Hoppa direkt till innehåll

"Det ska kännas bra i magen när man skriver"

 

Är du sugen på att skriva en julberättelse? Behöver du lite tips för att komma igång? Vi frågade tre författare som just har släppt varsin bok med jul-tema om deras bästa råd.  

Text: AnnSofie Andersson, november 2020

Ellen Karlsson har haft en julberättelse i huvudet under en lång tid. I år blev den äntligen en bok, Vi måste rädda julen. Det är en adventsbok med 24 kapitel så att man kan läsa ett kapitel fram till jul. Den handlar om Sam som råkar tappa bort en viktig sak och då tror att julen kan vara i fara.  

 - När man är barn kan man få för sig saker, man kan dra stora växlar på något som en vuxen bara säger i förbifarten. Det lätt att man fantiserar iväg och det blir för stort, säger Ellen Karlsson.  

Dela in i kapitel

Att göra som Ellen har gjort i sin bok, dela in sin berättelse i ett antal kapitel, är ett bra sätt att komma igång tror hon. Det är heller inte så viktigt att allt hänger ihop tycker hon, se bara till att komma igång och skriva.  

 - Man kan ju använda sina egna bilder av julen. Skriv om en helt vanlig jul och lägg sedan till något som inte har hänt på riktigt. 

En bok och en ljusslinga som lyser upp.

Få igång fantasin

 Camilla Dahlson har precis som Ellen Karlsson skrivit en adventsbok, en bok med 24 kapitel. Jullräddarna utspelar sig på ett barnhem där den vanliga föreståndaren blivit sjukskriven. Istället kommer Berta, en ny barsk föreståndare som bestämmer att de inte ska fira jul i år.  

 - Saga som bor på barnhemmet bestämmer med sina kompisar att de ska försöka fixa julen ändå.  På olika sätt försöker de hitta smarta lösningar på hur det ska gå till, berättar Camilla Dahlson.  

 Hon tycker också att det är bra att skriva i kapitel eller att hitta på ett tema.  

 - Att ha ett tema är det ett bra sätt att få igång sin fantasi.  Man behöver inte heller skriva så många kapitel, det funkar med fyra kapitel, ett i veckan fram till jul, säger hon.  

Måste inte vara perfekt

 Det är bra att ha en idé om vad som ska hända i berättelsen, men man behöver inte veta allt från början. Camilla visste att hon ville ha med lucia, pepparkakor och ett lyckligt slut, men hemligheterna kring den sura Berta växte fram medan hon skrev boken.  

 - Det är också viktigt att inte låsa sig vid att allt i berättelsen måste vara perfekt från början eller att stavningen måste vara rätt, det kan man fixa senare, säger Camilla Dahlson.  

 Även författaren Kristina Ohlsson har kommit med en ny bok som utspelar sig kring julen. Den heter Spökhusets hemlighet och Kristina Ohlsson kallar den själv för en ”mysrysare”. I boken åker Alba och hennes syster och hälsar på sin morbror och där händer en del mystiska saker.  

 - Alba förstår att det som händer kan ha att göra med ett gammalt miniatyrhus som en speciell snickare har gjort. Hon får ett mysterium att lösa, berättar Kristina Ohlsson.  

Läskigt i juletid funkar bra

 Att skriva något läskigt i juletid tycker hon fungerar bra. Om det redan från början är otäckt så är det svårt att skriva en skräckhistoria, men när det är snällt och mysigt så blir det en bra kontrast. 

 - Man kan tänka, vad får inte hända nu när det är så mysigt och härligt? Vad skulle vara riktigt läskigt? 

 Kristina har själv en massa idéer i huvudet till nya berättelser och hon tycker att om man läser mycket själv så brukar man få bra idéer. Man kanske hittar en detalj i en bok som man tycker är häftig och så kan man bygga en historia kring det.  

 - Och så ska det kännas bra i magen när man skriver. Man ska själv bli lite rädd om man skriver något läskigt, om man skriver roligt så ska man själv skratta till, säger Kristina Ohlsson.  

Camilla Dahlson, Ellen Karlsson och Kristina Ohlsson. Fotografer: Privat, José Figueroa och Anna-Lena Lundqvist.

Camilla Dahlson, Ellen Karlsson och Kristina Ohlsson. Fotografer: Privat, José Figueroa och Anna-Lena Lundqvist

Camilla Dahlson

Född: 1973 

Bor: Bankeryd i Småland 

Intressen: Träna på gym, skriva, orientera och vara ute i naturen 

Aktuell med: Julräddarna 

Har också skrivit: Är det bara jag som bryr mig?, En vän som du och många fler 

Tips på en bra bok att läsa på jullovet: Den gåtfulla fyren av Ann-Charlotte Persson 

Det bästa med julen: God mat och lugn och ro. Det kan vara stressigt innan jul så jag kan tycka det är lite skönt när det är över också.  

 

Ellen Karlsson

Född: 1986 

Bor: Stockholm 

Intressen: Läsa, skriva och laga mat 

Aktuell med: Vi måste rädda julen  

Har också skrivit: Snöret, fågeln och jag, En fisk som heter Fabian och många fler 

Tips på en bra bok att läsa på jullovet: Gå till biblioteket och be dem tipsa om en bilderbok för större barn! Det behöver inte vara mycket text i en bok och man behöver inte låsa sig vid att det ska passa ens ålder. 

Det bästa med julen: Att man får vara ledig en längre tid tillsammans, äta goda saker och bara ta det lugnt.  

 

Kristina Ohlsson

Född: 1979 

Bor: Stockholm 

Intressen: Läsa, fotografera, laga mat och träna 

Aktuell med: Spökhusets hemlighet 

Har också skrivit: Glasbarnen, Zombiefeber, Mysteriet på Ödeborgen och många andra böcker 

Tips på en bra bok att läsa på jullovet: Vi har det så roligt när det är jul av Astrid Lindgren 

Det bästa med julen: Alla ljusen man tänder, alla goda saker man äter och att man, åtminstone i vanliga fall, träffar familj och vänner extra mycket. 

 

Lästips på nya julböcker för i år!

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Nattexpressen. 2020Spökhusets hemlighet. 2020I väntan på julen. 2020LasseMajas detektivbyrå. Vi måste rädda julen!

 

 

 

Gör en snygg ljuslykta!

Julpyssla en ljuslykta av en läskburk

 

Lär dig steg för steg med Alice hur du skapar en miljövänlig och snygg ljuslykta. Det enda du behöver är en läskburk!

Till instruktionerna

Längtar du till jul? Läs dig dit!

Nya och gamla julböcker du kan räkna ner dagarna till jul med


Vi har samlat en massa mysiga, roliga och spännande julböcker för alla åldrar. Hitta din favorit!

Alla julbokstips

-1