet - men vet inte hur? Är klimatet till och med något som oroar dig? Vårt miljö- och klimat-tema har fått er läsare att kontaka oss med många frågor. Därför har vi bett de tre legitimerade psykologerna Frida Hylander, Kata Nylén och Kali Andersson att svara på sju av era vanligaste frågor.

Text: Lisa Ahlqvist, 28 november 2019.

 

1. Vad kan hända i framtiden om vi struntar i miljön?

Miljöforskarna säger bland annat att det kommer att bli mycket mer av dåliga saker som redan händer. Till exempel kommer det att bli mer krig, bråk, farliga sjukdomar, brist på mat och rent vatten, och att många kommer behöva fly från sina hem. Det kommer bli fler problem som vi människor behöver lösa, fast vi ännu inte vet vilka de är. Vi är många som jobbar för att det inte ska bli så!

2. Behöver jag vara orolig för klimatet?

Det är helt naturligt att vara orolig när man har ett stort problem, som klimatet. Så idag är många oroliga över det. Då behöver man prata med någon som tar dina känslor på allvar och kan hjälpa till att tänka ut olika lösningar.

Om man inte är orolig så är det inget fel med det heller, det är inget man måste vara. En del har lätt för att oroa sig och andra oroar sig nästan aldrig. Det viktigaste är att vi hjälper varandra att må bra och gör något åt situationen. 

3. Varför är det inte bra för miljön att äta kött? (förutom att det inte är snällt för djuren)

Allt kött behöver inte vara dåligt, men nästan allt kött framställs idag med metoder som är dåliga. Det går åt väldigt mycket mark och mat till djuren, som man behöver gödsla med konstgödsel. Konstgödsel är väldigt dåligt för miljön.

Bönder använder ofta konstgödsel även till vegetarisk mat, men det går åt mindre av det och mindre mark, så man kan göra mycket mer vegomat av samma resurser.  

Det smartaste man kan göra är att lära sig att odla och kanske sköta några djur, som hönor och får. I framtiden kommer den kunskapen att behövas. Om man inte har någon trädgård kan du fråga på din skola om de kan lära er barn att odla på skolgården.

4. Varför slänger folk skräp och plastpåsar i naturen?

Många kanske tänker att deras lilla skräp inte spelar någon roll. Dessutom är risken större att folk slänger skräp om det redan är skräpigt. Vi människor gillar att härma varandra och göra likadant.

5. Varför gör typ stadsministern inte mer för miljön i Sverige?

Det finns inte en enkel anledning till att politiker gör eller inte gör mer för miljön. Men det vi vet är att politiker lyssnar mycket på folket och vad vi tycker. En av de viktigaste sakerna vi kan göra är att tala om för politikerna att vi vill att de ska göra mer för miljön. 

6. Jag bryr mig om klimatet men orkar inte göra så mycket. Vad kan man småändra?

Om man inte vet var man ska börja så är det bäst att fråga andra som redan gör saker. Det bästa man kan göra som barn är att prata med dina vuxna om att du vill göra mer för miljön och be dem att hjälpa dig.

7. Jag är orolig för vad som kan hända med jorden i framtiden. Vad kan jag göra?

- Prata med din familj och se om ni gemensamt kan bestämma er för ett par saker som ni vill göra i familjen. Låt det hellre vara få men lite större grejer, än små och många. Till exempel hellre avstå från att flyga än att vara supernoggrann med sopsorteringen. 

- Prata med din lärare eller din skola och fråga vad ni kan göra i skolan för att lära er mer och bidra till att skolan blir mer miljövänlig. Barn som lär sig om klimatförändringarna i skolan och pratar om det hemma har en stor påverkan på sina föräldrar. Det är okej att tjata för det här är SÅ viktigt, och det gäller både hemma och i skolan.

- Prata med dina vänner eller gå med i en grupp där ni gör saker tillsammans och lär er om naturen. Det finns föreningar, till exempel Naturskolan som kommer ut till skolor, 4H och Friluftsfrämjandet

Klimatpsykologerna Frida Hylander, Kata Nylén och Kali Andersson. Foto: Press

Lästips tema Miljö och klimat

Boktips till dig som tänker på miljön

 

Hitta boktips om miljö och klimatförändringar

-1