Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 


Här hittar du dokumentation kring Sommarboken 2012 och metodtips från pilotbiblioteken. 

Till

» Sommarbokens startsida
» Materialet och loggor
» Metodtips
» Detta är Sommarboken
» Arkiv

Kontakt

Har du frågor eller funderingar hör av er till katarina.larson@vgregion.se

Visste du att Sommarboken också har en grupp på Facebook? Där kan du få kontakt med andra bibliotek och utbyta idéer.

Pilotbibliotekens logg-bok 2012.

 

Angereds bibliotek firade starten av Sommarboken med saft och tårta.

Det var många barn, cirka 35 stycken, som kom och ville ha en egen låda och lånade massa böcker! På bilden nedan ser vi Susanne dela ut hästen till de nyfikna och engagerde barnen.

   


   

 

Tibro bibliotek

 

Sommarboken startade under stort intresse på Tibro bibliotek. Redan 45 minuter innan start började barnen köa runt lådberget. Med hjälp av Fröken Ur räknade vi ner till kl 15.00 och sommarboken kunde starta. 43 barn gick hem med en låda och massor av böcker under den timma biblioteket hade öppet. En mycket lyckad start!

Kön ringlade sig lång på Tibro bibliotek. Klicka på bilden om du vill se den större.

Lyckliga sommarbokslådsägare på Tibro bibliotek. Klicka på bilden om du vill se den större.

Lindome bibliotek

 

Vi startade fredag 15/6 kl. 12.00 och redan första timmen kom det 15 barn som ville vara med och läsa i sommar. Vi bjöd på saft och kex. Vid stängningsdags kl. 17.00 på fredagen hade 21 barn hämtat en låda/folder och lånat högvis med böcker. Vi är mycket nöjda med det gensvaret redan första dagen.

Vi hade stor hjälp av Isabella Tellefsen att planera och bygga vår lådborg (det är hon som ligger i borgen).

Klicka på bilderna om du vill se dem större.

 

 Alingsås bibliotek

Invigning

Sommarboken på Alingsås bibliotek startade den 15/6 kl.15.00. Många barn började köa redan en halv timma innan start och lådorna tog slut på en gång. Efter det fick vi dela ut Sommarbokhäftet till dem som ville vara med. I lådan la vi tillsammans med Sommarbokhäftet en läsdagbok, penna, suddgummi, bokmärke och en inbjudan till Sommarbokträffar på biblioteket.


 

Sommarbokträffar

Alingsås bibliotek har hittills haft två, av tre,  Sommarbokträffar. Vi har boktipsat varandra, spelat bokbingo och gått på jakt efter olika saker i biblioteket och i bibliotekskatalogen. Vi har också varit inne på sommarboken.se tillsammans för att se vad man kan göra på sidan. Och så har vi fikat förstås!


 

Presentböcker

Nu väntar vi på att Sommarbokhäftena ska börja lämnas in. Vagnen med presentböcker är full av fina böcker, ljudböcker och daisy.

Klicka på bilderna om du vill se dom större

Lindome bibliotek

 

Boklådorna är slut och sommarläsningen är i full gång i Lindome!

På sommarens andra bokfika den 18 juli var vi 14 barn och två vuxna som pratade om böcker och film och om böcker som blir film. Bibblan var egentligen stängd så det vara bara de som var med i Sommarboken som fick komma in. Lyxigt att ha bibblan helt för oss själva. Vi åt mariekex och päron och drack saft samtidigt som vi berättade om vilka böcker vi läst under sommaren och vilka böcker vi ville läsa.

Här kommer de böcker vi pratade om;

- Allie Finckle av Meg Cabot
- Hungerspelen av Suzan Collins, alla delarna och den första filmen
- Min typ brorsa av Johanna Lindbäck
- Alla böckerna om Darren Shan och film
- Alla böckerna om Molly Moon av Georgia Byng
- Alla böcker av Ingelin Angerborn. Bland andra; Rum 213, För alltid, Sorgfjäril, Månfågelö (kom nu i sommar), Om jag inte råkat klippa taxfrisyr, Pussar och ps, Kramar och krångel.
- Cressida Cowells böcker om Hicke Hiskelig. Jämförde film, bok och ljudbok. Flera hade hört ljudboken och tyckte den var bäst. Uppläsare det är Robert Gustafsson!!
- Hemliga brev av Susan Morgenstern
- Alla böcker om Alex Rider av Anthony Horowitz och film
- Alex dogboy av Monica Zak
- Yla i natten av Anette Skåhlberg
- Hedvig och sommaren med steken av Frida Nilsson
- Dilsa och kärlekens mysterier av Petrus Dahlin
- Häxorna av Roald Dahl
- Stinkis av David Walliams

