Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 


Att rita serier

 Foto på Pernilla Stalfelt

- Hej! Och välkomna. Sätt er var ni vill men nära tavlan, för jag ska rita där.
När barnen från årskurs 2 satt sig runt bordet pekar en kille på Kärleksboken och säger: den där har jag hemma.
Hon som står framme vid tavlan berättar att hon heter Pernilla Stalfelt och är författare.
- Jag vill också bli författare, säger en flicka på 8 år.

Det är bra att man vet det tidigt, svarar Pernilla, för då hinner man öva mycket. Hon visar några böcker som hon gjort; Kärleksboken, Dödenboken, Lika som bär och Fisksagan.

Idag ska barnen som har kommit till Barnängens världsbibliotek rita serier tillsammans med Pernilla. Tuschpennor (om man vill ha färg), blyerts, suddgummi och papper (vanligt A4) indelat i 3 lika stora rutor, är allt som behövs.
- Ni får gärna fler papper om ni vill. Pernilla berättar om ett barn som ritade en serie som blev 3 meter lång.


- Du, säger samma kille som hade Kärleksboken hemma: det där skämtet i Bajsboken, att vuxna bara bajsar när inger ser det, det var kul.

Pernilla tittar i en bok

- När man ska göra en serie måste man ha en figur, gör en lätt sån eftersom ni ska rita den flera gånger, tipsar Pernilla och börjar göra några linjer på tavlan.
Barnen ber henne rita ett skelett.
Pernilla ritar.
- Den måste säga nåt också.
- Hej, föreslår en flicka.

Samtidigt som Pernilla skriver och ringar in ordet med en pratbubbla berättar hon att det finns flera olika sorters bubblor: tankebubblor, skrikbubblor, räddbubblor - när det är riktigt ruskigt växer det istappar på bubblorna, eller om någon är jättearg ritar man eldsflammor.
Någon föreslår att det ska finnas med en ledsen gurka. Pernilla ritar och frågar barnen varför gurkan är ledsen. Mellan Pernilla och barnen växer en historia fram.

Barnen har ritat en historia

När de är klara med berättelsen om den ledsna gurkan och de arga spökena får var och en börja teckna sin egen. Alla kastar sig över uppgiften. Pernilla berättar att man kan rita serier som man ger bort i present.

- Det här ska föreställa en hund men det liknar mer en kanin, säger en flicka efter en stund.
- Det finns nog hundar som ser ut som kaniner också, lugnar Pernilla.

Dörren till rummet står öppet och en dam som skulle kunna vara Prusiluskan passerar förbi och utbrister förtjust: Oh, såna förtjusande barn!

Pernilla har hängt upp allas teckningar på väggen

När man är klar samlas alla inför serierna som satts upp på väggen. Vem vill visa sin bild, frågar Pernilla och de flesta barnen räcker upp en hand. När en liten ljushårig kille har berättat om hur det gick för karatemannen, pekar Pernilla på en serie och undrar vem det är som har ritat den. Det är Julia, men hon vill inte berätta sin historia. Gör det något om jag läser den, frågar Pernilla. Julia nickar att det går bra och så berättar Pernilla om gurkorna som går på födelsedagskalas.

 

 

Pernilla läser barnens historier

.: ORDRUTA

 

Att illustrera en bok betyder att man använder sig av bilder (teckningar, målningar fotografier med mera) i böcker med text.
Illustrera betyder att upplysa, förklara.

Bokillustration; konstnärlig bild som är tryckt i en bok och som dels illustrerar en text, dels har ett eget värde.

-1