Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

Vinnare i Bokjuryn 2015

Kategori Kapitelböcker 9-12 år

 

» Till hela vinnarlistan

Kurragömma av Petrus Dahlin

Astrid är helt ensam. Hennes mamma blev som vanligt tvungen att åka och jobba men Astrid vägrade att avbryta semestern. Hon kämpar mot sina mardrömmar men är allt verkligen bara inbillning? Vems är de blöta fotspåren på altangolvet och varför finns det så få barn nere i byn? Gömmer sig svaret i den djupa dammen som alla varnar henne för att gå nära?

Vinnare i Bokjuryn 2015 Kategori kapitelböcker 9-12 Kurragömma av Petrus Dahlin

”Jag gillar att skrämmas”

Vinnaren i kategorin kapitelböcker 9-12 är boken Kurragömma av Petrus Dahlin. En kuslig berättelse om Astrid och hennes mamma som reser till Spanien för att ha tid att vara tillsammans med varandra. Något som de behöver extra mycket efter att Astrids pappa dött i en trafikolycka. Men semestern blir inte alls som de förväntat sig.

 

– Jag gillar att skrämma folk i verkliga livet också. Jag har i alla tider skrämt mina syskon, mina kollegor och min sambo, nu har jag fått lova att inte skrämma henne mer. Själv har jag inte haft någon relation till skräckböcker just, eftersom vi inte hade några böcker när jag växte upp. Men vi läste serier och tidningen Chock läste jag när jag var 10-12 år. Jag gillar att bli skrämd också, men med trygghet i botten.

Det är skillnad på att läsa en läskig bok eller se en skräckfilm, tycker Petrus Dahlin. Det är lättare att hålla distans när man läser en bok och engagera sig på en nivå som känns bekväm för en själv.

– Jag tror att barn gillar att bli skrämda, men liksom jag, på ett tryggt sätt. Det roliga är att mitt spöke inte alls blir något snällt spöke mot slutet och många bibliotekarier som jag möter blir rädda och vill att böckerna ska rikta sig till 13-åringar och uppåt, men barnen gillar böckerna.

Inspirationen till rysarna får han genom saker han ser och sin egen hjärna.

– Jag har kanske en skum verklighetsuppfattning och pusslar ihop saker på ett speciellt sätt. Jag älskar att vara i den där världen och är så otroligt glad över att så många barn vill vara där med mig.

Kurragömma ser Petrus som en avslutad berättelse, men han har precis avslutat arbetet med en ny bok – Spöknät, som också riktar sig till 9-12-åringar, och har en mörk klangbotten. Och hur blir det firande av vinsten i Bokjuryn?

– Jag är så oerhört glad att så många barn gillar mina böcker, så om jag ska fira den här vinsten på något sätt, så blir det nog genom att skriva en ny berättelse. Det är så jag fungerar.

 

Petrus Dahlin

» Högupplöst foto Fotograf Leif Hansen

» Högupplöst bokomslag

» Läs Barnens biblioteks intervju med Petrus Dahlin

» Vinnarintervjun som Worddok

Presskontakt Rabén & Sjögren: Cecilia Knutsson cecilia.knutsson@rabensjogren.se  010-744 20 94 eller Karl Thorson karl.thorson@rabensjogren.se  010-744 21 32

 

 

 

-1