Varför har Kung Pow-Ola och Johan äppleförbud?

Läs intervjun »

 
Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Janne

 

Lundström

Foto på Janne Lundström

 

Janne har skrivit både serier och böcker. Serierna går tyvärr inte längre att köpa men kan finnas kvar på bibliotek.

De ofria

Den dödes dotter

Abena bor i den brittiska kolonin Guldkusten. En dag passar hon sin lillebror Akkor vid floden medan hon tvättar kläder. Akkor smiter iväg och hamnar i en kanot som kommer på drift. Abena blir panikslagen. Hon måste rädda honom! Utan att tänka sig för ger hon sig av på jakt efter kanoten. Så påbörjas Abenas spännande odyssé genom den afrikanska vildmarken. På sin resa möter hon farliga djur och fientliga människor, men också vänskap och stöd. Och Abenas döda pappa har ett finger med i spelet.

 

 

 

Johan Vilde flyktingen

Johan Vilde
Serierna och böckerna om Johan Vilde handlar om 1600-talet i de svenska kolonierna i Afrika. Johan Vilde, flyktingen är första delen i serien. Jo, Sverige hade faktiskt kolonier, fast inte så stora och många. En fanns i Ghana i Afrika.

 

 

 

 

Bokomslag till Spindelns listSpindelns list Fyrtio afrikanska spindel-sagor

Spindelsagorna är lurifax-sagor med spindeln Ananse som huvudperson.

I Afrika har man också dilemma-sagor. De är vardagliga, allvarliga, poetiska, fantasifulla, smågalna, helgalna, lustiga eller kluriga. Men alla slutar med en fråga. Det är meningen att man ska tänka och diskutera - helst flera dagar i sträck - och leta sig fram till det rätta svaret. Här är några böcker med dilemma-böcker som Janne gjort:

 

 

 

Bokomslag till Regnbågens fångeRegnbågens fånge
50 dilemmasagor från Afrika

Pumpan som födde ett föl. Tjugo afrikanska dilemma-sagor.

Apan och sköldpaddan som bjöd varandra på middag. Småsagor från Västafrika

 

 

 

Så har Janne också hittat på alldeles egna sagor som de här:

Bokomslag till ElefantjägarenElefantjägaren

En vit man väntades till byn. Kofi undrade om den vite var vit som getmjölk. Eller gråvit som lera. Den vite är annorlunda. Det fick Kofi lära sig under elefantjakten. En vit dödade elefanter för att sätta upp betarna på sin vägg. Köttet lämnade han till gamarna och schakalerna.

 

 

 

 

Bokomslag till LeoparddödarenLeoparddödaren

Han var nio år och drömde om att döda en leopard, den största som någonsin funnits. Han drömde om att bli berömd och omtalad. Han skulle bli leopardjägare. Amando leopardjägaren skulle han kallas. Vad blev han? Vad fick han heta?
Amando olycksfågeln!

 

 

 

Bokomslag till Morbror Kwesis vålnadMorbror Kwesis vålnad

Boken utspelar sig på Guldkusten i Afrika för länge sedan och handlar om elva små svarta kusiner, en död morbrors obegravda kropp och kringirrande vålnad, en tunna brännvin, en levande morbror, stark men en aning dum, en snabbtänkt flicka, en påse guldsand, en långfingrad tjuv, en självdöd stinkande höna, en kluven pojke, två nattliga likstölder, hundra krigsfångar från landet Assin ...

Texterna är från förlagens presentationer.

 

 

 

Omslag till Flicka som var vacker i onödanFlickan som var vacker i onödan

Asombasine lever i Leopardklanens by i västra Afrika på 1600-talet. Hon föds som flicka, men påstår sig ha minnen ifrån tiden före sin födelse. Hon tycker sig minnas hur Himmelsguden talat om för henne att hon skall födas som pojke. Asombasine känner sig orolig. Hon kan inte riktigt förstå vad som har blivit fel. Hon kommer på sig själv med förbjudna tankar om hur det skulle vara att få följa med männen och kriga, att bli bemött på ett respektfullt sätt, att leva ett liv med högre status än det hon nu har. Skall hon våga ställa frågorna? Kommer det att ge något resultat?

-1