Hoppa direkt till innehåll

Klimatpsykologerna förklarar


Vill du göra något för klimatet - men vet inte hur? Är klimatet till och med något som oroar dig?

Tema: Klimat & Miljö har fått er läsare att kontaka oss med många frågor.

Därför har vi bett de tre legitimerade psykologerna Frida Hylander, Kata Nylén och Kali Andersson att svara på sju av era vanligaste frågor.

 

Text: Lisa Ahlqvist 2019-11-28

Klimatpsykologerna Frida Hylander, Kata Nylén och Kali Andersson. Foto: Press

Ekorre sitter på marken i en skog med en nöt

1. Vad kan hända i framtiden om vi struntar i miljön?

Miljöforskarna säger bland annat att det kommer att bli mycket mer av dåliga saker som redan händer. Till exempel kommer det att bli mer krig, bråk, farliga sjukdomar, brist på mat och rent vatten, och att många kommer behöva fly från sina hem. Det kommer bli fler problem som vi människor behöver lösa, fast vi ännu inte vet vilka de är. Vi är många som jobbar för att det inte ska bli så!

2. Behöver jag vara orolig för klimatet?

Det är helt naturligt att vara orolig när man har ett stort problem, som klimatet. Så idag är många oroliga över det. Då behöver man prata med någon som tar dina känslor på allvar och kan hjälpa till att tänka ut olika lösningar.

Om man inte är orolig så är det inget fel med det heller, det är inget man måste vara. En del har lätt för att oroa sig och andra oroar sig nästan aldrig. Det viktigaste är att vi hjälper varandra att må bra och gör något åt situationen. 

3. Varför är det inte bra för miljön att äta kött? (förutom att det inte är snällt för djuren)

Allt kött behöver inte vara dåligt, men nästan allt kött framställs idag med metoder som är dåliga. Det går åt väldigt mycket mark och mat till djuren, som man behöver gödsla med konstgödsel. Konstgödsel är väldigt dåligt för miljön.

Bönder använder ofta konstgödsel även till vegetarisk mat, men det går åt mindre av det och mindre mark, så man kan göra mycket mer vegomat av samma resurser.  

Det smartaste man kan göra är att lära sig att odla och kanske sköta några djur, som hönor och får. I framtiden kommer den kunskapen att behövas. Om man inte har någon trädgård kan du fråga på din skola om de kan lära er barn att odla på skolgården. 

4. Varför slänger folk skräp och plastpåsar i naturen?

Många kanske tänker att deras lilla skräp inte spelar någon roll. Dessutom är risken större att folk slänger skräp om det redan är skräpigt. Vi människor gillar att härma varandra och göra likadant.

5. Varför gör typ stadsministern inte mer för miljön i Sverige?

Det finns inte en enkel anledning till att politiker gör eller inte gör mer för miljön. Men det vi vet är att politiker lyssnar mycket på folket och vad vi tycker. En av de viktigaste sakerna vi kan göra är att tala om för politikerna att vi vill att de ska göra mer för miljön. Barn planterar i jorden

6. Jag bryr mig om klimatet men orkar inte göra så mycket. Vad kan man småändra?

Om man inte vet var man ska börja så är det bäst att fråga andra som redan gör saker. Det bästa man kan göra som barn är att prata med dina vuxna om att du vill göra mer för miljön och be dem att hjälpa dig.

7. Jag är orolig för vad som kan hända med jorden i framtiden. Vad kan jag göra?

- Prata med din familj och se om ni gemensamt kan bestämma er för ett par saker som ni vill göra i familjen. Låt det hellre vara få men lite större grejer, än små och många. Till exempel hellre avstå från att flyga än att vara supernoggrann med sopsorteringen. 

- Prata med din lärare eller din skola och fråga vad ni kan göra i skolan för att lära er mer och bidra till att skolan blir mer miljövänlig. Barn som lär sig om klimatförändringarna i skolan och pratar om det hemma har en stor påverkan på sina föräldrar. Det är okej att tjata för det här är SÅ viktigt, och det gäller både hemma och i skolan.

- Prata med dina vänner eller gå med i en grupp där ni gör saker tillsammans och lär er om naturen. Det finns föreningar, till exempel Naturskolan som kommer ut till skolor, 4H och Friluftsfrämjandet

Kata, Frida och Kalis tips på saker att göra:

För fram era protester till politikerna. Samla ihop er och skriv kravbrev till politiker eller chefer på stora företag som släpper ut en massa växthusgaser. Eller skolstrejka på fredagar med Fridays For Future.

Kolla upp ditt eget och din familjs ekolo­giska fotavtryck. Det finns olika tjänster på nätet som hjälper till med detta, t.ex. Svalna.se. Se vilka av era vanor som är de största miljöbovarna och försök få med din familj på att ändra dessa. Prata med din familj om vad som gör en lycklig på riktigt.

Se till att vara nära naturen. Kanske kan du börja odla dina favoritgrönsaker med dina kompisar eller åka ut och tälta i skogen med din familj. Det har visat sig att människor som lever närmare naturen bryr sig mer och gör mer för miljön. Dessutom har det visat sig att dessa människor känner sig mindre stressade och mår bättre.

Lär dig mer och be dina lärare att undervisa er mer i miljö, klimatförändringar och omställning. Du kan frå­ga din favoritlärare. Klimatfrågan berör alla delar av vår existens och med det alla ämnen man läser i skolan.

 

Se upp med:

Att lägga hela skulden och ansvaret på dig själv. Den största skillnaden gör du fortfarande i grupp med andra människor. Att bli ensam med alla obehagliga känslor som klimat­förändringarna väcker kan göra att vi hamnar i hopp­löshet och passivitet.

 

Genom att gå ihop med andra och börja agera kommer du både sprida och känna det där viktiga hoppet som får oss att fortsätta.

 

Alla tipsen är skrivna av Frida, Kata och Kali. Flera av deras tips finns att läsa i kapitlet Klimatpsykologerna förklarar från boken Vad håller ni på med? - en antologi för klimatet. (En bok för alla 2019). Publicerat med tillstånd från förlaget.

Klimatpsykologi. Natur och Kultur 2019

Visste du att Frida, Kata och Kali har skrivit en bok som just heter Klimatpsykologi? Den har precis kommit ut, och riktar sig mest till vuxna. Julklappstips till nån i familjen?

Elsie och Ebba driver @KlimatGuiden

"Om du försöker och gör ditt bästa, om alla gör det – finns det en chans till förändring och till något bättre". 

Ebba Djurberg och Elsie Lindström, 12 år, startade instagramkontot @KlimatGuiden för snart ett år sedan. De ger sina smartaste klimattips och berättar varför de tycker att klimatfrågan är så viktig.

Läs intervjun med Ebba och Elsie

Barn planterar i jordenTema: Miljö och klimat

 

På den här sidan har vi samlat fakta, boktips och pyssel för dig som vill tänka klimatsmart.

-1