Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Vi pratar sport med Dorte Lilmose

 

Text: Barnens bibliotek, januari 2018

Varför är det roligt med sport och att skriva med sport som tema?
– Jag tycker det finns något fascinerande med lagsporter. Att kämpa tillsammans som ett lag för att vinna, och få fram det bästa i varandra. Men när man kämpar hårt kommer alla mänskliga känslor också lätt fram. Det finns glädje, ilska, svartsjuka, kärlek, surhet… Alla känslor mellan tjejerna tycker jag blir bra att skriva om. Jag har ju samlat på mig en del, och det har varit kul att kunna använda egna erfarenheter från handbollen. Jag har lärt mig mycket om andra människor och mig själv genom att spela. Dessa år hjälpte mig att hitta delar av min identitet.

Hur kom du på att du skulle skriva om handboll?
– Mitt förlag frågade om jag hade lust att skriva en handbollsserie. Hon visste att jag hade spelat handboll själv. Först tänkte jag: Kan jag det? Men så gick det ett par dagar och så började idéerna fara runt i huvudet, och karaktärerna började ta form. Jag har verkligen haft trevligt i deras sällskap. Jag älskade att skriva Pernillas repliker.

Hur påverkar det som händer på planen livet utanför planen? (Och tvärtom?)
– Livet på och utanför handbollsplanen påverkar helt klart varandra. Efter en match där det har gällt mycket, så finns det oftast mycket att prata om. Det kan också finnas många känslor som behöver luftas. Någon kanske skrek något taskigt i stridens hetta. Några kanske spelade bra tillsammans men glömde bort en spelare. Och så vill man ju fira tillsammans om det gått bra och deppa tillsammans om det gått dåligt.

Är det svårare att bli en bra spelare i ett lag än om man spelar golf och tennis, tror du?
– Hm, det är svårt att veta. Lagsporter kanske dra till sig en viss typ, de som gillar att höra till ett gäng, att man blir peppad av att vara en i laget och spela tillsammans. Men om man är den mer blyga och inåtvända typen, så kan det ju vara jättebra att man slipper lägga energi på det sociala, att man får koncentrera sig på sitt.

– Men en del verkar ju ha medfödda talanger för en viss sport, och det kan ju vara väldigt motiverande i sig, att vara riktigt bra på något. Föräldrarna han också kan ha stor betydelse för hur långt man kommer. Det är tennistjejen Caroline Wozniacki ett bra exempel på. Så jag tror nog inte det finns ett entydigt svar på den frågan.

Kommer det fler böcker om handbollstjejerna?
– Serien är på tre böcker. Men jag hoppas att förlaget ber mig skriva en till! Vi får se. I så fall ska fjärde boken handla om… nej, det är hemligt. Hoppas det är okej!

Foto på Dorte Lilmose

Kortfakta

Namn: Dorte Lilmose

Född: På ön Mors i Danmark 1966

Gör: Författare

Genre/ämnen: Sport, vänskap

Mest känd för: Bokserien Handbollstjejerna

Serien Handbollstjejerna

Omslag Tro på dig självOmslag Lita på din vilja. Andra boken i serien Handbollstjejerna.Omslag På läger utan laget. Tredje boken i serien

Barn som står redo för att springa på en löpbana

Tema Sport

 

Här samlar vi allt som har med sport att göra! Du kan hitta roliga fakta, aktiviteter och boktips om din favoritsport - eller kanske bli inspirerad till att lära dig mer om en ny idrott?

Till Tema Sport

-1