Hoppa direkt till innehåll

Årets radiojulkalender handlar om insekten Spero

 

Visste du att årets julkalender i Sveriges Radio handlar om ett gäng insekter? Vi kommer få följa hoppstjärten Speros äventyr för att rädda sin familj när de hamnar i en julgran.

Text: Lisa Ahlqvist, 8 november 2021

Illustration: Andrea Femerstrand/Julkalendern i Barnradion 2021: Spero.

 

I årets julkalender kommer vi att lära känna hoppstjärten Spero som bor med sin mamma och 408 småsyskon i en gran i skogen. Men en dag sågas granen ner och förflyttas till ett hus. Där inne hos människorna är det kvävande varmt och alla i granen kommer att dö av uttorkning om ingen gör något. Spero måste rädda sin familj! Vi kommer också att få träffa några andra insekter som silverfiskprinsen och klokryparen Fabre som är bokvakt.

– Spero är ett svindlande roligt äventyr, mycket action men också starka känslor. Och en hel del läskigheter. Det går inte att komma ifrån när man skriver om insekter, säger en av författarna Åsa Asptjärn.

Åsa har skrivit flera roliga ungdomsböcker. För varje avsnitt får du också se en illustration gjord av Andrea Femerstrand. Hon har tecknat många barnböcker tidigare, till exempel Modigast i världen av Malin och Alexander Karim.

 

Julkalendern sänds 1-24 december i Sveriges radios app eller i P4. Läs mer på: sverigesradio.se/julkalendern

Julkalendern i Barnradion 2021: Spero. Illustration: Andrea Femerstrand

Julkalendern i Barnradion 2021: Spero. Illustration: Andrea Femerstrand

Vill du läsa böcker om insekter? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Kryp del 1Bokomslag: Sveriges insekter: Bland fjärilar, humlor och andra små krypBokomslag: Lätta fakta om småkrypens världBokomslag: Minifakta om nyckelpigorBokomslag: Börja krypleta!Bokomslag: Känn igen 25 myror och andra småkryp

Åsa Asptjärn. Foto: Emil Malmborg

Läs mer om en av författarna Åsa Asptjärn

 

Tillsammans med Gertrud Larsson har Åsa Asptjärn skrivit årets radiojulkalender Spero. Humor är det bästa sättet att komma åt både det ljusa och det mörka i livet tycker Åsa. Det märker man i hennes böcker – där finns både humor och allvar.

Läs mer om Åsa

Familjen Knyckertz, från SVTs julkalender. Foto: Ulrika Malm, SVT.

Familjen Knyckertz-böckerna är årets julkalender i tv

 

Årets julkalender i tv heter En hederlig jul med familjen Knyckertz. Det är en julsaga med både spänning och mys. Visste du att det finns flera böcker om familjen Knyckertz? 

Läs mer om årets julkalender

-1