Hoppa direkt till innehåll

Hitta lusten till läsning med ditt barn

Har du testat pizzaläsning eller ”hemlig” läsning? Anna Hällgren är läsinspiratör och har många idéer som kan göra läsningen mer lustfylld. Men framför allt tycker hon att du ska dela läsupplevelsen med ditt barn.

Text: Annsofie Andersson, november 2021.

Redan när barnet ligger i magen kan du börja väcka läslust hos ditt barn, berättar Anna Hällgren. Hon är bibliotekarie i botten och arbetar med läsfrämjande på Statens kulturråd. Att prata och att sjunga ramsor när ditt barn fortfarande ligger i magen är ett sätt att börja introducera ord och läsning.

- Barn behöver ord. Åtta av tio ord som vi har i vårt ordförråd är från det lästa, och två av tio ord är från det muntliga. Men det är heller aldrig för sent för att börja läsa eller ta till sig berättelser, säger hon.

 

Gaming är också berättelser

Det är lätt att känna prestationskrav kring läsning, men försök göra det till något kul. Gör det till något mysigt så att barnet förknippar det med något bra tycker Anna. Det också viktigt att jobba med motivationen, läsning är en jobbig aktivitet innan man har tränat upp sin hjärna.

- Det är ingen quickfix och det går olika snabbt för olika barn. Då gäller det att hitta bra böcker man går i gång på så att man får upp läsfarten.

Som bibliotekarie har Anna Hällgren mött många föräldrar som säger att deras barn inte är intresserade av att läsa. Ett tips är att vidga läsbegreppet. Testa att läsa tidningen ihop, se en film och läs sedan boken eller lyssna på en ljudbok tillsammans.

Anna Hällgren håller upp en faktabok, utomhus på en gräsmatta.

- Hitta det som barnet går i gång på, det finns en bok för alla, tycker Anna Hällgren, läsfrämjare på Statens kulturråd. Foto: Åza Meijer.

 

- Det kan också vara att spela ett dataspel tillsammans, mycket av gaming är berättelser. Viktigast är att dela en upplevelse ihop och sedan prata om det. Det är vad barn behöver.

 

Hitta tid för läsningen

När barnet kommer upp i ålder kan det hända att andra intressen konkurrerar ut läsningen. Då gäller det att hitta tid för läsningen. Man kan exempelvis lyssna på ljudbok på väg till träningen eller innan man ska somna. Eller inför frukostläsning och läs högt medan barnen äter.

- Det är inte heller så att bara en fysisk bok gäller. Alla barn vill inte visa att de läser, det är lite ocoolt, men de kanske läser ändå. Läsning kan vara allt från fanfiction till textremsor på tv, säger Anna Hällgren

I dagens samhälle är det viktigt att ha ett rikt språk och att kunna skilja på fakta och fiktion. Därför är det bra att tidigt träna på att läsa och uttrycka sig. Men böcker kan också ge något mer.

- Man får skratta, hitta bra förebilder och hitta saker som får oss att fundera. Böcker ger att man kan hitta sig själv, konstaterar Anna Hällgren.

Fantasibild med luftballong och fyrverkerier ur en mark med bokstäver.

Annas bästa tips till föräldrar som vill väcka läslusten:

 

1. Gör läsningen till något kul

Testa glassläsning eller pizzaläsning - en läser medan de andra äter. Ha en skattjakt, göm en bok och när ni hittar den läser ni den tillsammans. Se en film och läs sedan boken den bygger på. Ha ”hemlig läsning”, alla läser varsin bok och visar sedan vad var och en har läst.

 

2. Ta med en bok på resan

Om ni åker bort, ta med en bok och läs den där. Barnet kommer att förknippa just den berättelsen med att var i den stugan eller på den utflykten. Du skapar ett läsminne åt ditt barn.

 

3. Ha läsecirkel i familjen

Låt barnet välja en bok, läs den tillsammans och prata sedan om den. Det är viktigt att få dela upplevelsen av boken och göra det till en gemensam aktivitet.

 

4. När barnet kan läsa själv - blanda och utmana

Varva lättläst med mer komplex läsning. Barn behöver utmaningar, var inte rädd att föreslå något helt annat än vad barnet brukar gilla. Fortsätt med gemensamläsning, dela läsupplevelserna med ditt barn.

 

5. Ge inte upp även om det är trögt

Hitta det som barnet går i gång på, det finns en bok för alla. Faktaböcker, läskiga berättelser eller att lyssna på en bok? Var uthållig och undvik pekpinnar. Försök hitta en kvart om dagen att läsa på olika sätt.

 

Om du är en ovan läsare – hjälp finns att få

Ta hjälp av biblioteket, skolan eller bokhandeln. De kan ge mer tips och råd. Ett annat tips är att lyssna på Barnradion, där kan man lyssna på böcker tillsammans, ett avsnitt i taget.

Faktaböcker om läslust

 

Väck läshungern! av Anne-Marie Körling

Läslust i hemmet : så stödjer du ditt barns skriv- och läsutveckling av Carina Fast

Ovan trädtopparna: berättelser om att lära sig läsa av Anne-Marie Körling

Boken om läslust: en handbok om att väcka ungas läsintresse 7-15 år av Annika Nasiell och Lisa Bjärbo

Läslust i en digital tid: tips och inspiration för lärare och skolbibliotekarier av Tobias Gard och Hülya Basaran

Hitta tips på böcker efter genre och intressen

Vad vill du mer läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill ditt barn läsa om? Hitta tips på barn- och ungdomsböcker efter vilken genre eller intressen ditt barn vill läsa om.

Hitta boktips här

Vuxen och barn läser bok tillsammans

Därför ska du läsa högt med ditt barn

 

Att läsa högt är något av det viktigaste du som vuxen kan göra för att stötta ditt barns språkutveckling. Anne-Marie Körling är lärare, författare och tidigare Sveriges läsambassadör. Här ger hon tips och råd till dig som vill läsa högt för dina barn. 

Lär dig mer

-1