Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Mikael
Sol

Intervju med Mikael Sol

I serietidningen Fantomen kan du läsa om Fantomens och Dianas båda barn. Kit och Heloise är tvillingar och det finns också en bok med berättelser om tvillingarna. Mikael Sol är en av författarna till Fantomen Kids.

 

Det verkar vara många inblandade när en serie kommer till… Hur gör du när du skriver manus? Skriver du och Jens Hansegård ihop eller delar ni upp skrivandet?
Vi skriver varsina manus, men jag är redaktör också. En redaktör är lite av en chef som bestämmer vad som ska vara med i tidningarna eller böckerna, så jag beställer nya manus från Jens och pratar med honom om vad jag ungefär tycker att han ska skriva, och så kommer han med egna idéer.

När jag skriver manus brukar jag börja med en idé, kanske att jag vill berätta om tjuvjakten på noshörningar. Sen skriver jag ett manus utifrån den dramaturgiska modellen som är ett gäng regler för hur man ska skriva intressanta berättelser, som redan de gamla grekerna skrev utifrån. Jag brukar skriva på datorn, men man kan skriva på papper, eller sin telefon eller vad man nu är bekväm med att skriva på.

Får du göra helt som du vill med berättelsen? Eller finns det någon som bestämt hur Kit och Heloise hur de ska vara och vad som ska hända?
Nä, det finns ett bolag i USA som äger rättigheterna för Fantomen och hans värld, så vi måste förhålla oss till deras regler. Det viktiga är att det hela tiden känns som att våra berättelser passar Kit och Heloise, och att de inte gör något som går emot deras sätt att vara på.

Finns serierna om Kit och Heloise på andra språk? Har du skrivit dom också?
Just våra nya serier finns inte på andra språk, men det finns vanliga Fantomen-serier som de är med i och de finns utgivna på en massa olika språk, bland annat engelska, turkiska, italienska och spanska.

Vilken superkraft skulle du vilja ha?
Det finns en Marvel-superhjälte som kallas Cypher, och han kan alla språk utantill. Den kraften skulle jag vilja ha så jag skulle kunna prata med vem som helst i hela världen.

 

Mikael Sol

Kortfakta

Namn: Mikael Sol

Född: 1981

Bor: Malmö och Kungsbacka

Jobbar med: Serietidningar och böcker

Jan Bielecki

Jan Bielecki ritar Kit och Heloise. Läs intervjun med Jan.  »

Till temasidan om superhjältar

-1