Hoppa direkt till innehåll
"Hjälp. jag ska byta skola!"
Fråga Jenny. 2019.

Hjälp, jag ska byta skola!

 

Frågan "Hjälp, jag ska byta skola!" är hämtad från boken "Fråga Jenny - om kroppen, själen och allt runtomkring". Läs här under vad författaren och psykologen Jenny Jägerfeld svarar.

Jennys svar: 

Hej! Jag förstår att det känns läskigt att börja i en ny skola! Förändring innebär ju att man förlorar lite kontroll. Du vet hur det var på gamla skolan, hur saker och ting funkade där och du hade vänner att hänga med. 

Den här kontrollförlusten kan kännas skrämmande, särskilt nu innan du vet hur det kommer att bli på den nya skolan. Men förändring kan också leda något bra och härligt! Det låter som att du själv har tagit initiativ till skolbytet så jag antar att det var något du ville åt med den här förändringen. 

 

När du kommer till den nya skolan första dagarna tyckr jag att du ska försöka vara så modig du bara kan och ta kontakt med folk. Säg hej! Ställ frågor! Typ: "Hur hittar man till gympasalen?" eller "Hur långt har ni kommit i matten?"

Ofta är folk nyfikna på en ny person så jag skulle tro att andra kommer ta kontakt med dig. Försök att hitta en trygghet i dig själv, i vem du är. Det kan du göra genom att tänka på de människor som tycker om dig, ha med dem som en tydlig tankebild i bakhuvudet. 

Du kan även be dina föräldrar ta kontakt med klassläraren/mentorn och be hen att fixa en "fadder" åt dig som kan ta lite extra ansvar för dig. Dina gamla vänner har du ju dessutom kvar. Visst, ni kommer inte att ses varje dag längre, men det finns ju eftermiddagar, kvällar och helger att fortsätta hänga på. 

 

Lärare är vana vid att få nya elever och vet att alla skolor jobbar olika. Fråga om du inte kan få ett överlämningssamtal från gamla till nya skolan, så att din lärare kan anpassa undervisningen efter dina kunskaper och behov, eller så att du kan läsa in dig på något du behöver. 

Fråga Jenny. 2019. Lycka till på nya skolan nu!

 

/ ur boken "Fråga Jenny - om kroppen och själen och allt runtomkring". I boken svarar Jenny Jägerfeld på en massa olika frågor från barn och ungdomar.

Tack SvD och Rabén & Sjögren för ert godkännande att låna ut texten.

William och Oliver Lindsjö ska börja i en ny klass

"Det känns pirrigt"

 

Bröderna Oliver Lindsjö, 7 år och William Lindsjö, 11 år ska börja i en ny klass efter sommarlovet. 

Läs om hur de tänker inför skolstarten

Ny i klassen i höst? Klicka här
-1