Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

DoraJen, Yosh, Kajfa och Soya i Yokaj Studio

 

Yokaj Studio är något så ovanligt som fyra svenska tecknare som följer sin dröm om att göra manga tillsammans. Och de har lyckats göra den bästa serien i Sverige, Kick Off. Iallafall om man får tro 40.000 barn och ungdomar i Bokjuryn.  För Barnens Bibliotek berättar de om hur serien blev till.


Yokaj Studio bildades i April 2004 av medlemmarna Yosh, Kajfa, Soya och DoraJen. Yosh är motorn i gruppen. Kajfa är hennes pojkvän, Soya lillasyster och DoraJen kusin. Tillsammans har de tecknat sex böcker, gjort ett spel, vunnit massor av priser och gjort mängder av teckningsuppdrag. Kick Off är deras första längre manga.

Laguppställningen

Yosh, Kajfa, Soya och DoraJen har ritat självporträtt
Yosh: layout, huvudkaraktärer
Kajfa: handling och dialog
Soya: Raster (gråtoner)
DoraJen: Svärta och fartstreck

Uppvärmningen
Yokaj Studio hade länge drömt om att göra ett större projekt tillsammans som grupp. Tidigare hade de hjälpts åt med varandras soloprojekt. Med sina tidigare böcker, Mangadagböckerna och Yosh! Teckna Manga, hade de visat förlagen att de var seriösa och ville satsa. Eftersom läsarna hade frågat efter mer killgrejer, beslöt de sig för att testa en fotbollsmanga. Inte så mycket för att Yokaj-gänget var intresserade av fotboll, men genom Yoshs favorittecknare, Mitsuru Adachi, visste de att en sporthistoria är ett bra sätt att kombinera kärlek, action, humor och skolvardag. En annan manga, Takehiko Inoues Slam Dunk! hade visat att det går att göra vad som helst spännande, bara man har rätt figurer och berättar på ett intressant sätt. Med fjärilar i magen gick de till förlaget och presenterade sin idé till en "riktig" mangabok.

Avsparken
Förlaget gillade idén så mycket att de ville ha sex böcker! Samtidigt hade man krav. De ville vara med och diskutera manuset. Och de ville att det skulle kännas svenskt. Yokaj tog det till sig, och gick hem för att skriva manus. De skrev båda de första böckerna samtidigt, och handlingen planerade man ända fram till sista boken.

Matchen
Sedan började ett intensivt arbete. Under en tid bodde hela gänget tillsammans och arbetade 16 timmar om dagen med att teckna och skriva. 180 sidor av noggranna figurer, pilliga bakgrunder, väl använda gråtoner och precisa fartstreck skulle på plats. Allt eftersom arbetet fortsatte blev man mer samspelta som lag. I början fick Kajfa och Yosh mana på de yngre att komma med idéer och säga vad de tyckte, men efter hand var de allihop inne i berättelsen. Diskussionerna började över frukostbordet och slutade vid läggdags. Vartefter de lärde känna figurerna bättre, skrev de mer och mer sig själva. Det räckte med en situation, så visste man direkt hur figurerna skulle agera och prata, berättar Kajfa.

Krille och spöket Andreas med seriesidor © yokajstudio.se

Mål!
Den första boken blev väl mottagen. Humorn gick hem, spänningen var spännande och skurkarna skurkiga. Men ett klagomål hade redaktören: figurerna pratade mossigt. Pinsamt, tyckte Yokaj och gjorde läxan bättre nästa gång. De tittade på Klass 9A, läste Tjuvlyssnat, och inte minst så låter de sina yngre kusiner provläsa allt de skriver. Att Kick Off vann Bokjury-priset visar att man har lyckats. Som Kajfa säger så gör man det ju för fansen. Att 40000 barn röstade fram deras manga var det högsta man kunde hoppas på.  Priset kommer lagom till Yokajs femårsjubileum, och släppet av Kick Off del 2, som har ännu mer fotboll, spökjakt och listiga hamstrar. Kolla trailern på www.kickoffmanga.se!

Yokaj Studio får sitt pris i Bokjuryn 2008

Johan C. Brandstedt 2009-06-04

 

Yokaj 


Studio 

Yosh! Teckna manga
Yosh! Teckna manga

Kickoff 1
Kick off 1

Kickoff 2
Kick off 2

-1