Hoppa direkt till innehåll

Äppelhyllan ger stöd och inspiration

 

Vägen till läsning kan se olika ut. Man kan exempelvis läsa med ögonen, fingertopparna eller med öronen. Äppelhyllan finns på de flesta bibliotek och här kan du och ditt barn hitta olika sätt att läsa på och berättelser att känna igen sig i.

Text och foto: Annsofie Andersson, 31 maj 2022.

Sandra Engman Fingal och Sara Appelqvist är båda barnbibliotekarier med bas i Göteborg. Sandra jobbar på Frölunda bibliotek och Sara på stadsbiblioteket. De är ansvariga för Äppelhyllan på sina bibliotek och de träffar både barn och vuxna som söker efter material.

- Den vanligaste frågan vi får kommer från föräldrar som letar efter berättelser att känna igen sig i. Barnet kanske nyligen har fått en diagnos och då vill man ha berättelser för att kunna samtala om det, säger Sandra.

 

Hitta lusten till läsningen

Sara upplever att det är många frågor kring lästräning. Om man har ett barn med dyslexi eller någon annan läsnedsättning vill man såklart gärna hjälpa sitt barn att komma i gång med läsningen. Här gäller det att hitta en balans mellan ren lästräning och att hjälpa barnet att också få en kravlös och positiv upplevelse av läsning och av böckernas värld. 

- Det viktigaste är att barnet får uppleva glädjen i att höra en berättelse eller en historia. Då tycker vi att man kan låta barnet lyssna på en bok eller att man provar att högläsa för sitt barn. Att lyssna kan vara lika viktigt som att läsa med ögonen, det är inte något som är sämre, säger Sara.

Sara Appelqvist och Sandra Engman Fingal står framför en Äppel-bokhylla. Foto: Annsofie Andersson/Barnens bibliotek

Barnbibliotekarierna Sara Appelqvist och Sandra Engman Fingal tror att det är väldigt viktigt för barn att hitta någon att identifiera sig med i litteraturen. Foto: Annsofie Andersson/Barnens bibliotek

 

- Att lyssna på böcker är bra på flera sätt. Om man exempelvis har koncentrationssvårigheter eller har svårt att hålla i boken rent fysiskt, kan det vara lättare att lyssna, tillägger Sandra.

 

Långsamt mer mångfald i barnlitteraturen

De senaste tio åren har utbudet av barnböcker där någon har en funktionsnedsättning blivit lite större. Men det kunde gå snabbare och det finns mycket kvar att önska tycker både Sara och Sandra. De tror att det är väldigt viktigt för barn att hitta någon att identifiera sig med i litteraturen.

- När jag själv var på jakt efter det för tio år sedan hittade jag en bilderbok och en kapitelbok. När vi läste dem såg jag glädjen hos min son att det fanns någon som representerade honom. Jag tror det är superviktigt för alla, för alla barn och vuxna att visa på mångfalden i böckerna, säger Sandra.

Vägg med målat äppelträd och en bokhylla. Foto: Barnens bibliotek

På Frölunda bibliotek i Göteborg har man skapat ett helt Äppelrum. Det ligger i anslutning till barnavdelningen och ska vara ett rum som är lite lugnare. Foto: Annsofie Andersson/Barnens bibliotek

Sandra och Saras bästa tips till föräldrar för att hitta läslust:

 

1. Högläs för ditt barn eller lyssna på ljudbok eller talbok tillsammans

2. Prata om det ni har läst - gör lässtunden till något mysigt

3. Ha böcker nära till hands och visa att du själv är en läsande person

4. Utgå från barnets intresse – låt barnet själv välja böcker

5. Skaffa Legimus. Den som har en läsnedsättning har rätt att använda det digitala biblioteket Legimus. Här hittar du punktskriftsböcker, talböcker och e-textböcker. Du får hjälp att med att skaffa Legimus på ditt bibliotek.

 

...och deras tre bästa tips inför lässtunden:

 

Använd hjälpmedel

Om barnet redan har hjälpmedel som den använder i skolan eller andra tillfällen, använd dem även i lässtunden hemma.

Var tydlig

Var tydlig med att ha en lästid eller en läsplats. Använder du exempelvis bildstöd eller dagschema – sätt in en lässtund där så det blir tydligt. För vissa kan det hjälpa att ha ett tidshjälpmedel, då blir det en tydlig start och ett tydligt slut på lässtunden.

Lyssna in ditt barn

Använd det som brukar funka för ditt barn även i andra situationer. Om det en dag inte funkar längre, så gör det inte det – då får man hitta en ny väg.

Vill du läsa böcker från Äppelhyllan? Här tipsar vi om några att kika efter.

 

Bokomslag: Din tur, AdrianSaras tips: Din tur, Adrian av Helena Öberg

"”Det är supersvårt att ge tips, böckerna blir fort daterade, men den här boken tycker jag är vacker och fin. 

En annan bok jag också vill tipsa om är Jag talar som en flod av Jordan Scott och Sidney Smith som handlar om en pojke som stammar. Den är väldigt poetisk, ger utrymme för mycket egen tolkning och har vackra bilder.


Bokomslag: Modigt med Vilma & Loppan - samlingsvolymSandras tips: Modigt med Vilma & Loppan - samlingsvolym av Anneli Khayati

”En av karaktärerna använder permobil, men boken handlar inte alls om det utan om vänskap och kärlek. Det uppskattar jag”.


Fler boktips där huvudpersonen eller någon i boken har en funktionsnedsättning

Bokomslag Haj-JennyBokomslag: Funkisfamiljen - Operation SlutstirratBokomslag Pluto och stjärnornaBokomslag London Eye-mysterietBokomslag Alla hundar har adhdBokomslag Alla katter har AST

 

Fanny Eriksson och Alma Landqvist sitter inne i studion och poddar. Foto: Foto FDB, Föräldraföreningen för dyslektiska barn

Läsning och dyslexi – både längtan och motstånd

 

Tonåringarna Fanny Eriksson och Alma Landqvist har båda dyslexi. Men kunskapen om diagnosen är ganska låg bland allmänheten, tycker dom. I DyssePodden utforskar de ämnet och här tipsar de dig som förälder till ett barn med dyslexi hur du kan tänka. 

Läs intervjun med Alma och Fanny från DyssePodden

Äppelträd och blå himmel. Rötterna under marken syns.

Boktips där huvudpersonen har en funktionsnedsättning

 

Visste du att bokkaraktären Percy Jackson har både ADHD och dyslexi? Det är två av många funktionsnedsättningar vi människor kan födas med. Här tipsar vi om böcker där en person har någon funktionsnedsättning.

Hitta boktips om funktionsnedsättningar

-1