Hoppa direkt till innehåll

Glada barn tittar in i kameran

Tema: Allt du behöver veta om Barnkonventionen

Du vet väl om att du har rättigheter? I FN:s barnkonventionen finns ett antal regler för hur barn runt om i världen ska ha det. De handlar om allt från att barn inte får vara soldater i krig, till att barn har rätt till ett privatliv.

 

Förenta Nationerna, FN, jobbar bland annat med mänskliga rättigheter. De tyckte att det måste finnas speciella rättigheter som gäller för hela världens barn. Under många år jobbade FN med att ta fram alla de rättigheterna och samlade dem i barnkonventionen.

Rätt att leka, tänka och tycka

Den 20 november 1989 var barnkonventionen klar och godkändes av alla länder i FN. I barnkonventionen hade man kommit fram till 54 rättigheter som man tycker att alla barn ska ha. De länder som ansluter sig till barnkonventionen lovar att följa reglerna i den. Hittills har 196 stater skrivit under barnkonventionen.

De 54 punkterna, eller artiklarna som man kallar den, handlar om saker som kan verka självklara. Det kan till exempel handla om att barn har rätt att leka, att tänka och tycka vad de vill och att få gå i skolan.

Blev lag i Sverige

För att se till att barnkonventionen följs har FN en barnrättskommitté. Den består av 18 experter från olika länder. De jobbar med att kontrollera att alla länder som har skrivit på barnkonventionen verkligen följer den.

Sverige skrev under och lovade att följa barnkonventionen 1990. Den 1 januari 2020 blev barnkonventionen dessutom lag i Sverige. Det betyder att barnkonventionen nu är lika viktig som andra lagar i Sverige och att barns rättigheter får ett ännu bättre skydd.

 

Text: Annsofie Andersson, 28 februari 2022.

Källor: Unicef, Nationalencyklopedin

Glödlampa med två pennor som ger energi

Fyra artiklar från Barnkonventionen som du borde lära dig utantill

 

Artikel 2

Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.

Artikel 3

Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara för barnets bästa.

Artikel 6

Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.

Artikel 12

Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad.

Fakta: Vad är Förenta Nationerna?

Förenta Nationerna, FN, är en organisation som arbetar med fred och säkerhet. De allra flesta länderna i världen är med i FN.

FN bildades 1945, efter andra världskrigets slut. Organisationen arbetar framför allt med att upprätthålla fred i världen, bekämpa fattigdom och med mänskliga rättigheter.

I dag har FN 193 medlemsländer. Varje medlem har sina representanter i FN och alla är med och bestämmer. Organisationen leds av en generalsekreterare som medlemmarna har varit med och röstat fram. Huvudkontoret ligger i New York i USA. Utanför byggnaden finns alla medlemsländernas flaggor i alfabetisk ordning.

Pappersfigur av ett barn som sitter och läser inne i en bok

Boktips om barns rättigheter

 

Här har vi samlat boktips till dig som vill veta mer om Barnkonventionen och dina rättigheter.

Hitta boktips om Barnkonventionen

...

Vad kan du om barnkonventionen?

 

Gör vårt quiz och testa dina kunskaper om barnkonventionen.

Till quizet

...

Böcker för dig som vill veta mer om demokrati

 

I år är det riksdagsval i Sverige. Idag tycker vi det är självklart att alla över 18 år ska få rösta när vi har val, men så har det inte alltid varit. Demokratin firar 100 år och vi firar det med boktips. 

Hitta boktips om demokrati

...

Så tänker du källkritiskt

 

Just nu kanske din telefon fylls med nyheter, bilder och filmer från kriget i Ukraina. Vi reder ut hur du ska kunna veta vad som är sant eller fake. 

Läs artikeln om källkritik

Boktipsaffisch med bokomslag och texten BarnkonventionenOmslag för frågepromenad

 

 


Affischer och material att skriva ut

Affisch om barnkonventionen att ladda ner (pdf 4MB) 

Quiz om barnkonventionen att ladda ner (pdf 6MB)

Diplom till quizet (pdf >1MB)

Till dig som är vuxen: ännu fler affischer och printmaterial finns att ladda ner här

-1