Hoppa direkt till innehåll

Räv stirrar in i kameran i en skog.

Min dag som ett djur i Sverige - skriv en berättelse och tävla med din klass 

 

SKRIVTÄVLING. Nu är det dags för dig som går i fyran att kliva in i den svenska skogen för höstens skrivtävling.  

För fjärde året i rad arrangerar Göteborgs naturhistoriska museum och Barnens bibliotek en nationell skrivtävling för alla fjärdeklassare.  

Om du var ett djur i Sverige för en dag, vilket skulle du välja? Varför? Berätta vad du skulle passa på att göra under en hel dag. 

Text: Barnens bibliotek, 18 september 2023.

Tävlingen är nu avslutad!

 

Efter 1 december är tävlingen avslutad. Nu ska vi i juryn läsa alla era bidrag och välja ut ett bidrag som blir vinnarklassen. Vi hoppas att vi kan hinna att kontakta vinnarklassen runt lucia. Om ni inte har hört något från oss innan skolavslutningen har ni dessvärre inte vunnit. 

Lycka till!

Tänk dig att du är ett djur i Sverige för en hel dag. Vilket djur skulle du vilja vara? Bor du i skogen eller nere vid en damm? Hur skulle det kännas?  Kanske är du en liten myra eller en varg på jakt efter mat? Vilka är du rädd för? Vilka skyddar dig? Skriv en berättelse och skicka in klassens bidrag och få chansen att vinna häftiga priser! 

 

Vad ska ni göra? 

Alla som vill skriver en berättelse om en dag som ett djur i Sverige. Ni väljer själva i klassen om ni skriver varsin berättelse eller om flera skriver en berättelse tillsammans.  

I berättelsen ska det finnas något som stämmer överens med fakta om djuret men du bestämmer hur mycket fantasi du vill lägga till i din berättelse.  

Berättelsen ska vara max 500 ord lång, den kan vara skriven på dator eller för hand. Senast 1 december 2023 behöver vi ha fått klassens bidrag. Nytt för i år är att klassen kan skicka in flera bidrag. 

  

Din berättelse kommer att bedömas av en jury utifrån följande kriterier: 

Berättelsen har:  

 - En början, tydlig handling och ett slut 

 - Fantasi och kreativitet 

 - Språklig variation 

 - Intresseväckande titel 

 

Vad kan ni vinna? 

Priser delas ut av både Barnens Bibliotek och Göteborgs naturhistoriska museum. 

Av Barnens bibliotek får vinnarklassen ett bokpaket till ett värde av 1000 kronor med spännande böcker för er att ha i klassrummet eller skolbiblioteket. Klassens vinnarbidrag kommer också att publiceras på Barnens bibliotek.

Av Naturhistoriska beror priset på var ni bor: 

A. Tillhör er klass Västra Götalandsregionen och ni har möjlighet att komma till museet i Göteborg får ni en museivisning och dessutom gå in i valen. Vi bjuder också på en pannkakslunch. 

B. Bor ni för långt för att komma hit, men ändå inom Västra Götalandsregionen kan vi komma på besök hos er i klassen och ta med oss några spännande saker från museet. 

C. Bor ni utanför Västra Götalandsregionen skickar vi på posten en låda med material från museet för er att låna under ett tag. Vad sägs om att känna på hajkäke, valbard, giraffpäls och andra spännande saker? I samband med att den lånade lådan har kommit fram till er håller vi en digital lektion där vi visar mer av museet och berättar om sakerna som finns i lådan. 

 

Hur skickar ni in ert bidrag?  

En vuxen ansvarar för att klassen skickar in ett bidrag tillsammans med kontaktuppgifter till den vuxna. Vi ska ha fått bidraget senast 1 december 2023. Skicka det till:

Förvaltningen för kulturutveckling/Barnens bibliotek (märk kuvertet med "Skrivtävling 2023") 

Regionens hus 

405 44 Göteborg 

eller barnensbibliotek@vgregion.se med rubriken "Skrivtävling 2023" 

 

Under december månad kommer vi i juryn att läsa igenom alla bidrag och höra av oss till vinnarklassen. Innan ni går på jullov har ni fått besked om ni är den vinnande klassen. Lycka till!

Ekorre hänger sig i ett träd med sina klor.

Kort fakta om tävlingen

För fjärde året i rad arrangerar Göteborgs Naturhistoriska museum och Barnens bibliotek en nationell skrivtävling för alla fjärdeklassare. I år är temat “Min dag som ett djur i Sverige”. Tävlingen pågår från september till första december.

Både Barnens bibliotek och Göteborgs Naturhistoriska museum drivs av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.

 


Du som lärare kan få mer information om tävlingen. 

Ladda ner för utskrift:

Information och förslag på en uppstart/lektionsplanering (pdf) 2MB

Affisch om tävlingen (pdf) >1MB 

Affisch med boktips (pdf) 4MB 

 

Läs förra årets vinnarbidrag från temat "Min undervattensvärld" (pdf) 4MB

Skriv ut ett diplom till alla elever som deltagit (pdf) > 1MB

Igelkott sitter på en stubbe i skogen.

Tips på böcker om djur och natur i Sverige

 

Vi har samlat ihop tips på böcker om alla coola djur som finns i vår svenska natur. 

Hitta boktips om djur och natur i Sverige

Tips på böcker om djur i Sverige

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!
Bokomslag: Svenska däggdjur: Jämför och lär känna 46 arter.Bokomslag: Sveriges rovdjur: De fem stora: Björn, varg, lo, järv och kungsörnBokomslag: Stora naturboken.Bokomslag: Giftigt och farligt i naturen.Bokomslag: ÄlgkungenBokomslag: Rafsa Vildpäls


 


Skriv ut affischen och häng upp den - kanske i biblioteket eller klassrummet? Klicka på bilden för att skriva ut.

Bokaffisch med texten Djur och natur i SverigeInspirationsaffisch med texten: Går du i fyran? Drömmer du om att vara ett djur för en dag? Skriv om Min dag som ett djur i Sverige.Ladda ner för utskrift:

Affisch med boktips (pdf) 4MB

Affisch med information (pdf) >1MB 

 

 

 


Arrangörer och jury

Göteborgs naturhistoriska museumBarnens bibliotek

Lästips tema Miljö och klimat

Boktips till dig som tänker på miljön och klimatet

 

Här tipsar vi om böcker för dig som vill läsa och lära dig mer om miljö och klimat. Vad är en klimatkris och vad kan vi göra åt den?

Hitta boktips om miljö och klimatförändringar

Tegelvägg med neonskylt i gult med texten QUIZ

Utmana dig i våra quiz

 

Vad kan du om Harry Potter? Eller serieböcker? Utmana dig själv och dina vänner i våra quiz.

 Till våra quiz

-1