Hoppa direkt till innehåll

Så tänker du källkritiskt

Just nu fylls både radio, tv och sociala medier av bilder, filmer och nyheter från kriget i Ukraina. Men hur ska man tänka när man läser och ser saker som har med kriget att göra? Barnens bibliotek har pratat med Åsa Larsson som kan allt om källkritik.

Text: Annsofie Andersson, 8 mars 2022.

 

Åsa är journalist och jobbar på Källkritikbyrån. De arbetar med att titta närmare på vad som är sant och falskt på nätet och i nyhetsflödet. Nu är det extra viktigt att vara källkritisk berättar hon. I krig och konflikter vill de olika sidorna visa att de är bra och att den andra är dålig.

- Sedan finns det andra som passar på när hela världen pratar om en och samma sak. En del kanske sprider saker om kriget för att få fler följare. Andra försöker lura till sig pengar nu när många vill skänka pengar till de som flyr från kriget.

 

Håll dig till trygga källor

Ett tips är att hålla sig till information och nyheter från ”etablerade nyhetskällor”. Till exempel SVT, TV4, Sveriges Radio och Dagens Nyheter. Där arbetar journalister som har stor erfarenhet, de kollar att saker stämmer och gör rättelser om det blivit fel. Den sortens information är tryggare än om det som kommer från exempelvis ett konto på sociala medier, säger Åsa.

Åsa Larsson, journalist. Foto: Gustav Gräll

- En del kanske sprider saker om kriget för att få fler följare, säger Åsa Larsson som arbetar på Källkritikbyrån. Foto: Gustav Gräll.

 

- Man kanske inte tänker att ett konto är anonymt när det har ett namn. Men så länge du inte vet vem personen är i verkligheten så kan det ju bara vara en enda person som säger något. Du kan tänka så här: Om du går på gatan och någon du inte känner eller har sett förut kommer fram och säger något till dig - skulle du tro på det?

 

Tänk som på 1 april

Man ska även vara försiktig med bilder och filmer. I krig kan det hända att gamla bilder och filmer sprids på nytt. De kanske är tagna i samma land som konflikten är i men kan vara från förr i tiden, berättar Åsa.

Det är väldigt stor risk att sådant som inte stämmer och att olika rykten får spridning i krissituationer. Åsa tycker att man kan tänka ungefär som man gör på 1 april.

- Då tänker man att man ska vara misstänksam för att man inte vill bli lurad - så kan man tänka hela tiden på nätet.

Pratbubblor med utropstecken, frågetecken och tre punkter i sig.

Fakta: Vad är källkritik?

 

Källkritik är att man inte bara accepterar något som sägs, skrivs eller syns i en film eller på en bild. Det betyder att man undersöker innehållet, det vill säga det som är i filmen eller bilden eller i texten. Det betyder också att man granskar personen som gjorde inlägget, på exempelvis TikTok eller Instagram.

Det kan vara bra att göra källkritiken till en vana, något du alltid gör innan du kommenterar eller sprider något vidare.

Glödlampa med två pennor som ger energi

Åsas tre tips till dig som vill vara källkritisk:

 

1. Håll dig till etablerade nyhetskällor – exempelvis stora dagstidningar och tv-kanaler som kollar sina nyheter och gör rättelser om det blir fel.

2. Kolla om nyheten finns på flera ställen – ta påståendet du hittar på exempelvis Instagram eller TikTok, och sök via en sökmotor. Kan du hitta mer om det ämnet där?

3. Dela inte eller sprid vidare förrän du är säker - det är ok att läsa och ta in en massa saker, men när du sprider det vidare blir du ansvarig för att det är sant.

Vill du läsa några böcker om källkritik? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Har du fel?Bokomslag: Koll på nätet#påskärmen

Värsta bästa nätet - lättläst 9 år+

 

...

Vad kan du om barnkonventionen?

 

Gör vårt quiz och testa dina kunskaper om barnkonventionen.

Till quizet

Hitta böcker i vår katalog

Hitta alltid böcker i vår katalog

 

Visste du att Barnens bibliotek har en katalog med tusentals böcker? Sök på en bok och se vilka fler böcker författaren har skrivit. Du kan också kolla om boken finns på ditt bibliotek.

Hitta böcker i katalogen

-1