Hoppa direkt till innehåll

Ett barn och en vuxen läser tillsammans

 

Därför ska du läsa högt med ditt barn

Att läsa högt är något av det viktigaste du kan göra för att stötta ditt barns språkutveckling. Tänk vilken påverkan du har som viktig vuxen i ett barns liv. Du kommer att få ta med ett barn in i det fantastifulla läsäventyret. 

Text: Barnens bibliotek, uppdaterad 20190831

 

Tänk dig att du berättar en spännande berättelse för ett barn och därmed triggar igång barnets egna fantasi. Eller att du läser ur en rolig bok som får er att skratta tillsammans. Du kan också använda dig av en bok för att närma dig samtalsämnen som sorg och de stora livsfrågorna. Förutom att ni får upplevelser tillsammans gynnar det också barnets språkutveckling. Låt äventyret börja! 


Så här säger forskningen om högläsning

Förutom att du får en chans till en rolig och mysig stund tillsammans med ditt barn finns forskning som stödjer varför barn mår bra av högläsning.

  > Ditt barns språkutveckling gynnas. Barnet lär sig ord och grammatik snabbare.

  > Barnet får kunskaper om världen och hur olika saker fungerar.

  > Barnet får möjlighet att identifiera sig med olika karaktärer och uppleva känslor ur boken.

  > Att läsa tillsammans ger en nära känslomässig kontakt mellan dig och barnet. Ni kommer varandra närmare. 

  > Barnet blir mer intresserat av att lära sig läsa och får lättare att lära sig det.

 > När vi samtalar med barnen om det vi har läst, väcks funderingar och reflektioner hos dem. Med samtalet som utgångspunkt kan vi väcka andra frågor och knyta an till andra erfarenheter. Det gäller att vara öppen för barnens frågor. På så sätt vidgas deras värld.

Högläsningsbarn får det lättare i skolan 

I en stor engelsk undersökning (The Millennium Cohort Study) följde forskare 19 000 barn födda i början av 2000-talet. De kom fram till att barn som regelbundet får sagor lästa för sig utvecklas snabbare och bättre än andra barn.

Treåringar som har någon som dagligen läser högt för sig har det mycket lättare när de börjar skolan. De ligger i genomsnitt 2,8 månader före sina jämngamla i utvecklingen när det gäller kommunikation och språk. Men att lyssna på berättelser verkar också stimulera andra förmågor: i matte ligger de i snitt 2,4 månader före i utvecklingen.

Fortsätt läsa högt även när barnet blir äldre

När barnet så småningom lärt sig att läsa själv riskerar högläsningen falla bort som rutin. Visst är det bra att barnet läser på egen hand, men det finns stora fördelar med att fortsätta låta barnet lyssna när du läser. Högläsningsböcker finns dessutom för alla åldrar. För barnet är det en upplevelse att i lugn och ro få lyssna till en läsning som flyter. Dessutom får ni en gemensam upplevelse att prata om.

 

Källa: The Millenium Cohort Study 4. User´s Guide to Initial findings

 

Symbol med en bok och texten: Läsa högt-tips

Se i vår katalog efter högläsningsboktips

 

En bok för alla har gjort en film om olika högläsningstyper. Vilken typ är du?

Den andra filmen är skapad av Göteborgs stadsbibliotek och finns på flera språk i deras Youtube-kanal.

Här kan du ta del av Angelika Pricks bästa högläsningstips

Läslov: Angelika Pricks bästa högläsningstips


Vad ska man tänka på när man läser läskiga eller roliga böcker för andra? Angelika Prick, programledare för Sommarlov i SVT, ger sina bästa tips. 

Läs Angelikas tips här

Tips till dig som vill få ditt barn att läsa

Till dig som förälder

 

Visst är det viktigt att läsa men räcker det som argument till ditt barn? Vi tipsar dig hur du kan förklara varför det är viktigt att ditt barn läser.

Till sidan för föräldrar

Hitta tips på böcker efter genre och intressen

Vad vill du mer läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill du läsa om? Hitta tips på böcker efter vilken genre eller intressen du vill läsa om.

Hitta boktips här

-1