Hoppa direkt till innehåll

Alma och Fanny vill öka kunskapen om dyslexi

 

När Fanny Eriksson var barn tyckte hon att läsning var det tråkigaste som fanns. Alma Landqvist längtade däremot efter att kunna läsa lika tjocka böcker som sin syster. Båda två tycker att det är viktigt att prata om dyslexi vilket de gör i en podd.

Text: Annsofie Andersson, 31 maj 2022.

 

När man är dyslektiker handlar inte dyslexi enbart om läs- och skrivsvårigheter. Det handlar också om känslor kopplade till dyslexin och mycket utanförskap, berättar Fanny Eriksson.

- Man kanske är själv i sin klass med dyslexi. Att behöva gå från sin grupp till lästräning, skolan är ju hela ens värld när man är liten, det gör att man känner sig utanför. Det kan vara väldigt känsligt och det pratas det väldigt lite om.

Alma håller med. Båda två har upplevt att många inte vet vad dyslexi egentligen är och de vill sätta ljus på frågan. Bland annat utforskar de ämnet dyslexi i DyssePodden, en podd som ges ut av Föräldraföreningen för dyslektiska barn, FDB.

 

Blandad relation till läsning

Som barn hade de en blandad relation till läsning. Alma ville jättegärna läsa, men förstod inte varför hon inte kunde läsa lika tjocka böcker som sin syster.

- Jag kunde bara läsa Lasse-Majaböcker fram tills jag gick i nian. De var de enda som hade tillräckligt stor text och var så kort att jag orkade läsa.

Bokstavsbrickor huller om buller på ett bord.

Dyslexi beskrivs ofta som att texten hoppar framför ögonen, men så behöver det inte vara för alla, säger Fanny och Alma.

 

- Lästräningen var inte rolig eftersom det inte är kul att göra något som man är dålig på. Jag är ändå tacksam för all lästräning jag kämpade mig igenom, för idag är jag duktig på att läsa, säger Fanny.

 

Dyslexin tar sig olika uttryck

En dyslexidiagnos är inte densamma för alla som har den. Både Fanny och Alma beskriver att de blivit missförstådda många gånger och skolgången har tidvis varit kämpig. Den klassiska beskrivningen av dyslexi är att texten hoppar framför ögonen, men så är det inte för alla.

- Om jag blir stressad kan det även hända att texten bara försvinner i ett svart hål, berättar Alma.

Fanny säger att det är viktigt att påpeka att det är väldigt olika. Hon är rätt bra på att läsa, hennes största problem är att radhänvisningen inte kopplar.

- När jag ska gå från en ny rad till nästa rad har jag ingen aning om jag var längst upp eller längst ner. Jag kan komma på mig själv med att läsa samma rad flera gånger, säger hon.

Hur är er relation till läsning idag?

- Det går i perioder som med allt annat. Ibland tycker jag det är kul att läsa, ibland tar jag en paus. Men jag upplever alltid att det är roligt att läsa, säger Alma.

- Läsning är inte det roligaste jag vet. Att få en paus från det efter studenten var jätteskönt. Jag vill gärna längta efter att få läsa hellre än att bli tvingad att läsa, konstaterar Fanny.

Fanny Eriksson och Alma Landqvist sitter inne i studion och poddar. Foto: Foto FDB, Föräldraföreningen för dyslektiska barn

Fanny Eriksson och Alma Landqvist sitter inne i studion och poddar. Foto: Foto FDB, Föräldraföreningen för dyslektiska barn

Alma och Fannys bästa råd till föräldrar med dyslektiska barn

 

Ta reda på vad ditt barn har för diagnos och läs på om dyslexi

Fanny: ”När man får diagnosen får man oftast bara ett papper med skalor. Ta med det till en speciallärare som kan förklara skalorna och hur diagnosen fungerar”.

Alma: "Hörseln kan till exempel vara lite bättre hos dyslektiker och vi är ofta bra problemlösare. Ta reda på och visa på styrkorna och inte bara svagheterna”.

 

Läs högt för ditt barn

Alma: ”Båda mina föräldrar läste högt för mig. Det har gjort att jag förstår det mysiga med att läsa en bok eller att komma in i berättelsen".

 

Tänk på att läsning inte bara är böcker

Fanny: "En bekant berättade att hennes son är intresserad av bilar. Hon började då prenumerera på en biltidning. Det är mycket bilder, olika typsnitt och olika storlek på texterna som gör att man får en varierad läsning".

 

Spela!

Fanny: ”Att koppla ihop det jobbiga med någonting kul är viktigt för att inlärningen ska fungera. Jag älskar Minecraft och lärde mig mycket engelska genom det”.


Här kan du hitta mer information om dyslexi

 

Lyssna på DyssePodden med Fanny och Alma (extern länk)

Föräldraföreningen för dyslektiska barn (extern länk)

Dyslexiföreningen (extern länk)

Dyslexiförbundet (extern länk)

Specialpedagogiska myndigheten (extern länk)

Vill du läsa böcker där huvudpersonen har dyslexi? Här tipsar vi om några att kika efter.

 

Bokomslag: Född till hjälte

Nästan som Zlatan. Ungdomsbok. Lättläst. Finns även på arabiska och engelskaUtan ordHenke och bokstäverna som hopparBokomslag: Bråkiga bokstäver


Tips på fem lättlästa böcker för barn mellan 9-12 år

Bokomslag: SplejEn minecraft-zombies dagbokGlimma VulkanenBokomslag: Jag är ZlatanBokomslag: Alex och den magiska fotbollströjanBokomslag: Sanja - Tuff nog?!

 

Sara Appelqvist och Sandra Engman Fingal, bibliotekarier.

På Äppelhyllan finns berättelser att känna igen sig i

 

- Den vanligaste frågan vi får kommer från föräldrar som letar efter berättelser att känna igen sig i, säger bibliotekarierna Sandra och Sara som är ansvariga för Äppelhyllan på sina bibliotek. I en intervju med oss berättar de hur föräldrar till barn med en eventuell diagnos kan få stöttning genom litteratur.

Läs mer

Vuxen och barn läser bok tillsammans

Därför ska du läsa högt med ditt barn

 

Att läsa högt är något av det viktigaste du som vuxen kan göra för att stötta ditt barns språkutveckling. Anne-Marie Körling är lärare, författare och tidigare Sveriges läsambassadör. Här ger hon tips och råd till dig som vill läsa högt för dina barn. 

Lär dig mer

-1