Äppelhyllan ger stöd och inspiration
Vägen till läsning kan se olika ut. Man kan exempelvis läsa med ögonen, fingertopparna eller med öronen. Äppelhyllan finns på de flesta bibliotek och här kan du och ditt barn hitta olika sätt att läsa på och berättelser att känna igen sig i.
Text och foto: Annsofie Andersson, 31 maj 2022.
Sandra Engman Fingal och Sara Appelqvist är båda barnbibliotekarier med bas i Göteborg. Sandra jobbar på Frölunda bibliotek och Sara på stadsbiblioteket. De är ansvariga för Äppelhyllan på sina bibliotek och de träffar både barn och vuxna som söker efter material.
- Den vanligaste frågan vi får kommer från föräldrar som letar efter berättelser att känna igen sig i. Barnet kanske nyligen har fått en diagnos och då vill man ha berättelser för att kunna samtala om det, säger Sandra.
Hitta lusten till läsningen
Sara upplever att det är många frågor kring lästräning. Om man har ett barn med dyslexi eller någon annan läsnedsättning vill man såklart gärna hjälpa sitt barn att komma i gång med läsningen. Här gäller det att hitta en balans mellan ren lästräning och att hjälpa barnet att också få en kravlös och positiv upplevelse av läsning och av böckernas värld.
- Det viktigaste är att barnet får uppleva glädjen i att höra en berättelse eller en historia. Då tycker vi att man kan låta barnet lyssna på en bok eller att man provar att högläsa för sitt barn. Att lyssna kan vara lika viktigt som att läsa med ögonen, det är inte något som är sämre, säger Sara.

Barnbibliotekarierna Sara Appelqvist och Sandra Engman Fingal tror att det är väldigt viktigt för barn att hitta någon att identifiera sig med i litteraturen. Foto: Annsofie Andersson/Barnens bibliotek
- Att lyssna på böcker är bra på flera sätt. Om man exempelvis har koncentrationssvårigheter eller har svårt att hålla i boken rent fysiskt, kan det vara lättare att lyssna, tillägger Sandra.
Långsamt mer mångfald i barnlitteraturen
De senaste tio åren har utbudet av barnböcker där någon har en funktionsnedsättning blivit lite större. Men det kunde gå snabbare och det finns mycket kvar att önska tycker både Sara och Sandra. De tror att det är väldigt viktigt för barn att hitta någon att identifiera sig med i litteraturen.
- När jag själv var på jakt efter det för tio år sedan hittade jag en bilderbok och en kapitelbok. När vi läste dem såg jag glädjen hos min son att det fanns någon som representerade honom. Jag tror det är superviktigt för alla, för alla barn och vuxna att visa på mångfalden i böckerna, säger Sandra.