Hoppa direkt till innehåll

En lila bläckfisk som håller ett skrivblock och pennor i sina armarSkriva

- samlingssida för våra skrivtips

 

Vill du lära dig hur du skriver en låt? Eller en deckare? 

Här samlar vi alla våra tips till dig på hur du kommer igång med ditt skrivande.

Gul ruta med texten: Sörens och Anders skrivarverkstad

 

Om du har läst våra skrivtips så vet du att vi ofta iakttar andra människor. Som författare har man alltid ögon och öron öppna för att se vad som inträffar, eller som nästan råkar hända. Det finns oändligt många händelser i böckerna som har hänt oss själva, någon vi känner eller som vi hört talas om. Att alltid ha en anteckningsbok till hands för att skriva ner idéer är vårt bästa tips.

Ett annat väldigt bra sätt att träna på ditt eget skrivande är att läsa andras berättelser. Läs hur andra har gjort när de har beskrivit känslor, dofter, färger eller smaker. Hur har de gjort när de har beskrivit en karaktär och på vilket sätt uttrycker de sig? Läsa är alltid bra, men att även läsa en bok, och ha en anteckningsbok bredvid och skriva upp saker man lägger märke till i berättelsen, är ett sätt att upptäcka hur andra författare har gjort.

Därför är det bra att läsa samma bok flera gånger. Första gången kanske det bara är för att läsandet är så kul. Andra gången kan man läsa för att lägga märke till hur författaren har gjort för att förmedla olika saker som är viktigt för berättelsen.

Det alltså bra att öva på sitt berättande. Några av er har kanske aldrig gjort några skrivövningar tidigare, medan andra kanske mest skriver hela dagarna. Oavsett vilket är det bra att öva upp fantasin. Gör några av våra skrivövningar och dela dem gärna med andra här på Barnens Bibliotek. Logga in i ditt Krypin. Har du inget? Skaffa ett bums. Helt gratis!

 

Här hittar du skrivövningar och ett arbetsblad att skriva ut (pdf).

-1