Vi spelade in två boktips. Ett filmat boktips är om Allie Finkel-serien av författaren Meg Cabot och det andra filmade boktipset är om Konstiga djur av Lotta Olsson. Ett barn frågade om det är så att alla som jobbar på bibliotek har läst alla böcker som finns på bibblan, en bra fråga! Men nej så är det ju oftast inte även om man gärna skulle vilja hinna läsa alla böckerna som finns. Vi pratade också om hur man kan bli författare. Här finns några skrivtips. Det finns också bokkollon och skrivarläger på olika platser runt om i hela landet som man kan gå på under sommarlovet. Har du missat i år kanske du kan gå nästa år? Läs här om hur det kan vara att vara på skrivarläger i Kungälv. Klicka här för att läsa mer om skrivarläger.

Tibro bibliotek

Sommarboksträff med glass och boktips

En fin låda full av spännande böcker. Och så glass, pyssel och boktips på det. Det är lätt att förstå att barnen på Tibro bibliotek tycker att det är roligt att vara med i Sommarboken.

Tolv barn och några föräldrar har kommit till Sommarboksträffen på Tibro bibliotek. Före sommarlovet fick de alla med sig en färgglad sommarbokslåda med böcker med sig hem, och ett häfte med pyssel och knåp, där de också kan rita och skriva om böckerna som de har läst.

Nu är de flesta av böckerna utlästa, och deltagarna många äventyr rikare. Bibliotekarien Jenny Kihlén har dukat fram glass, strössel, kex och chokladsås.
– Ät tills ni storknar, fast inte så ni får ont i magen, säger hon.

Tipsar varandra om böcker
På biblioteket i Tibro är det 64 barn mellan sju och tolv år som är med i Sommarboken i år. Bibliotekarien Jenny har anordnat en likadan träff tidigare under sommaren, dit man kunde komma och prata om böcker, pyssla, äta glass och vara med i utlottning av böcker.

Nioåriga Ella Calamia tycker att det är toppen att få komma till biblioteket på Sommarboksträff.
– Man pratar om böcker och det är roligt att det är så många andra som tycker om att läsa. I skolan är det många som ser film istället för att läsa böcker, säger hon.

När det är hennes tur att tipsa de andra om en bra bok, så tipsar hon om boken Silveramuletten av Jo Salmson som hon tyckte om för att den var spännande.
– Jag tycker om att läsa om sånt som inte finns i verkligheten. Visst, Barnen i Bullerbyn är kul, men det är liksom på riktigt alltihopa. Jag tycker bättre om att det handlar om drömmar eller att man hittar på en helt ny värld, säger Ella.

Får en bok
Alla barn som deltar i Sommarboken får en bok när de lämnar in sitt pysselhäfte. På Tibro bibliotek finns också chansen att vinna en bok om man är med i en utlottning på Sommarbokenträffen. Den går till så att Jenny går runt med en glittrig låda, där det ligger lappar. På några av lapparna har hon ritat blommor. Får man en sån lapp så får man välja en bok.
Ella Calamia har tur och får en blomma på sin lapp. Dessutom har hon med sig sitt häfte idag och lämnar in det, så hon får välja två böcker. Hon letar upp de böcker som verkar handla minst om verkliga saker. Det blir Vildhäxa Eldprovet av Lena Kaaberböl och En nyckel, en gåta och fyra brev av Rebecca Stead. Den verkar lite mystisk.
– Jag tror att det blir kul att läsa de här, säger Ella.

Sommarboken är ett pilotprojekt som drivs av Kultur i Väst och som syftar till att uppmuntra barns lustläsning. Bibliotek i fem kommuner i Västra Götalandsregionen deltar i projektet, Angered, Alingsås, Lindome, Munkedal och Tibro.

Text och foto: Tove Eriksson

Avslutning på sommarboken i Lindome

Det var en jätterolig avslutning där vi lottade ut böcker, ett par barn bokpratade och vi åt tårta.  

En verkligt smarrig tårta med sommarbokens logga!

Anslagstavlan är full med teckningar om favoritläseplatsen, boktips och tidningsutklipp.

Sirpa, bibliotekarie i Lindome berättar vad som ska hända på avslutningen.

 

Sirpa Persson & Lena Tellufsen

-1