Hoppa direkt till innehåll

Vinnarbidraget från skrivtävlingen Valen som kom loss

 

Under hösten var ni många fjärdeklasser från hela landet som deltog i vår skrivtävling vi hade tillsammans med Göteborgs Naturhistoriska museum. Berättelsen skulle handla om en blåvalsunge som fastnade på en strand i Göteborg för 150 år sedan. Men vad hade blåvalen gjort resten av den där söndagen om den hade kommit loss från stranden?

Vi i juryn har nu utsett den vinnande klassen som kommer att få besöka museet och få chans att gå in i en uppstoppad val. Vinnarna är klass 4B, Kristinebergsskolan i Borås som skickade in en kärleksberättelse om valen Alex.

Vill du läsa deras berättelse?

Publicerad: 13 januari 2021


Valen som kom loss

 

För 150 år sedan strandades blåvalen Alex, det var två fiskare som upptäckte valen. Alex försökte kravla sig ner i vattnet men han klarade det inte på egen hand. Då kom den ena fiskaren och frågade om Alex behövde hjälp, Alex sa: - ja jag behöver hjälp. Fiskaren hämtade sin jobbarkompis och de båda presenterade sig för blåvalen Alex, de hette Karl och Robin. De hjälpte Alex att komma ner i vattnet. Karl och Robin lyckades få ner Alex från stranden ner till vattnet.

När Alex hade simmat ner en bit i det djupa vattnet såg han ett färgglatt ljus bakom en stor klippa, Alex simmade till det färgglada ljuset och han såg att det var ett tivoli för undervattensdjur. Alex blev så glad och gick in i tivolit. Han såg en annan blåval, han såg även att det fanns ett luftrum som valarna kunde andas i. Alex simmade fram till valen och frågade vad den heter, valen sa att hon hette Ida. Alex och Ida blev vänner och de var på tivolit tills de blev trötta.

Illustration: Delnia Ashgharianbourkheili och Amy Lai, klass 4B Kristinebergsskolan

Alex på väg in till tivolit. Illustration: Delnia Ashgharianbourkheili och Amy Lai, klass 4B.

 

Vid kvällens slut bytte de vattennummer med varandra. Ida och Alex simmade hem till Ida. Ida och Alex kollade på tv, då såg de att det var två fiskare som hade hjälpt en val ner i vattnet. Ida tyckte att det såg ut som Alex, hon frågade ifall det var Alex och han sa ja. Ida och Alex kollade på en film om en vilsen sköldpadda. Alex såg den vilsna sköldpaddan utanför fönstret, han gick ut och frågade om han var hungrig. Sköldpaddan sa att han var hungrig och att han heter Sköldis. Alex och Sköldis gick in i huset. Ida hade gjort pannkakor. Alla tre satte sig ner runt Idas matbord och sedan började att de äta pannkakorna, de var gjorda av sjögräs och alger.

Efter maten var Sköldis tvungen att simma hem och Ida och Alex gick på en promenad. När de hade kommit fram till algeparken friade Alex till Ida. Alex frågade ”Vill du gifta dig med mig?” och Ida svarade givetvis ”JA!!”. Några timmar senare var de redan klara med bröllopsplaneringen för den skulle ske redan samma natt. Då Sköldis jobbade som präst skulle han få vara den som skulle säga de magiska orden: ”Tager du Ida Algberg… tager du Alex Sjögräs…” Sköldis var väldigt glad över att få vara präst på Alexs och Idas bröllop.

Natten har kommit och det är dags att gifta sig. Både Alex och Ida sa JA! Efter bröllopet bestämde de sig för att byta efternamn till Sandqvist.

Sedan levde de lyckliga i alla sina dagar.

 

Text: Tuva Törnqvist och Maja Sandelin, klass 4B Kristinebergsskolan i Borås.

Valarna Alex och ida. Illustration: Vivian Dáo, klass 4B, Kristinebergsskolan.

Valarna Alex och ida. Illustration: Vivian Dáo, klass 4B, Kristinebergsskolan.

Tips på böcker om havets djur 

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Den otroliga boken om havets djurValarPärlfiskarenOperation MimerFakta om plast i havetUnder en himmel av glas


Skriv ut affischen och häng upp den - kanske i biblioteket eller klassrummet? Klicka på bilden för att skriva ut.

Boktips om havets djur


Arrangörer

 

Göteborgs naturhistoriska museumBarnens bibliotek

 

Visste du att...

En 150 år gammal blåval finns nu uppstoppad på Göteborgs Naturhistoriska museum. Det är faktiskt den enda uppstoppade blåvalen i hela världen!

Klass 4B, Kristinebergsskolan i Borås - vinnarna av skrivtävlingen 2020

Klass 4B, Kristinebergsskolan i Borås - vinnarna av skrivtävlingen 2020

Författarna bakom kärleksberättelsen är Tuva Törnqvist och Maja Sandelin. Berätta, hur känns det att er berättelse vann skrivtävlingen?

 - Det känns bra och roligt. Det är svårt att ta in det, känns konstigt att hela Sverige har varit med och deltagit.

Hur kom ni på berättelsen?

 - Vi började skriva och visste inte riktigt vad den skulle handla om eller hur den skulle sluta. Vi fick mer och mer idéer under tiden vi skrev. Det var viktigt att berättelsen skulle sluta lyckligt då vi tycker om lyckliga slut.

Vad tycker ni om valar?

 - De är stora och häftiga.

Tävlingar just nu - Klicka här!TÄVLINGAR JUST NU

 

Håll koll på vilka tävlingar vi har igång just nu!

Skriv och tävla om att få gå in i en val.
-1