Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Annika

 

Thor

Varför blev du författare?
Jag har alltid drömt om att bli författare. ända sedan jag var åtta-nio år gammal och släpade hem travar med böcker från biblioteket. Jag älskar böcker, helt enkelt!

Har du gjort något annat än att skriva böcker?
Numera, sedan nästan tjugo år tillbaka, är jag författare på heltid. Tidigare har jag jobbat som bibliotekarie, med olika barnkulturprojekt och som frilansjournalist.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Somliga idéer kommer ur mitt eget liv, andra kommer utifrån. Jag skriver om sådant som intresserar mig och som jag själv vill veta mer om.

Vad gör du när du inte jobbar?
Jag umgås med min familj – min man, två vuxna döttrar och deras män och mina fyra barnbarn – och med mina vänner, jobbar i trädgården på landet, lagar god mat eller går på bio och teater. Och läser böcker förstås – jag har fortfarande travar med böcker liggande överallt!

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Går en lång promenad. ”Mina tankar fungerar inte så bra på egen hand, men bättre när benen sätter fart på dem”, skrev en fransk författare som hette Michel de Montaigne redan på 1500-talet, och det hade han alldeles rätt i.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Att man får kliva in i en annan människa och se världen med hens ögon. Det är ju det som händer när man läser en bra bok också, men som författare får man vara i den andres värld varje dag under en lång tid. Egentligen är det som att leka.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
Att det aldrig blir riktigt som man tänkt sig.

Berätta gärna om en person i dina böcker.
Fast jag har skrivit över tjugo böcker för barn, ungdomar och vuxna är Steffi i serien som börjar med En ö i havet fortfarande den person som betyder mest för mig. Hon är klok och känslig, och i de fyra böckerna får man följa henne från barndomen nästan ända in i vuxenlivet. Eftersom jag skrev om henne under så lång tid blev hon nästan verklig för mig, och till slut visste jag precis vad hon skulle göra eller säga i en viss situation, utan att behöva fundera på det.

Har Dit ljuset inte når en förebild i verkligheten?
Själva historien i Dit ljuset inte når är helt och hållet påhittad. Däremot är den inspirerad av andra böcker, både romaner från 1800-talet (när boken utspelar sig) och senare. Miljön är realistisk, men själva berättelsen är en slags saga.

Hur kom du på idén om att Johan skulle låtsas vara flicka?
Det var faktiskt det som var själva fröet till boken. Det finns en hel del barn- och ungdomsböcker där huvudpersonen är en flicka som låtsas vara pojke, men jag har aldrig läst en där det är tvärtom. Att skriva om en pojke förklädd till flicka gav mig möjlighet att visa hur mycket av det som vi betraktar som pojk- respektive flickaktigt som sitter i det yttre – kläder och beteenden – men inte i själva personligheten.

Hur gör man research för en historisk berättelse? Har du varit på en gammal teater och kollat hur det ser ut bakom scenen? Eller barnhem för den delen…
Research för en berättelse som utspelar sig så långt tillbaka i tiden som denna gör jag framför allt genom att läsa fackböcker och titta på bilder. Fotografier finns ju inte så långt tillbaka i tiden, men det finns teckningar och målningar som visar kläder och miljöer. Jag besökte också två gamla teatrar, en i Mariestad och en i Eskilstuna, som är bland de få som finns kvar från mitten av 1800-talet, och fick dem visade för mig. Något gammalt barnhem däremot finns inte kvar, så hur det var där fick jag läsa mig till.

Språket i berättelsen är lite gammaldags. Hur får man till det på ett bra sätt?
När man skriver en historisk berättelse kan man ju inte använda ord och uttryck som inte fanns på den tiden. Ibland har jag behövt slå upp ett ord i en ordbok som även talar om när ordet användes för första gången i skrift. Sedan har jag också försökt hålla en lite gammaldags ton i berättelsen, lite sirligare än vad jag skulle ha gjort i en historia som utspelar sig i nutiden. Sättet som jag kommer fram till hur det ska låta är att jag tänker mig att jag ”är” Johan, bokens huvudperson, när han som vuxen återberättar vad han var med om som elvaåring. Samtidigt måste jag förstås se till att språket inte blir så tillkrånglat att det är svårt att förstå. Det är en balansgång!

