Hoppa direkt till innehåll
Elsie och Ebba

"Om du försöker och gör ditt bästa, om alla gör det – finns det en chans till förändring"

 

Ebba Djurberg och Elsie Lindström, båda 12 år gamla, såg en klimatfilm i skolan som blev starten för att aktivt klimatförändra. Men hur? Ebba kom på idén att skapa ett instagramkonto. Hon frågade Elsie för knappt ett år sedan om hon ville vara med på ett litet projekt, som idag heter @KlimatGuiden och har över 400 följare.

Text: Lisa Ahlqvist, september 2019.

Vad var det med klimatfilmen som fick er att känna så starkt?  

Ebba:   - Vi hade först läst i en bok om miljökatastrofer men jag fastnade först när vi såg filmen. Filmen visade mer och det var hemskt att se alla naturkatastrofer som vi människor har påverkat.

Varför är klimatet en så viktig fråga för er? 

Elsie:   - Jorden har gett oss liv så att vi kan leva. Då måste vi göra jorden den tjänsten att bygga upp den igen. Vi kan inte fortsätta öka klimatförändringar för det har sina konsekvenser.

 

Så skapades instagramkontot @KlimatGuiden. På kontot delar de med sig av veganska bakrecept och andra klimatsmarta tips. Ebba och Elsie lägger också upp bilder när de själva är ute och till exempel städar i naturen.

ur instagramkontot KlimatGuiden

@Klimatguidens egna naturstädning. Foto hämtat från instagramkontots sida.

 

Hur märks det i er vardag att ni har ett miljötänk?

Ebba:   - Vi försöker att undvika varor med palmolja* och vi undviker plastpåsar så gott som det går.  Vi går eller cyklar om det är möjligt. Om det inte finns möjlighet väljer vi att åka kollektivt. Sedan lägger vi ju ut bilder på kontot, vi visar klimatkrisen för andra personer.

Ni har över 400 följare – vilka är det som följer er?

Elsie:   - De flesta som följer oss är andra miljökonton som vill samma sak som oss. Ibland kan det hända att personer som pratar engelska skriver till oss om att de vill ha samarbeten, men än så länge har vi tackat nej.

ur instagramkontot KlimatGuiden

@KlimatGuiden med Elsie och Ebba från deras skolstrejk. Foto hämtat från instagramkontots sida.

 

På ert insta kan man se att ni skolstrejkade i januari. Varför då?

 Elsie:  - Vi skolstrejkade eftersom det kändes bra att stödja Gretas kamp och klimatet. Det var vi två och en till kompis. Vi satte oss under ett litet tak så vi slapp sitta i snö. Vi hade varma tröjor på oss så vi klarade oss i kylan.

Vad sa era föräldrar om att ni ville skolstrejka för klimatet?

Elsie: De var lite tveksamma först, men vi fick göra det ändå.  

Vad fick ni för kommentarer av andra för att ni skolstrejkade?

Elsie:   - Några dåliga kommentarer var till exempel att "varför skulle vi sitta ute i detta väder, det gör ändå ingen skillnad", att vi skulle gå till skolan istället. Men de flesta förstod varför vi gjorde det. De sa att vi skulle fortsätta kämpa och uppmärksamma klimatfrågan.

Ni har, ganska uppenbart, Greta Thunberg som en av era idoler. Vad är det med henne som ni gillar?

Ebba:   - Vi gillar henne eftersom hon ju är så cool! Hon är bara 16 år och har skolstrejkat för klimatet! Vi har tyvärr aldrig träffat Greta, men om vi träffade henne skulle vi säga att hon är en fantastisk förebild för många och att hon ska fortsätta kämpa!

 

Den 23 september 2019 höll Greta ett känslostarkt tal på FN:s klimatmöte. Hon var både arg och ledsen över att alla världsledande politiker och vuxna inte tar klimatfrågan på tillräckligt allvar. "Hur vågar ni!?", frågade hon dem.

Vad tänkte ni när ni hört talet?  

Ebba och Elsie:   - Hon fick väldigt många att reagera av talet och faktiskt förstå krisen på allvar. Våra egna tankar är bara ännu starkare än innan talet.

