"Jag och min syster brukade låna vår pappas dykargrejer och låtsas att vi var hajexperter". 
Läs intervjun med Fredrik Brounéus  »

 
Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Celia

Rees

Celia Rees föddes 1949 i Solihull i England. Hon har läst historia och politik på universitet och jobbade som lärare i engelska under många år. Det var under den tiden hon började skriva. Hon insåg att hon ville skriva för unga. Böcker som de verkligen skulle vilja läsa, med ett språk och en handling som var nästan vuxen, men där en ung människa var huvudpersonen. Hennes första bok Every step you take var en thriller för ungdomar och utkom 1993. Häxa som utkom på svenska 2003 blev en bästsäljare i England och har översatts till femton språk.

Sedan 1997 är Celia Rees författare på heltid. Celia Rees delar sin tid mellan författandet och att arbeta som lärare i kreativt skrivande på University of Warwick. Hon åker också ut och talar med läsare i olika skolor och bibliotek. Hon bor i Warwickshire i Leamington Spa med sin man Terry.

Celia har skrivit runt 30 böcker men än så länge är bara 3 översatta till svenska. De första hon skrev var skräckböcker. Till exempel serien The HAUNTS (ej översatta till svenska). Hon skriver för ungdom och böckerna handlar ofta om unga starka kvinnor som är ute på äventyr.

Länktips

 

Celia Rees hemsida 

 

SovaySovay 
av Celia Rees

Sovay lever ett ganska behagligt liv på familjens stora gård. Men när pappan blir anklagad för högförräderi och försvinner måste Sovay försöka rädda gården och pappan. Hon gör det på ett sätt som egentligen är omöjligt för en ung flicka på 1700-talet. Hon blir stråtrövare. Egentligen inte för att stjäla folks pengar utan för att komma över arresteringsordern på pappa. Hon råkar då också få tag en brevväxling som avslöjar en gigantisk komplott mot regeringen.  Hur ska hon kunna stoppa och avslöja den egentliga landsförrädaren? I Frankrike pågår revolutionen som bäst och i England är det oroliga tider. Spännande historia om en stark och envis ung kvinna.

Bokomslag PiraterPirater

Då Nancy fyller 16 år är det bestämt att hon ska gifta sig med en gammal ruskig sjörövare från Brasilien. Hennes föräldrar är döda och familjen är ruinerad. Nancys bröder lurar henne att segla till Västindien från England och sin älskade William. Nancy flyr med sin vän Minerva. De blir pirater och seglar med en piratkapten som är god mot sina vänner men inte skonar en fiende. Sjörövaren från Brasilien jagar Nancy och de möts i dimman utanför Afrikas kust ?

Bokomslag HäxaHäxa

Mary tvingas se sin egen mormor avrättas som häxa. Hon flyr från England till Amerika för att inte drabbas av samma hemska öde. Men vidskepelse finns även i det nya landet och Mary är inte säker där heller. För att rädda sitt liv måste hon gömma sina dagboksanteckningar. Hon syr in dem i ett lapptäcke. Trehundra år senare hittar man dagboksanteckningarna insydda i fodret och Marys öde rullas upp.

Fast historien om Mary är inte "sann". Man har aldrig hittat några anteckningar. Fast hsitorien är lika spännande för det och det som mary råkar ut för hände andra unga kvinnor. 

De försvunna

För att piffa upp skoltidningen börjar redaktionen skriva om övernaturliga saker. De hittar på spökerier och förvränger verkliga händelser. Det blir succé, elever från hela skolan bidrar gärna med egna historier. Många av berättelserna handlar om vampyrer i underjordiska gångar under staden och om barn som har försvunnit där nere. Kan det trots allt ligga något i de gamla berättelserna? När Jakes lillasyster försvinner blir det plötsligt allvar. 

-1