"Jag och min syster brukade låna vår pappas dykargrejer och låtsas att vi var hajexperter". 
Läs intervjun med Fredrik Brounéus  »

 
Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Anita Eklund Lykull

Anita Eklund Lykull är en författare som skrivit sina ungdomsböcker sedan 1991, och dom har sedan dess varit mycket uppskattade av ungdomar och blir också lästa av vuxna. Hon tycker det är kul att skriva om unga tjejer i nutid och genom att brevväxla med unga tjejer får hon veta vad som kan intressera i en ungdomsbok. Hon läser och har alltid läst mycket böcker, men aldrig att hon läser ungdomsböcker nu när hon själv skriver, det tycker hon man ska akta sig för som ungdomsförfattare "alla vill ju vara orginella" säger hon och visst är Anita Eklund Lykull orginell.

Vad får du inspiration ifrån?

Jag blir inte inspirerad på det viset att jag liksom får någon kraft "från ovan", skriver som i trans, så som man ser på bio. Jag får idéer som kan bli romaner. Teve, radio, tidningar ger tankar... jag brevväxlar med en del tjejer, så jag vet vad som "rör sig" i tiden. Vad som intresserar. En hel del romanuppslag fick jag för väldigt många år sedan och sparade - som i ett stort skafferi i huvudet. (Så kom ex. Juliaböckerna till.) Men nutiden är liksom intressantast. De diskussioner som pågår du vet... Ex. min bok "Bye, bye äppelpaj"... den handlar om övergrepp som var intressant för media på den tiden. Jag gjorde min litterära variant.Upptakten till "Hjärtat i översta lådan" fick jag i England . BBC-reportern berättade om en baby som man hittat i en telefonkiosk.
Jag fick aldrig veta hur det gick med babyn. Så jag hittade på en fortsättning. Fast då placerade jag den lilla flickan "Nella" här i Sverige.

Vilken av dina böcker kom ut först?

Det var 1991. Boken hette Hökautostradan. Men den debut jag så att säga räknar är Silverdelfinen från 1992.

Finns det någon som läser dina böcker när de är färdiga, någon inom familjen t.ex.?

Min förlagsredaktör Anna läser manus när det är klart. Hon har följt mig från första början och vi känner varandra bra. Jag sänder henne
en diskett. Hon läser igenom jättenoga. Kommer med små ändringsförslag. Hon tycker alltid att jag har med för många bi-figurer. Jag älskar mina bifigurer. Vi brukar brukar dock försöka mötas på halva vägen. (Jag tar bort en del.) Hon är också bra på att sätta komma. Det kan inte jag. Någon "privatperson" får aldrig läsa mitt manus. Inte ens min man.

Vilken av dina böcker är du mest nöjd med?

Tja du, man är inte riktigt nöjd med någon, men Ängel i grön klänning är väl rätt okey. Den var svår att skriva. När man tar upp
ämnet döden... så poppar sorg man själv upplevt upp till ytan. Även om boken inte är det minsta självbiografisk så grät jag när jag
skrev. Man lever ju liksom med sina gestalter. Jag tyckte synd om barnen. För det konstiga är att figurerna i böckerna blir nästan
levande.


Vad läser du själv för böcker?

Jag läser en hel del engelsk litteratur. Gillar namn som Margaret Drabble, Doris Lessing, Virginia Woolf... (hon dog 1941). Virginias
dagböcker och brev läser jag nästan jämt som kvällslitteratur. Hennes roman Mot fyren är suverän.
Jag gillar årets nobelpristagare Coeetze, han är värd priset! Svenska böcker läser jag sällan. Men Bodil Malmsten är kul. Jag konsumerar nästan aldrig deckare men jag är förtjust i biografier. Att läsa om tjejers liv, det ger något.


Läser du något av andra ungdoms-författare?

ALDRIG NÅGONSIN. läser man andras ungdomsböcker!!! Det vore förödande.
Och faktiskt tror jag ingen författare gör på det viset. Man passar sig. ALLA VILL JU VARA ORIGINELLA.


Varför har du valt att skriva för ungdomar?

För mig var det nog en slump. Jag såg att Rabén & Sjögren (förlaget) ordnade en tävling, då för länge sedan. Skickade in ett manus. Det blev antaget och på den vägen är det. Men jag har skrivit lite noveller för vuxna också.
Jag gillar min unga publik. Den ser klart, har humor, är rättvis och understundom är den mera flexibel än vuxna. Men sedan tror jag nog att vuxna kan läsa mina böcker. Jag har fått en del brev om det. Egentligen skriver jag nog för alla som har lust att läsa. Så är det.


Får du ideér till böcker hela tiden?

Det svåra är inte att hitta på böcker. Det svåra är att välja vilken bok man ska skriva av alla de möjliga som finns i huvudet.


Läste du mycket när du var liten?
Hade du någon favoritbok?

Jag läste jämt när jag var liten. Vi barn på landet hade tur. Vår bibliotekarie lät oss låna hur mycket vuxenlitteratur som vi ville. Mina kompisar i stan fick bara låna tre "nyttiga" böcker (vad det nu var) plus en rolig.
Jag läste romaner mina föräldrar läste plus barnlitteratur, seriemagasin och dåliga tidningsnoveller, allt i en enda röra. Tror inte jag hade någon riktig favvo faktiskt. Varje ny bok var ett äventyr!


Vad har du för utbildning?

Realexamen, Komvux (fast på den tiden hette det Kvällsgymnasiet). Sedan universitets-studier, som resulterade i en Fil. Kand-examen. Efter det ett år i England på college. Hemma igen sökte jag till doktorand-utbildningen på Litteraturvetenskapliga insitutionen. Skrev i fruktansvärt många år på en avhandling (en 'lärd' bok, kan man säga) om en författare som hette Ivar Lo-Johansson.
Jag jobbade också med ett grekiskt kulturprojekt (tillsammans med min man).
Inget kul att skriva avhandling om Ivar Lo. Jag började med ungdomsböcker i stället.


Hur får man ord på papper att bli så starka att den får någon att skratta eller gråta?

Ja du, det är inte så lätt att veta, och det finns nog inga säkra recept. Jag gör så att jag skriver mycket dialog... två pratar. Lägger mig väldigt nära den/de gestalter jag skriver om. Lyssnar in vad han/hon tänker och säger. Går in i deras hjärnor. Jag låtsas att de faktiskt finns.
Men detta är en stor och svår fråga. Man kan skriva lärda böcker om den här. Det var intelligent av dig att tänka ut frågan. För som jag ser det är det just denna trovärdighet som gör att man lyckas med sin bok eller ej.

Har du någon ny bok på gång?

Min nya bok kommer att heta Blenda en tjock tjejs bekännelser. Kommer antagligen sent i vår eller till hösten 2004.


Vad gör du när du inte skriver?

Jag gillar Konstutställningar... musik, både klassiskt och rock och pop (en del i alla fall). Jag älskar att träffa mina fyra barnbarn.
Jobba i trädgården, resa. Sommartid simmar jag gärna. Jag gympar... tja och så läser jag förstås.

av Kajsa Hensner

Foto på Anita Eklund Lykull

 

Anita

 

Eklund

 

Lykull

-1