Hoppa direkt till innehåll

Serietecknarna svarar

 

Vi frågade fyra serietecknare hur de kommer de på vad de ska teckna. Och vad har de för råd till dig som också vill bli serietecknare? Läs Sofia Falkenhem, Hanna Granlund, Johan Unenge och Peter Bergtings snabba svar. 

Text: Barnens bibliotek, januari 2017.

En seriestripp av Sofia Falkenhem. Lilla häxan bjuder på kakor med choklad. Choklad?

Snabba frågor till: Sofia Falkenhem

Hur kom du på vad du skulle rita för serie?
Om jag inte har någon idé brukar jag börja med vad jag skulle tycka vara roligt att rita, då brukar det dyka upp små historier. Och nu var jag sugen på att rita häxor! 

Hur gör du när du ritar? Har du någon favoritteknik?
Oftast när jag gör bilder till böcker gör jag det mesta traditionellt med papper och penna. Jag gör en skiss med blyerts som jag sedan lägger på ett ljusbord och tuschar på ett nytt papper med en svart penselpenna. Färgen gör jag oftast i photoshop sen. Är det inte jobb utan för min egen skull färglägger jag helst med akvarell. 

Har du några tips till den som vill bli serietecknare?
Läs mycket serier, böcker, och se mycket film. Tänk på hur andra gör för att berätta en bra historia. Även om du inte vill skriva handlingen själv utan samarbetar med någon annan är det faktiskt den som tecknar som berättar historien. Att kunna rita fina bilder är mindre viktigt än att kunna berätta bra i bild. 

Vilken är din favoritserie?
Just nu gillar jag serier av Daisuke Igarashi och Hisae Iwaoka. Iwaokas serier (t ex Aomanjuskogen) finns faktiskt på svenska med, kolla på biblioteket!

Vill du veta mer om Sofia? Läs vår författarpresentation om henne

En av serierna som Hanna Granlund ritat - Trollharens frön

Snabba frågor till: Hanna Granlund

Hur kom du på vad du skulle rita för serie? 
Det började med att jag tänkte "Jag vill rita harar". Det var länge sedan jag ritade djur, så det bestämde jag mig snabbt för att göra! Men vad skulle alla dessa harar ha för sig? Det landade tillslut i tre serier, som jag hoppas sätter igång fantasin!

Hur gör du när du ritar? Har du någon favoritteknik?
Jag brukar sätta mig på något ställe jag tycker om, till exempel tycker jag om att sitta vid köksbordet och rita. Oftast så ritar jag en hel bild med bara en enda penna. Jag använder mig oftast av en svart ganska tunn penna på vitt papper. Men även fast jag tycker mycket om att rita svartvitt så tycker jag om att rita med färg också! Och måla! Allt är roligt! Färg är jättekul!

Har du några tips till den som vill bli serietecknare?
Till dig som vill bli serietecknare så skulle jag vilja säga "Bara fortsätt!". 
Om du inte vet vart du ska börja så utgå ifrån dig själv och ta inspiration ifrån serier du gillar och saker du är intresserad av, då blir det roligast! På bibliotek brukar det finnas massor av serier, och "vanliga" böcker att låna och läsa och få idéer av! Också det ett tips!
Vilken är din favoritserie?
Det finns så många många serier som jag tycker är toppen! Mumin av Tove Jansson är alltid en favorit hos mig. En nyare serie som jag tycker är jättefin och har fastnat för är Roller girl av Victoria Jamieson, det är en serie som jag själv hade velat läsa om den funnits när jag var liten! Lyllos alla som får läsa den nu!

Vill du veta mer om Hanna? Läs vår författarpresentation om henne

En av Johan Unenges serier som du kan skriva ut och skriva klart

Snabba frågor till: Johan Unenge

Hur kom du på vad du skulle rita för serie?
Jag har pratat med många bibliotekarier och de berättar att de ibland nästan blir som psykologer. De får höra allt möjligt personligt och privat och jag ville att det skulle handla om barn. Då hittade jag på det här lilla gänget. Jag vet att ett bibliotek kan vara mycket mer än böcker men jag gillade att rita alla de där böckerna runt dem, som i en grotta.

Hur gör du när du ritar? Har du någon favoritteknik?
Jag är en rätt rastlös tecknare. Vill att det ska gå fort och se levande ut.  Att det rör sig när man tittar på det. Nån gång ibland, tycker jag att jag lyckas med det. Min favoritteknik är pensel och tusch. 

Har du några tips till den som vill bli serietecknare?
Rita allt du ser.
Härma dina favoriter. 
Våga visa dina kompisar vad du gjort ( jätteläskigt ibland - i såfall strunta i det).
Ha alltid med dig ett ritblock.
Gör dig själv till huvudperson, då kan du göra ditt liv till en serie och när det känns deppigt så kan du göra ditt liv lite bättre!

Vill du veta mer om Johan? Läs vår författarpresentation om honom

En av Peter Bergtings serier som du kan skriva ut och rita och skriva klart

Snabba frågor till: Peter Bergting

Hur kom du på vad du skulle rita för serie?
Jag ville göra något som satte igång inspirationen men som var både en liten utmaning att fortsätta på samtidigt som det inte var för svårt.

Hur gör du när du ritar? Har du någon favoritteknik?
Det blir rätt mycket samma. Jag skissar i ett program (Clip Studio) och färglägger i Photoshop. Nuförtiden är jag helt mobil med en bärbar dator som jag kopplat en iPad till.

Har du några tips till den som vill bli serietecknare?
Rita av, det tar lång tid att hitta en egen stil och ofta blir just din stil ett hopkok av det som influerat dig. Jag kan peka på detaljer i mina bilder och se varifrån inspirationen kommit.
 
Vilken är din favoritserie?
Linda och Valentin. Alltid.

Vill du veta mer om Peter? Läs vår författarpresentation om honom

 

Blyertskiss på en person och en tankebubbla

Vad händer sen..? Gör klart serien!

 

Serietecknarna Peter Bergting, Johan Unenge, Sofia Falkenheim och Hanna Granlund har skapat seriestrippar som du kan skriva ut och göra klart.

Till seriestripparna 

Tema: Serier!

Tema Serier

 

Hitta roliga och inspirerande tips på hur du kan skriva egna serier, testa dina kunskaper i våra seriequiz och hitta nya boktips.

Till temasidan om serier

-1