Varför har Kung Pow-Ola och Johan äppleförbud?

Läs intervjun »

 
Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Intervju med Hedvig Andersson

Hedvig Andersson hade flera drömyrken att välja mellan när hon var barn, men planerna på att bli modell eller uppfinnare övergav hon tidigt. Hon bestämde sig för att bli författare.

Hedvig har skrivit så länge hon kan minnas. På lågstadiet hemma i Töreboda hittade hon på långa sagor om nallar och tomtar. Under tonåren skrev hon kärleksnoveller. Men det är en sak att kunna formulera en text, och en helt annan sak att få den läst. Här har Hedvig haft mycket nytta av Internet. Via olika nätsidor har hon kommit i kontakt med andra skrivintresserade och via nätet har hon också hittat läsare.

- Jag letade efter tips och råd om kreativt skrivande. Sockerdricka.nu var en sida som jag besökte ofta. På Sockerdricka.nu var jag också med i en responsgrupp.

I en responsgrupp läser man varandras texter, diskuterar och reagerar. Man kan ge varandra förslag och synpunkter.

- Alla som är intresserade av att skriva kan leta efter en lämplig responsgrupp på nätet. Det är ofta ett bra sätt att få bekräftelse och uppmuntran, säger Hedvig.

När hon var sjutton år vann hon sin första skrivartävling. Det gav hennes planer en ny skjuts och efter gymnasiet bestämde hon sig för att gå en skrivarkurs på högskolan. En av de texter hon arbetade fram där blev nominerad till Lilla Augustpriset. Efter det blev författardrömmarna ännu tydligare och för ett par år sedan hände det något annat som fick stor betydelse för Hedvig. På nätsidan Lunarstorm blev hon utsedd till Lunar Talent. Det innebar bland annat att hon fick en egen mentor. En särskilt utvald författare som skulle ge henne goda råd och uppmuntran.

- Jag blev jätteglad för jag fick Marie Hermansson som mentor. Hennes böcker tycker jag väldigt mycket om. Hon blev ett viktigt stöd för mig.

Idag är Hedvig 26 år och hennes första bok har redan kommit ut. Titeln är Bortom världen utanför. Den handlar om lidande och förnedring i livet i en sekt. Främst vänder den sig till unga vuxna. ?En fruktansvärd men otroligt välskriven historia? stod det i recensionen i Svenska dagbladet. DN skrev om ?litterär kvalitet? och ?berörande historia?.

- Det var en berättelse som ville leva sitt eget liv, säger Hedvig.

Egentligen håller hon på att skiva hela tiden ? när hon går, åker tåg eller innan hon ska somna på kvällen. Nyfikenhet och upptäckarlust är starka drivkrafter för skrivandet. Nu arbetar hon med nya projekt.

Helena Fernández
 

 

 

Hedvig

 

Andersson

Kortfakta

Namn: Hedvig Andersson

 

Hedvig har en blogg där hon skriver om sitt liv:
http://mittskrivandeliv.blogg.se

-1