Hoppa direkt till innehåll
En bild med alla sagoväsen - en jätte, älvor, tomte, sjöjungfru, skogsrå...

VÄSEN
 

Troll

Två troll sitter på en sten i skogen. Trollen har stora gröna näsor och stora smutsiga fötter.

Trollen

En del säger att troll inte tål dagsljus och spricker i solen, men det är bara sagor. Riktiga troll tål hur mycket solsken som helst. Det finns troll nästan överallt. I skogen, under marken och inne i berg och de bor ihop med hela släkten. Ibland kan det krylla av trollungar när alla är ute och leker ute i vårsolen.

De flesta trollen är snälla men lite tjuvaktiga, åtminstone när det gäller mat. Om du har en matsäck med dig ute i skogen, kan det hända att ett troll är framme och tar sig en smakbit.

En del troll är ganska avundsjuka på människor och tycker att människobarn är väldigt vackra. Därför kan det hända ibland, att trollmor tar med sig en människobebis och lämnar sin bortbyting istället. Om en liten bebis äter förskräckligt mycket eller har svårt att lära sig människospråk, då kan det vara en bortbyting. Då finns det bara en sak att göra. Man ska ta bortbytingen och låtsas kasta den i elden. Då kommer trollmor farande fort och byter tillbaka.

Det finns elaka troll, precis som det finns elaka människor och det händer att elaka troll spärrar in människor i sitt berg. Det kallas för att bli bergtagen. Men tyvärr finns det ingen som kan berätta exakt vad som händer där inne i trollberget, för en bergtagen människa som kommit ut igen, hon minns inte ett enda dugg.

Text: Maud Mangold Bild: Petra Segerberg

Läs mer om...

» Bäckahästen » Lindormen » Sjöjungfrun » Varulven
» Draken » Lyktgubben » Skogsrået » Vittra
» Häxan » Maran » Tomten » Vättar
» Jättar » Näcken » Troll » Älvor

Vill du läsa böcker om troll? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

 

Bokomslag Troll i järngruvanMånfågelBokomslag Monster : stora boken om världens värsta vidunder: Från troll och jättar till yeti och orcherBokomslag: Trollen i skogen - Lättläst.Bokomslag: Hemligheten

-1