Select the search type
  • Site
  • Web
Search
 

En robot håller en bok som det står Boktips på

Lästips TEMA Miljö & klimat

Till Tema Miljö och klimat

Bilderböcker

Pudlar och pommesAnnalisa och skräpmonstretRädda RosalaHej jorden

6-9 år
Ninja Timmy och staden av isFrallan räddar världenDen smutsiga kuppenFörbjudna soporDjupt vattenHjälp! Eld och lågor!Hjälp! Eld och lågor - på arabiskaDen farliga fabrikenTore och Ama räddar havetWelams vädermödorGräsandsäventyret

9-12 år

Uppdrag RoxeraAthena - grattis världen! Jag är här nu!Är det bara jag som bryr mig?Mysteriet i döda skogen, SPLEJ del 3Expedition rädda revetWursten och veganenSkräckbåten och Svarta damen, Kusinerna Karlsson del 5.Gunga åt väster - mot vädrets fursteMotståndBob

Unga

KylaHotet, Ättlingarna del 1Det som lever under ossDen gröna cirkelnRyttarna, Blodregn del 1Mitt klimatkatastrofala liv

FAKTA

Fakta om väderPlaneten JordenBli en ZOMBIEöverlevnadsexpertFakta om plast i havetMinifakta om orkanerLätta fakta om jordbävningar och tsunamisFakta om klimatförändringarBLÖH Barnens Lilla ÖverlevnadshandbokDestination JordenJag odlar ? inomhus, på balkongen och i trädgårdenVad håller ni på med?Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart livGretas historia Ingen är för liten för att göra något stort

Affisch att skriva ut och hänga upp

Affisch med 30 bokomslag kring Miljö och klimat

VISSTE DU ATTMinnet av vatten

cli-fi (climate fiction) kallas böcker och filmer om framtid och klimat. 

Mats Söderholms serie Ättlingarna är ett exempel. Minnet av vatten av Emmi Itäranta ett annat.

Filmen om städroboten Wall-e som försöker städa jorden från skräp har du kanske sett? Den är också en cli-fi.

Kidlit 4 climate. Sofia Falkenhem har ritat bilden

Sofia Falkenhem har ritat bilden på barnet som håller skylten med texten Kidlit 4 climate. Vi har fått den av Sofia. Tusen tack Sofia!
Sofia har illustrerat massor av böcker. Kolla på sidan om Sofia Falkenhem.

Länktips

Är du orolig för miljön? Tänk då på att världen faktiskt har blivit BÄTTRE! Färre svälter eller drabbas av allvarliga sjukdomar, fler lär sig läsa och skriva. Det finns redan flygplan som drivs med batterier och 23-årige Boyan Slats The Ocean Cleanup samlar upp plast från haven. 

sopor.nu finns information om hur man sorterar sitt avfall och varför det bör sorteras, var avfallet ska lämnas och vad som händer sedan.

Panda planet är Världsnaturfonden WWFs sidor för barn och unga.  Lär dig om djur, natur och stora miljöfrågor.
Logga för Panda planet

Globalportalen - för dig som vill ha koll på globala frågor och engagera dig för en rättvis och hållbar värld. Globalportalen drivs av Forum Syd och består av ett gäng biståndsorganisationer, studieförbund och folkhögskolor.

Logga för #fridaysforfutureFridays for future - #FridaysForFuture startade i augusti 2018, när Greta Thunberg satte sig framför regeringsbyggnaden i Stockholm varje skoldag i tre veckor. Hon ville protestera mot att inget gjordes åt klimatkrisen. Nu vet väl alla vem Greta är och kanske du också är med och engagerar dig. Strejkar ni i din skola på fredagar kan ni berätta om det på den här sajten. fridaysforfuture finnns också som app (engelska)

Barnens bibliotek vill inte inspirera till att skolka från skolan, men vi kommer alltid att stötta er barn och unga som vill visa politiker och andra vuxna att klimatet är viktigt. Det allra viktigaste du kan göra för klimatet är att skaffa kunskap om det. Läs på egen hand och be skolan, familjen eller andra vuxna att prata om vad man kan göra. På den här sidan hittar du en massa klimatsmarta tips och klimatiga lästips! 

 

Teckning av Greta Thunberg av Lena Ignestam och texten #fridaysforfuture

 

-1