 Finns pjäsen som teatersällskapet spelar eller har du hittat på det också?
Sällskapet spelar tre olika pjäser, och jag har inte hittat på någon av dem utan använt pjäser som finns i tryck. De två första, ”Stambruden” och ”Coelina”, var väldigt populära på 1800-talet men spelas aldrig nuförtiden. Den tredje heter ”Amorina” och är skriven av den store svenske författaren C.J.L. Almqvist. Den ansågs så konstig att den aldrig spelades på författarens egen tid, men jag har låtit teaterdirektören i boken vara den ende som förstår vilken fantastisk historia det är. Och de två pjäser av den engelske 1600-talsförfattaren William Shakespeare som Angelique och Johan läser men som teaterdirektören inte gillar – de spelades på 1800-talet, och spelas på teatrar i hela världen än idag.

En lurig sak som finns inbyggd i den här boken är att i var och en av pjäserna vars handling Johan återberättar finns ett slags nyckel till hans egen gåta – frågan om vem han är och var han kommer ifrån. Så hoppa inte över pjäsreferaten utan läs dem noga, så kanske du hittar svaret på mysteriet innan Johan själv gör det!

Intervjun gjordes 2015

Annika Thor. Foto: Ulla Montan

Om novellen En plats är tom 

Hur kom det sig att du skrev berättelsen om Aisha och Liv?
Jag fick en beställning från Sveriges Radio på en långnovell som skulle kunna läsas in och sändas i fem avsnitt på höstlovet 2014. Den fick gärna handla om något aktuellt ämne, sa producenten. Jag har ju skrivit om människor på flykt flera gånger tidigare, både för barn och för vuxna, och nu ville jag skriva om hur en svensk flicka upplever mötet med en flicka från en familj som flytt till Sverige. Tanken var att hon först skulle lägga märke till olikheterna mellan dem, men sedan upptäcka att de också hade mycket gemensamt. Därför kom jag på att det vore bra om de hade ”samma namn” – det vill säga två olika namn som betyder samma sak.

Ska det bli fler berättelser om Aisha och/eller Liv?
Jag har inga sådana planer nu, men man vet aldrig! Ibland har personer från ”gamla” böcker dykt upp i något som jag har hållit på att skriva.

Läs En plats är tom - en novell av Annika Thor här!

 

Annika Thor

 

Född: 1950 i Göteborg

Bor: Stockholm

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
En magisk stråle som kunde få människor att sluta hata andra människor. Det är många som skulle behöva träffas av en sådan nu.

En hemlis - Det här visste du inte om författaren:
Fast jag är över 65 år har jag fortfarande inte lyckats lära mig vissla, och inte att blåsa upp ballonger heller!

Bokomslag till En ö i havet

En ö i havet

Boken handlar om systrarna Steffi och Nelli som är 12 och 7 år när de de skickas till Sverige för att undkomma judeförföljelserna i sitt hemland Österrike. Dom vet ingenting om Sverige, bara att de ska bo på en ö i Göteborgs skärgård. När de kommer fram är ingenting som de väntat sig. Där finns bara hav, sjöbodar och fiskebåtar...
Tipsat av Chantal, 13 år 

Fortsättningarna heter: Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav. Alla delar finns som e-bok och som ljudbok. Det finns flera olika omslag på böckerna.

Ungdomsböcker

Fyren och stjärnornaBokomslag till Nu, imorgon!Bokomslag till Eldfågeln

Böcker för dig som är nybörjarläsare - böckerna finns nog inte att köpa längre men några finns som e-böcker.
Bokomslag till Rött hjärta blå fjäril

Bokomslag till Sanning eller konsekvens

Sanning eller konsekvens

Det är en bra bok för ungdomar i min ålder, dvs mellanstadieåldern. Den handlar om en tjej som heter Nora, som just har börjat sexan. När hon kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet tror hon att allt kommer att vara som vanlig förutom att hon går i en klass högre. Hon kunde inte ha mer fel...
Tipsat av Jackqeuhlina, 12 år

Böcker för dig som är läsvan

 Odjuret i labyrinten och andra grekiska myter

Bilderbok där Maria Jönsson gjort bilderna

-1