Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

Blå nalle som håller jordklotet i famnen

En blåvit nalle håller ett jordklot i tassarna.Text Tema Miljö & klimat

Lästips tema Miljö och klimat

Klimatpsykologerna förklarar

 

Vill du göra något för klimatet - men vet inte hur? Har du kompisar eller kusiner som du tycker gör för lite? I boken Vad håller ni på med? - en antologi för klimatet finns kapitlet Klimatpsykologerna förklarar. De tre legitimerade psykologerna Frida Hylander, Kata Nylén och Kali Andersson förklarar vad vi kan göra för att känna hopp inför klimatet.

Kapitlet är förkortat. Hela kapitlet i sin helhet kan du läsa i boken. 

Klimatpsykologerna Frida Hylander, Kata Nylén och Kali Andersson. Foto: Press

Vad håller ni på med? (En bok för alla, 2019)Varför gör du inte rätt, även fast du vill?

Har du också flera gånger tänkt att du borde göra mer för klimatet? 

Man känner att man vill göra något för att man tycker att det är viktigt, men det blir inte av. Många tror att om vi bara kan få folk att förstå hur illa det är så kommer de att förändra sig. Men de flesta vet redan att vi behöver göra förändringar, men många gör inget ändå.

Grejen är att kunskap om något inte är det enda som styr hur vi beter oss. Om det vore så skulle vi kanske aldrig äta godis eftersom vi vet att det är dåligt för både tänderna och kroppen. Men godis är ju gott. 

När det väl gäller struntar vi oftast i informationen vi har och tittar istället på hur de runt omkring oss gör. Med andra ord är det ofta enklare att göra något om vi har en kompis som redan har börjat, eller om någon vi ser upp till går före.

Skapa hopp!

En viktig känsla för att orka och kunna agera är hopp. Hopp och tron på att det vi gör spelar roll.  Hopp kan vi känna samtidigt som vi är rädda, ledsna, ilskna eller skuldtyngda. Men hopp är inte något som bara uppstår, hopp skapar vi när vi själva är med och bidrar till den förändring som vi vill se.

Du behöver inte övertala alla

Om man tror att exakt alla måste bry sig exakt samtidigt för att det ska hända något, då är det verkligen lätt att ge upp innan man har börjat.

Det är inte ens bra för en grupp om alla tycker och tänker ex­akt likadant, för då sker det ingen utveckling. Vissa kom­mer aldrig att bli miljöengagerade. Det finns klimatförne­kare som hellre skulle dö än erkänna att de har fel. Då är det viktigt att komma ihåg att vi inte behöver bli 100%. Det verkar räcka med att en fjärdedel av alla människor börjar göra ordentliga förändringar, säga ifrån och tala med an­dra om klimatfrågan för att det ska sprida sig snabbt även till resten.

Fråga om klimatet

Klimatpsykologerna svarar på dina frågor

*** Nu har Frida, Kata och Kali fått in alla era frågor och sätter sig för att besvara dom. I slutet av november kommer ni att kunna hitta svar på era frågor här!

 

 

Klimatpsykologi. Natur och Kultur 2019Visste du att Frida, Kata och Kali har skrivit en bok som just heter Klimatpsykologi? Den har precis kommit ut, och riktar sig mest till vuxna. Julklappstips till nån i familjen?

Kata, Frida och Kalis tips på saker att göra:

För fram era protester till politikerna. Samla ihop er och skriv kravbrev till politiker eller chefer på stora företag som släpper ut en massa växthusgaser. Eller skolstrejka på fredagar med Fridays For Future.

Kolla upp ditt eget och din familjs ekolo­giska fotavtryck. Det finns olika tjänster på nätet som hjälper till med detta, t.ex. Svalna.se. Se vilka av era vanor som är de största miljöbovarna och försök få med din familj på att ändra dessa. Prata med din familj om vad som gör en lycklig på riktigt.

Se till att vara nära naturen. Kanske kan du börja odla dina favoritgrönsaker med dina kompisar eller åka ut och tälta i skogen med din familj. Det har visat sig att människor som lever närmare naturen bryr sig mer och gör mer för miljön. Dessutom har det visat sig att dessa människor känner sig mindre stressade och mår bättre.

Lär dig mer och be dina lärare att undervisa er mer i miljö, klimatförändringar och omställning. Du kan frå­ga din favoritlärare. Klimatfrågan berör alla delar av vår existens och med det alla ämnen man läser i skolan.

 

Se upp med:

Att lägga hela skulden och ansvaret på dig själv. Den största skillnaden gör du fortfarande i grupp med andra människor. Att bli ensam med alla obehagliga känslor som klimat­förändringarna väcker kan göra att vi hamnar i hopp­löshet och passivitet.

 

Genom att gå ihop med andra och börja agera kommer du både sprida och känna det där viktiga hoppet som får oss att fortsätta.

 

Alla tipsen är skrivna av Frida, Kata och Kali. Flera av deras tips finns att läsa i kapitlet Klimatpsykologerna förklarar från boken Vad håller ni på med? - en antologi för klimatet. (En bok för alla 2019). Publicerat med tillstånd från förlaget.

-1