Hoppa direkt till innehåll

Tjuvar och familjeliv i årets julkalender


Årets julkalender i tv är en julsaga med både spänning och mys. En hederlig jul med Knyckertz handlar om en tjuvfamilj som planerar att göra en stor kupp. Men sonen Ture är inte med på planerna, han vill fira en hederlig jul.

Text: Annsofie Andersson, 17 november 2021

Foto: Ulrika Malm, SVT

 

Elvaårige Ture ser fram emot en mysig familjejul. Mormor Stulia ska få komma ut från fängelset dagen före julafton och Ture är glad över att hela familjen äntligen kan fira en jul tillsammans.

Resten av familjen har däremot andra planer, de ska göra århundradets kupp. Ture blir rädd att de ska åka i fängelse lagom till jul och han inser att han måste försöka stoppa dem.

En hederlig jul med Knyckertz baseras på karaktärerna från barnböckerna om familjen Knyckertz, skapade av Anders Sparring och Per Gustavsson. Anders tyckte det var både fantastiskt och läskigt att få jobbet att skriva årets julkalender. Han beskriver kalendern som en familjekomedi och lovar att vi kommer få träffa en massa roliga figurer.

- Som grannen Paul Isman, och alla roliga fångarna i finkan där mormor Stulia sitter. Passa er noga för Byttan Bing-Bång. Hon kan inte hålla någonting hemligt, även om det gäller livet, säger Anders.

En hederlig jul med Knyckertz har premiär i SVT onsdag den 1 december. Pappa Bove spelas av David Sundin, mamma Fia av Gizem Erdogan och barnen Ture och Kriminellen spelas av Axel Adelöw och Paloma Grandin. Och i första avsnittet syns två fotografier på polisstationen, där författaren Anders Sparring och illustratören Per Gustavsson efterlyses...

Se julkalendern här

Julkalendern i SVT 2021: En hederlig jul med familjen Knyckertz. Foto: Ulrika Malm, SVT

Julkalendern i SVT 2021: En hederlig jul med familjen Knyckertz. Foto: Ulrika Malm, SVT

Vill du läsa några julböcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Lisbet och Sambakungen. En ful julI väntan på julen. 2020Cirkusdeckarna och julbocksmysterietDen försvunna julgrisenBokomslag: Benny blir galenBokomslag: Hemligheten i Helmersbruk

Anders Sparring och Per Gustavsson. Foto: Sara McKey

Författaren Anders Sparring har skrivit manus till julkalendern

 

Tillsammans med Per Gustavsson har Anders skapat böckerna om familjen Knyckertz. Och nu har Anders skrivit manuset till julkalendern som i år handlar om tjuvfamiljen. Men det är inte första gången han skriver manus för tv-program.

Läs mer om Anders

Läs mer om illustratören Per Gustavsson

En tomte håller i en mobiltelefon som ser ut att vara en sida på barnensbibliotek.se

Nu börjar nedräkningen - boktips och quiz inför jul

 

Pepparkaksdoft, tända ljus och julkalendrar - längtar du också? Här samlar vi quiz, boktips och pyssel som kan bli årets julklapp. Dessutom tipsar tre av våra mest populära författare hur du skriver en julberättelse.

Tema Jul

-1