Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 
Läs och lyssna om nordiska väsen

VÄSEN

Häxor

En häxa rör i sin kopparkittel

Häxan

En häxa är mycket klok och kan en hel massa. Som att trolla fram saker eller bota sjukdomar. Hon använder allt möjligt när hon kokar sin trolleri-medicin: ovanliga växter och tänder till exempel. Eller hår och fjädrar. Ofta läser hon nog också en magisk vers.

Men du ska aldrig lita på en häxa! För hon använder sina magiska krafter till elakheter också. Hon kan få människor att bli osams med varandra eller tappa aptiten. Eller ännu värre: hon kan trolla så att växterna vissnar eller så att det kommer hemska oväder.

Ibland händer det också att nån elak människa går till en häxa och betalar henne för att trolla hemskheter på nån annan! Om du skulle råka ut för nåt sånt, så ska du be en annan häxa att mot-trolla. Det kallas mot-trolla när en häxa bekämpar en annan.

Påsk-kärringar är ju också en sorts häxor. Du vet säkert att de kan flyga på kvastar, men det går faktiskt lika bra med vad som helst som är långt och smalt. Kanske en kratta eller en slalomskida. Påsk-kärringar flyger till ett ställe som heter Blåkulla på skärtorsdagen och kommer hem igen på påskafton. Och vad tror dom gjorde i Blåkulla? Dom hade fest och kanske var till och med djävulen där!

Text: Maud Mangold
Bild: Petra Segerberg

Läs mer om...

» Bäckahästen » Lindormen » Sjöjungfrun » Varulven
» Draken » Lyktgubben » Skogsrået » Vittra
» Häxan » Maran » Tomten » Vättar
» Jättar » Näcken » Troll » Älvor
-1