Vad är Sommarboken?
Sommarboken är ett läsfrämjande biblioteksprojekt som vill uppmuntra lustfylld läsning under sommaren! Barnens läsning ska vara kravlös. Allt är tillåtet att läsa - hur mycket eller hur litet man vill. Sommarboken riktar sig till barn mellan 8 och 12 år.
Sommarbokens kärna är den fria läsningen utanför skolan. Projektet prövar nya vägar för det läsfrämjande arbetet som motiverar läsovana och dessutom utvecklar den vuxna läsfrämjaren och bibliotekarieprofessionen.
Boksamtalet är centralt för Sommarboken. Forskning visar att boksamtal utvecklar läsförståelse på ett positivt sätt och kan göra att läsaren vågar pröva nytt och växa som läsare.
Bakgrund
Bibliotek över hela Sverige jobbar i dag aktivt med sommarläsning, men många bibliotekarier uttrycker också en viss trötthet på att ständigt hitta på nytt. Det har funnits en önskan om ny inspiration och centralt producerat kampanjmaterial och en inspirationsbank kring hur man kan arbeta med och vidare utveckla sommarbokskonceptet. Tanken med Sommarboken är att konceptet ska ge en skjuts och möjlighet att göra det enklare att dra i gång sommarboksprojekt och på så sätt locka fler barn till läsning.
Projektet startade 2012, då deltog fem pilotbibliotek från Västra Götalandsregionen. Sommarboken har sedan utvecklats till ett nationellt projekt och sedan 2017 drivs det av förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen med stöd från Kulturrådet.
2021 ses vi ut i det vilda!
2021 års tema blir Ut i det vilda. Det har tagits fram i samarbete med barn från bokklubbarna på Eksjö stadsbibliotek och Lilla Edets bibliotek. Det blev ett tema som vi tänker innefattar en hel del. Allt från ett uteliv med naturen runt om oss till det positivt galna och vilda som vi alla känner och behöver uttrycka ibland. Att få skratta och ha kul.
Metod
Fokus ligger på fler än en metod som samlas under begreppet digitalt läsfrämjande. Att vi valt detta fokus har sitt ursprung i enkätsvaren där många av er efterfrågade metoder och tips på hur man kan arbeta med träffar och läsfrämjande via webben och andra sociala kanaler. Vi kommer att lyfta detta på bland annat utbildningsdagar men även på andra sätt.
Beställning av Sommarbokspaket
Den första december öppnar vi beställningsformuläret som i år ser lite annorlunda ut. Inför 2021 provar vi att enbart ha ett paket som ni kan beställa.
Paketet kostar 1500 kr (exkl moms) och innehåller 50 påsar, 100 bokmärken, 50 festivalarmband och 50 pysselfoldrar. Vi kommer dessutom att i varje paket skicka med någon form av skyltmaterial som kan användas både inne och ute. Vi förstår att många har haft sina träffar utomhus och kanske får vi även tänka så inför 2021.
När du har beställt materialet skickar vi dig uppdateringar om materialet och metodtips via mejl. Du har också tillgång till massvis av metodhandledning, litteraturtips och inspiration här på sommarboken.se.
Beställningar kan göras t.om. 14 mars. Till beställningsformulär
Man kan också delta utan att köpa materialet. Loggan är fri att använda om man accepterar villkoren om fri kravlös läsning och ordnar träffar där barnen ges möjlighet att prata om böcker.
Villkor
För att få vara med i kampanjen och använda Sommarboken-material ska biblioteket se till:
- Att barnens läsning är kravlös och utan motprestation från bibliotekets sida. Allt är tillåtet att läsa – hur mycket eller hur litet man vill.
- Att ge barn möjlighet att prata och samtala om sin läsning med varandra.
- Att använda metoder som boksamtal eller liknande för att utveckla det litterära samtalet.
Biblioteken som deltar förbinder sig att arrangera minst 3 träffar under sommaren. Det litterära samtalet ska vara i centrum vilket innebär att barnen på olika sätt ska få möjlighet att prata om sin läsning med varandra och en bibliotekarie.
Sammanställningen av enkäter från Sommarboken 2020
Corona påverkade tydligt bibliotekens verksamheter under sommaren 2020. Med hjälp av olika strategier har ändå Sommarboksträffar genomförts. För de bibliotek som inte har haft träffar har ändå kunnat lösa sitt arbete med att inspirera till läsning. Har man inte kunnat vara inne på grund av smittorisken har träffarna flyttats utomhus. Gemensamt för alla bibliotek har varit att få till någon form av aktiviteter med läsning i fokus, för barnens skull.
Vill du läsa sammanställningen? Till rapporten