Hoppa direkt till innehåll

Barn sitter på bergsklippa och ser ut på en magisk himmel

Ut i det vilda - skriv om din drömexpedition

 

SKRIVTÄVLING. Hösten 2021 är det dags för dig som går i fyran att ge dig ut i det vilda. Berätta om ditt livs drömäventyr! Kanske är det en upptäckt av något nytt eller en utgrävning av något gammalt? Skicka in klassens bidrag och få chansen att vinna ett häftigt pris!

Tävlingen är ett samarbete mellan Göteborgs Naturhistoriska museum och Barnens bibliotek.

 

Text: Barnens bibliotek, september 2021

...

Vad ska vi göra? 

Klassens uppgift blir att skriva en berättelse om att ge sig ut på sitt livs äventyr - en expedition. Vart reste du? Hur gick det till? Vad fick du se? Något helt nytt? Det är upp till dig om du vill hålla dig till fakta eller fantasi – eller varför inte både och?

I klassen väljer ni ut ett bidrag som får presentera er klass i tävlingen. Berättelsen ska vara max 500 ord lång, den kan vara skriven på dator eller för hand. Senast den 1 december 2021 behöver vi ha fått klassens bidrag.

Den berättelse ni skickar in kommer att bedömas av en jury utifrån följande kriterier. Berättelsen har:

 - En början, tydlig handling och ett slut

 - Fantasi och kreativitet

 - Språklig variation

 - Intresseväckande titel

 

Vad kan vi vinna?

Klassen bjuds in på en äventyrlig lektion på Göteborgs Naturhistoriska museum! Varför står det egentligen en elefant på museet? Och hur har vi fått in en hel blåval? Lektionen kan antingen ske fysiskt eller via livestream.

Ni kommer också att få en del av museet till ert klassrum! Ni får låna en låda fylld med material från Göteborgs Naturhistoriska museum. Vad sägs om att få känna på en hajkäke, valbard, giraffpäls och andra spännande saker.

Dessutom skickas ett bokpaket till ett värde av 1000 kronor med spännande äventyrsböcker för er att ha i klassrummet eller skolbiblioteket.

Klassens vinnarbidrag kommer att publiceras på Barnens bibliotek men också ställas ut på museet så att alla besökare kan läsa om er expedition.

Hur skickar vi in vårt bidrag? 

En vuxen får ansvara för att skicka in klassens bidrag tillsammans med kontaktuppgifter till den vuxna. Vi ska ha fått in bidraget senast 1 december 2021. Skicka det till: 

Förvaltningen för kulturutveckling/Barnens bibliotek (märk kuvertet med "Skrivtävling 2021")
Box 856
501 15 Borås

eller info@barnensbibliotek.se med rubriken "Skrivtävling 2021"

 

Under december månad kommer vi i juryn att läsa igenom alla bidrag och höra av oss till vinnarklassen. Innan ni går på jullov har ni fått besked om ni är den vinnande klassen. Lycka till!

Barn i tropisk skog

Tips på böcker innan du börjar skriva om din expedition

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!
Bokomslag: Mystiska platser i världen - expedition till okända platserPärlfiskarenBokomslag: Seawalkers - Farligt uppdragOperation MimerBokomslag: DörrenBokomslag: Jorden runt på 80 dagarBokomslag: Världens coolaste djur enligt JuliaBokomslag: Legenden om Sally JonesBokomslag: AnimaliumBokomslag: Expedition Rädda revetBokomslag: Expedition LandskapsdjurBokomslag: Upptäckare & äventyrare


 


Skriv ut affischen och häng upp den - kanske i biblioteket eller klassrummet? Klicka på bilden för att skriva ut.

Boktips om äventyr och upptäckterAffisch SkrivtävlingAffisch med boktips att ladda ner (pdf) 4MB

Affisch med tävlingsinformation att ladda ner (pdf) >1MB

 

Titta på en inspirerande video tillsammans i klassrummet!

Länk till en inspirationsfilm om skrivtävlingen (Länk till Youtube, 1 minut)


 


Arrangörer och jury

 

Göteborgs naturhistoriska museumBarnens bibliotek

-1