Hoppa direkt till innehåll

Därför ska du läsa högt med ditt barn

Att läsa högt för ditt barn ger många fördelar när det gäller språkutvecklingen. Men det är inte därför vi ska högläsa, tycker Anne-Marie Körling. Vi ska läsa för att det ger gemenskap, för att lära känna varandra och för att upptäcka berättelser. 

Text: Annsofie Andersson, oktober 2021.

Anne-Marie Körling är lärare och föreläsare och mellan 2015 och 2017 var hon Sveriges läsambassadör. Dessutom är hon författare och har skrivit boken Den meningsfulla högläsningen.  

- Högläsningen har så många aspekter. Det sociala, vi upptäcker olikheter, vi skrattar på olika ställen. Astrid Lindgren har uttryckt det så bra, vi får det här förtroliga samtalet som blir när vi har en gemenskap kring något, säger hon. 

Ditt barn gillar hur du läser

Genom åren har Anne-Marie Körling mött föräldrar som känner sig osäkra i sin roll som högläsare. Många har erfarenheter från skolan där de har känt sig bedömda i sin högläsning, men det hör inte hemma i din relation till barnet, menar hon.  

- Öppna boken och bara läs! Tänk inte på vem du är som högläsare, tänk på vad det är ni läser tillsammans. Barn dömer inte, de gillar hur vi läser för dem och det är boken som gör jobbet. 

Högläsning behöver inte vara en godnattsaga 

Det kan vara svårt att hitta tid till att läsa högt. Men högläsning behöver inte vara en godnattsaga. Man kan läsa högt vid frukosten, på bussen eller på stan. Om vi visar att vi uppmärksammar skriftspråket på skyltar eller i reklam kommer barnet också att göra det. Det handlar om att återupptäcka texter i vardagen, menar Anne-Marie Körling.  

Anne-Marie Körling har glasögon och en grön blus.

- Öppna boken och bara läs, tycker Anne-Marie Körling, författare och föreläsare. Foto: Hugo Thambert.

- Vi har också en tendens att romantisera den här högläsningsstunden, man ska tända ljus och sitta stilla. Men vi måste anpassa oss till verkligheten. 

Vikten av den mänskliga rösten

Som lärare kan hon peka på mycket när det gäller nyttan att högläsa. Barnen får bättre ordförråd, ett varierat språk och de får en väg in i skriftspråket. Men framför allt ger det gemenskap, både mellan den som läser och den som lyssnar och gemenskap med språket man läser på. Högläsning är det vackraste man kan ge en annan människa, tycker Anne-Marie Körling. 

-  Jag tror inte vi förstår vikten av den mänskliga rösten. Om någon läser för mig blir jag otroligt berörd av det. Det är som att få någonting, en annan människa vill mig någonting med den här texten och då vill jag ta emot det.  


Anne-Maries tips till föräldrar som vill högläsa:

 

Släpp kraven

Det är lätt att börja prata om hur ofta man ska högläsa.  Tänk i stället - när fungerar det för dig att högläsa? Läs då, lägg inte kraven på högläsning innan du har börjat.   

Du kan högläsa!

Barn älskar sina föräldrars röster. I ditt knä sitter någon som lyssnar på det sättet du berättar. Din röst är den viktigaste i ditt barns liv.  

Sluta inte högläsa när barnet kan läsa själv 

Gå inte i den fällan. De kanske inte behöver din högläsande röst, men de behöver relationen med dig. Du kan högläsa sådan litteratur som de inte kan läsa själva ännu.  

Visa inte att du har tröttnat 

Säg inte att du har tröttnat på vissa böcker. Det kan vara böcker som barnen inte har tröttnat på och det kan störa läsningen. Säg i stället att ”jag hittade den här boken, jag skulle vilja höra vad du tycker om det första kapitlet”. 

Det är aldrig för sent  

Om du hittills inte har läst högt för ditt barn – döm inte dig själv. Tänk i stället, ”ok, jag börjar nu” - det är en befriande tanke!

 

Barn och vuxen läser bok tillsammans med en ficklampa

5 högläsningstips!

 

1. Bra med en början och ett slut 
Läs en bok som har en början och ett slut i samma bok. Annars blir det en känsla av att man ”måste” läsa ut boken och om vi inte läser färdigt böcker då visar vi att det var inte så viktigt att läsa. Läs något som är kort, kanske en bilderbok eller faktabok. 

2. Högläs i vardagen 
Läs på skyltar på stan, på förpackningar, reklam. Låt barnet upptäcka det skrivna överallt. 

3. Inte bara böcker 
Läs något ur en tidning. Då visar du också att ”min pappa var intresserad av den här artikeln” och ni lär känna varandra genom högläsningen. Läs hembrevet från skolan eller högläs receptet ni ska baka. 

4. Högläs läxor 
Det kan vara trögt att komma igång med läxorna, att högläsa en läxa kan hjälpa. Man kanske säger att ”det här hade inte jag en aning om”. Då visar man att man lärde sig av texten och att texten inte enbart är där för att barnet ska lära sig.  

5. Undvik inte läskiga böcker 
Som förälder vill man ibland undvika att läsa sådant som man tror ska ge barnen mardrömmar. Men om vi läser om böckerna så vet barnet att nu kommer det läskiga och till slut blir det något man vill ha. Man lär sig om känslor och att det farliga inte är så farligt.

Faktaböcker om högläsning  

 

Läsa högt : en bok om högläsningens förtrollande verkan av Mem Fox  

Att läsa högt : viktigt, roligt, härligt! av Inger Hasselbaum  

Den meningsfulla högläsningen av Anne-Marie Körling 

Högläsning - ett sätt att mötas av Christina Wedenmark 

Bebis + bok = glädje av Annette Kohkoinen 

Läsa högt för barn av Kerstin Dominkovi, Yvonne Eriksson, Kerstin Fellenius (vänder sig främst till dig som arbetar inom skolan) 

Här kan du ta del av Angelika Pricks bästa högläsningstips

Angelika Pricks bästa högläsningstips


Vad ska man tänka på när man läser läskiga eller roliga böcker för andra? Angelika Prick, programledare för Sommarlov i SVT, ger sina bästa tips. 

Läs Angelikas tips här

Högläsningstips till barn som är 9 år och äldre

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Den magiska bokhandeln.UndretKompisbokenMördarens apaMidnattsgängetSpökhusets hemlighetBokomslag: Pojken i randig pyjamasBokomslag: En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret
Billie avgång 8:42 till nya livetRickKom igen, Jonny!Den magiska kepsenHarry Potter och de vises sten (illustrerad version)

Fler högläsningstips 6-9 år

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Nelson TigertassBokomslag: JulegrisenHandbok för superhjältar del 1Monstret Frank. SamlingsalbumHäxornaNinja Timmy. del 5ApstjärnanMusse & Helium del 1Kapten KalsongMaryam och mormorsmåletEdward Tulanes fantastiska resa

Vuxen läser bok

Till dig som förälder

 

Visst är det viktigt att läsa men räcker det som argument till ditt barn? Vi tipsar dig hur du kan förklara varför det är viktigt att ditt barn läser.

Till sidan för föräldrar

Hitta tips på böcker efter genre och intressen

Vad vill du mer läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill du läsa om? Hitta tips på böcker efter vilken genre eller intressen du vill läsa om.

Hitta boktips här

-1