Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Foto på Monica Zak.

Foto: Pressbild Bokförlaget Opal

Fakta om Monica Zak

Monica tycker att det viktigaste och roligaste i hennes liv är att skriva om barn och unga för barn och unga. Hittills har det blivit över 50 böcker, många med berättelser från olika delar i världen.

Monica har en svensk mamma och en tjeckisk pappa. Hon föddes i Tyskland och kom till Sverige när hon bara var några månader gammal, strax innan andra världskriget bröt ut. Hon växte upp i Örebro och när hon blev äldre utbildade hon sig till journalist.

Första boken skrevs i Panama

År 1970 seglade Monica runt om i världen med sin man och sin son. Hon arbetade med att skriva artiklar om människor och platser som de besökte på vägen. När de var i Panama, ett land i Centralamerika, blev Monica väldigt förkyld och kunde inte göra sina intervjuer. Då skrev hon en barnbok istället. Det blev hennes första bok, den hette Oskar Storm på den obebodda ön och den kom ut 1971.

Trots att Monica aldrig hade haft planer på att bli författare så har hon nu skrivit allt från bilderböcker och faktaböcker, till spökhistorier och ungdomsböcker.

Inspireras av verkligheten

Monica hämtar sin inspiration till sina böcker från verkligheten. Böckerna handlar många gånger om barn som hon har mött på sina resor.

En av hennes böcker, Pumans dotter, blev film 1994. Den handlar om en 17-årig flicka som tillhör urbefolkningen i Guatemala och som måste fly från sitt land efter en massaker. Boken om Alex Dogboy berättar historien om en gatupojke i Honduras.

Monica har fått flera priser för sitt författarskap.  Hon har också varit nominerad till världens största barn- och ungdomslitteraturpris, ALMA, ett pris som delas ut till minnet av Astrid Lindgren.

 

Text: Barnens bibliotek, februari 2021.

Källor: Nationalencyklopedin, Bokförlaget Opal, intervju med Barnens bibliotek 2015

Faktaruta

Namn: Monica Zak

Född: 1939 i Dresden i Tyskland

Gör: Författare som skriver för barn och unga. Har gett ut över 50 böcker och är översatt till många språk.

Genre/ämnen: Faktaböcker, bilderböcker, humor, spänning och berättelser om barn och unga i Sverige och i andra länder.

Mest känd för: Alex Dogboy, Pojken som levde med strutsar, Pumans dotter och många fler böcker.

Vill du läsa några av Monicas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Björn lindansareJag är en pojke med turDansa med strutsarDen sjungande dödskallenSyraFinns det vargar i Sverige


Böckerna om Alex Dogboy

Alex DogboySäg AlexAlex Dogboy Tredje kärlekenDogboy är död

Loading....

Visste du att

...Monica har varit ute på havet och seglat jättemycket? När hon och hennes familj var på en resa med segelbåt hade de tänkt att vara borta i ett år - men de blev borta i hela sex år!

...när Monica började skolan så upptäckte hon att skolkamraterna inte kände till de spännande böckerna som hennes mamma hade läst för henne. Då började Monica berätta om böckerna för kompisarna på rasterna. Då insåg hon hur kul det var att berätta bra historier för andra.

...många av Monicas böcker innehåller berättelser som är hämtade från verkligheten? Bland annat handlar Björn lindansarePojken som levde med strutsar och Alex Dogboy om människor som finns eller har funnits på riktigt.

Ann-Helén Laestadius. Foto: Elisabeth Ohlson

Ann-Helén Laestadius

 

Ann-Helén drömde om att bli författare när hon var liten och när hon fick syn på skrivartävlingen med temat "Att vara ung same idag" gjorde hon ett försök. Hur gick det för henne i tävlingen?  

Läs mer om Ann-Helén 

...

Allt du behöver veta om Barnkonventionen

 

20 november varje år är Barnkonventionens dag. Det är FN:s konvention om barns rättigheter. Den betyder att alla vuxna måste se till att alla barn i världen har rätt till att må bra.

Lär dig mer om Barnkonventionen

-1