Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Astrid

 

Lindgren

Astrid dog i januari 2002 men hennes figurer lever ju kvar.

För du känner väl Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter, Emil, Lotta, Mästerdetektiven Blomkvist, Mio, Bröderna Lejonhjärta och alla de andra?

Vill du läsa mer OM Astrid så läs de här böckerna...

Omslag till Helena Bross bok om Astrid LindgrenAstrid Lindgren av Helena Bross

Med fotografier och berättelser får vi möta Astrid Lindgren och hennes familj. Många av figurerna i hennes böcker, som t.ex. Madicken finns som förebilder i verkligheten. Helena Bross skriver också om de svårigheter Astrid Lindgren mötte som ensamstående mor och som nybliven författare.

 

 

 

Omslag till Astrids äventyr. Astrids äventyr - innan hon blev Astrid Lindgren av Christina Björk

Astrid Lindgren är ju känd som en vuxen, som skriver böcker. Innan hon blev författare var hon en alldeles vanlig liten flicka. Alldeles vanlig var hon nog inte ändå, kanske mer ovanlig. Men hon lekte och gick i skolan. Mycket av det hon hittade på när hon var liten, har hon skrivit om i sina böcker när hon blev stor. Hon måste ha haft ett otroligt bra minne. Om du kommer till Vimmerby kan den här boken hjälpa dig att hitta hennes hus.

 

 

Omslag till KrumelurpillerKrumelurpiller - Astrid Lindgrens bästa citat för stora och små samlade av Margareta Krantz

Astrid Lindgren var väldigt klok. Hon tänkte, sa och skrev en massa kloka saker. Hon hittade på nya ord och uttryck också. I den här boken känner man hur hennes bokstavskrumelurer från olika berättelser ger en Astrid Lindgren-mys-rys-känsla som lockar till läsning av alla hennes böcker, hur många gånger som helst.

Foto på Astrid Lindgren

Omslaget till den första Pippi-boken
Så här såg den första versionen av Pippi ut.

Astrids hemsida

ALMA-priset
Priset till Astrid Lindgrens minne = världens största pris

 

Även om Emil aldrig blir mer än fem-sex år så fylllde  han den 23 april 2013 hela femtio år. Det var nämligen just 23 maj 1963 som Astrid Lindgren skrev de allra första raderna om Emil i Lönneberga. Och det kom att bli många rader på många språk – totalt har Emilböckerna sålt i 30 miljoner exemplar och översatts till 52 språk. 

 

Här kan du kolla på en liten film om hur Emil kom till:

-1