Vad vill ni svara på den gamla klyschan att ”det spelar väl ingen roll vad bara jag gör”?

Elsie:   - Åh, vi hatar sådana kommentarer! Visst kan man kan tro att det inte spelar någon roll vad en person gör. Om alla säger så blir det ju ingen skillnad. Men om du försöker och gör ditt bästa, om alla gör det – finns det en chans till förändring och till något bättre.


*Palmolja = ett fett från palmer som finns i många av de varor vi använder dagligen, till exempel kakor, godis, mikropopcorn, tvål och smink. Palmoljan utvinns ur oljepalmer som odlas i stora plantager i Asien, Afrika och Sydamerika. Men den är en riktig miljöbov. Superstora områden av världens mest artrika regnskog har huggits ned och ersatts av oljepalmsodlingar. (Källa: WWF)

Elsie Lindström

Född: 2007

Bor: Enebyberg med mamma, pappa och storebror

Intressen: Fotboll, karate, balett, laga mat och läsa om klimatet

Husdjur: Kaninen Dino

Instagramkonto: @klimatguiden

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha? Läsa andras tankar, det skulle vara väldigt intressant att kunna veta vad andra tänker på.

Vad vill du bli när du är stor? Mitt drömjobb har alltid varit att bli bagare och ha mitt eget café med en lägenhet i våningen över där jag kan bo.

Favoritbok: Mysteriet på örnklippan av Kristina Ohlsson. Jag har läst många bra böcker men den är en favorit.

Favoritfilm: Dumma mej- och Sune-filmerna, jag kan se på dom om och om igen utan att tröttna!

Ebba Djurberg

Född: 2007

Bor: Enebyberg med mamma, pappa och två syskon

Intressen: Träning, matlagning och självklart natur och miljö

Husdjur: Hunden Milla som är en cockerpoo, Det är en blandning mellan pudel och cocker spaniel.

Instagramkonto: @klimatguiden

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha? Kunna flyga, det verkar vara väldigt coolt att förflytta sig i luften utan att släppa ut massor med avgaser som flyget gör.

Vad vill du bli när du är stor? Journalist som skriver om klimat och djur. Jag skulle då gärna vilja resa runt i världen med tåg så jag kan fotografera och dokumentera.

Favoritbok: Oj, böcker! Jag har läst så många att jag nästan inte kommer ihåg mina favoriter! Men en bok som jag gillade väldigt mycket var Den osynliga flickan av Deborah Ellis, en bok som handlar om en tjej som bor i Kabul, en stad i Afghanistan där det är hårda lagar mot kvinnor. 

Favoritfilm: Pojken i den randiga pyjamasen som handlar om en pojke som flyttar med sin pappa som är soldat. Men det han inte vet är att huset ligger precis bredvid ett förintelseläger. Den finns också som bok.

Ebba och Elsies 5 klimatsmarta tips på vad du kan börja göra redan idag:

 

Glödlampa med två pennor som ger energiTänk på vad du äter. Det första du kan göra för ett bättre klimat är att välja ekologiskt och varor som inte innehåller palmolja. Ät helst inte mat från länder som är långt från oss, som frukt från Brasilien.

Testa köttfritt! Sök upp goda, roliga vegetariska recept, garanterat lika gott som kött. 

Undvik bil när du åker korta resor. Ta cykeln eller gå istället! 

Prova att köpa second-hand! Det finns allt från skor till jackor och snygga inredningsprylar.

Tipsa familjen om att åka på en svemester - en tågresa i Sverige! Det finns massor med vackra platser i Sverige som väntar på dig.

 

Ebba och Elsies instagramkonto heter @KlimatGuiden. Här tipsar tjejerna om tre andra instagramkonton som de följer och blir inspirerade av:

wwf_pandaplanet logga

@ResaReko

@Naturskyddsföreningen 

 

 

 

 

@wwf_pandaplanet (WWF för barn)

@Resareko

@naturskyddsföreningen

En blåvit nalle håller ett jordklot i tassarna.Text Tema Miljö & klimat

Lästips tema Miljö och klimat
-1