Hoppa direkt till innehåll

Så startar du en Harry Potter-klubb

 

Camilla Oscarsson är barn- och ungdomsbibliotekarie I Lilla Edets kommun. Efter att hon anordnat ett Harry Potter-läger såg hon behovet att ha en Harry Potter-klubb. Klubben är nu inne på sin tredje termin på Lödöse bibliotek och hon funderar på att starta en även i Lilla Edet.

Text och foto: Annsofie Andersson, april 2021.

 

Camillas fem tips till dig som vill starta en klubb:

1. Läs böckerna! Det räcker inte med att ha sett filmerna – barnen har koll och det kan bli väldigt roliga diskussioner om skillnaderna mellan bok och film. Du måste också ha koll på vem som är vem.

2. Gilla fantasy själv! En förutsättning är att du tycker det är kul med fantasy, och att man verkligen gillar trollkarlar och magiska världar och vågar vara lite ”nördig”.

3. Var beredd på att pyssla mycket! Det finns så mycket roligt man kan göra på träffarna och det är bra om du tycker det är kul att pyssla. I en sådan här klubb är det inte bara att prata läsning och böcker. Det handlar lika mycket om att skapa saker som egna drakägg, trollstavar och monsterböcker . Det är en del av konceptet. Många pyssel finns att hitta på nätet.

4. Tänk över hur många ni bör vara. En bra ålder på de som deltar är från nio och uppåt. Antalet medlemmar i vår klubb är 12- 14 stycken. Det är nästan max vad man klarar av om man ska göra mycket pyssel och man behöver hjälpa till. Om man däremot ska ha en filmvisning kan man vara flera.

5. "Think outside the box!" Det behöver inte bara vara Harry Potter – utan öppna de andra världarna också! Vi har till exempel sett på Spiderwick-filmen och diskuterat likheter och vad som skrevs först.

Barnen pysslar på Harry Potter-klubben.

Barnen pysslar på Camillas Harry Potter-klubb. Foto: Camilla Oscarsson

Camilla Oscarsson är bibliotekarie i Lödöse

Camilla Oscarsson är bibliotekarie i Lödöse. Foto: Annsofie Andersson.

Harry Potter-klubben sitter på en bänk, till vänster Maya, Ellen, Noa, Nora, Othilia och Sigrid.

De träffas på Harry Potter-klubben

 

Tänk att träffa andra Potterheads som också vill prata om böckerna och filmerna? På Lödöse bibliotek finns en Harry Potter-klubb. Vi har träffat några av medlemmarna som är med i klubben.

Läs intervjun med Harry Potter-klubbmedlemmarna

Affisch med texten: Affischer och pyssel att skriva ut. Foto: @skolbibliotekarierna på Instagram

Material för dig som är vuxen och arbetar med barn

 

Du vet väl att allt material på Barnens bibliotek är fritt att skriva ut och använda i miljöer där barn befinner sig? Hitta material inför kommande teman ni planerar.

Till utskrivbart material

-1