Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

 

Heddi

 

Böckman

Intervju med Heddi Böckman

Hur gammal var du när du började skriva?
Svar: Jag började skriva på allvar när jag var 55 år. Men jag har alltid varit duktig på att skriva uppsatser och så i skolan. Jag visste att jag var duktig men jag hade ingenting att skriva.

Vad läste du för böcker när du var liten?
Svar: Jag ville läsa hästböcker, men på den tiden fanns det inte så mycket hästböcker. Jag läste "Den svarta hingsten Denten". Den handlade om en vildhingst som hette Denten, som en dag blev infångad av flera män som försökte tämja honom. Men sedan i slutet kom det någon som förstod honom och släppte ut honom i det fria igen. Jag läste "Kulla Gulla". Sedan läste jag mycket pojkböcker också.

Vad hade du för intressen när du var i 12-årsålden?
Svar: Hästar, Jag var mycket i stallet för mina föräldrar bråkade mycket. Så det var ett sätt att komma ifrån bråket där hemma.

Har du några husdjur?
Svar: Jag har en vit hund som ser ut som en isbjörn. Det är en Maremmano Abruzzese. Dom har sitt ursprung i Italien. Och så har jag en massa stallkatter. Min dotter har 6st hästar. Och två av dom får jag rida. Hon har liksom tagit över hästägandet istället för mig.

Har du skrivit några andra böcker än böckerna om "Sandra och Vildros"?
Svar: Jag har skrivit "Hand i Hand" som är en självbiografi. Och "Den osynliga ön".

Vad gillar du för sorts böcker nu?
Svar: Jag gillar deckare som utspelar sig i galoppmiljö. Sedan läser jag mycket memoarer.

Skriver du varje dag?
Svar: Jag försöker varje dag.

Vet du hur boken ska sluta när du börjar skriva den?
Svar: Det är olika, jag vet oftast inte hur boken ska sluta när jag börjar skriva.

Heddi berättade en massa annat också bl a om en resa till Japan: "Jag bodde en hel höst i Japan med min man. På toaletterna där kan man inte låsa utan det stod ett par gröna tofflor utanför. När tofflorna var borta var det upptaget. Man tog på sig dom när man gick in på toaletten. En gång glömde jag tofflorna på när jag gick in i vestibulen. Oj, vad alla stirrade."


Heddi skriver nu en reseskildring från Japan med alla tokigheter som Heddi och hennes man råkade ut för. Den blir för vuxna.

Hon berättade också att hon är syster till Irmelin Sandman Lilius. De växte upp på en ö i finska skärgården som heter Hangö. När hon var 6 år skiljde sig mamma och pappa och det var ganska ovanligt på den tiden. Det är kanske lite därför som "Den osynliga ön" handlar om en mamma och drottning som försvinner. Den osynliga ön är en fantasy-berättelse som Heddi skrev när hon bodde på ön Capri i Italien.

Anna Ittner, 2013?

Kortfakta

Namn: Heddi Böckman

Född: 1938 i Helsingfors

-1