Hoppa direkt till innehåll

Så gör du ett bokstöd med en liten sagovärld

 

Att läsa kan vara som att kliva in i en annan värld. I det här pysslet får du lära dig att tillverka ett bokstöd av kartong, naturmaterial och annat som du har hemma. Gör en sagovärld, en mystisk gränd eller ett miniatyrbibliotek – det är helt upp till dig!

 

Instruktionstext och foto: Alice Wentzel Blank, juni 2021

 

Alla saker presenteras på ett bord som behövs för att göra ett bokstöd

 

Du behöver:

Kartong, till exempel en gammal skokartong
Lim eller limpistol, sax, målarfärg och penslar
Stenar, mossa, pinnar, ekollon och annat du hittar i naturen
En ljusslinga (valfritt)
Övriga saker som är roliga att dekorera med, till exempel små svampar, leksaksdjur, snäckor och annat
Grillpinnar eller något annat vasst att göra hål med

Steg 1.

 

1. Skär ut väggarna till bokstödet. Du behöver två sidoväggar, cirka 19x14 cm, ett tak och ett golv, båda cirka 14x9 cm, och en bakre vägg, 19x9 cm. Du ska alltså ha fem delar totalt. Måtten är bara exempel, du kan göra bokstödet större eller mindre om du vill (så länge delarna passar ihop med varandra).

Steg 2.

 

2. Måla insidan och utsidan av alla delar. Här är det helt upp till dig hur du vill ha det. Jag målade utsidan svart och insidan lummigt grön, eftersom jag ville att det skulle likna en skog.

Steg 3.

 

3. Limma ihop alla delar förutom taket. Du kan också använda tejp om du tycker att det är lättare.

Steg 4.

 

4. Nu är det dags att börja dekorera! Här är det bara fantasin som sätter gränser. Jag limmade fast pinnar, stenar och löv som jag gjort av silkespapper. Man kan också måla ännu mer, eller varför inte lägga till lite glitter?

Steg 5.

 

5. Svamparna är gjorda av ekollon som jag har målat. Jag limmade också fast en plastblomma som jag hade hemma. Instruktioner till hur man gör liknande blommor av kaffefilter hittar du här.

Steg 6.

 

6. Ett annat tips är att man kan göra material som liknar gräs eller mossa genom att riva en disksvamp mot ett rivjärn och blanda smulorna med grön målarfärg. Limma sedan fast på botten av bokstödet genom att smeta ut lite lim och strössla smulorna över.

Steg 7.

 

7. Limma fast taket när du är färdig med alla dekorationer. Jag dekorerade öppningen med mossa – men tänk på att man inte får plocka för mycket mossa på samma ställe.

Steg 8.

 

8. Till sist gjorde jag små hål i den bakre väggen som jag stack ljusslingan igenom. Det går också bra att ställa en lampa bakom bokstödet och låta ljuset lysa igenom hålen i väggen. Och självklart klarar man sig också utan lampa.

Steg 9.

 

9. När limmet har torkat är det färdigt! Dags att ställa in det i bokhyllan med dina böcker runt om!

Alice Wentzel Blank pysslar på Barnens bibliotek

Vill du ha mer pyssel? 

 

Alice Wentzel Blank pysslar här på Barnens bibliotek. Du kan till exempel få veta hur du kan skapa en trollformelbok eller en Harry Potter-stav.

Lär känna Alice och hitta alla hennes pyssel

Vad vill du läsa om?

Vad vill du läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill du läsa om? Hitta tips på böcker efter vilken genre eller intressen du vill läsa om.

Hitta boktips här

-1