Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Yokaj Studio tecknar manga tillsammans

 

Yokaj Studio är något så ovanligt som fyra svenska tecknare som följer sin dröm om illustrera böcker tillsammans. Och de har lyckats göra den bästa serien i Sverige, Kick Off. Iallafall om man får tro 40.000 barn och ungdomar i Bokjuryn. För Barnens Bibliotek berättar de om hur serien blev till.

Text: Johan C. Brandstedt/Barnens bibliotek, juni 2009.


Yokaj Studio bildades i början av 2000-talet av medlemmarna Yosh, Kajfa, Soya och DoraJen. Yosh är motorn i gruppen. Kajfa är hennes pojkvän, Soya lillasyster och DoraJen kusin. Tillsammans har de tecknat böcker, gjort ett spel, vunnit massor av priser och gjort mängder av teckningsuppdrag. Kick Off är deras första längre manga.

Yosh, Kajfa, Soya och DoraJen har ritat självporträtt
Yosh, Kajfa, Soya och DoraJen som mangafigurer.

 

Yokaj Studio hade länge drömt om att göra ett större projekt tillsammans som grupp. Tidigare hade de hjälpts åt med varandras soloprojekt. Med sina tidigare böcker, Mangadagböckerna och Yosh! Teckna Manga, hade de visat förlagen att de var seriösa och ville satsa. Efter det valde de att teckna en fotbollsmanga. Inte så mycket för att Yokaj-gänget var intresserade av fotboll, men genom Yoshs favorittecknare, Mitsuru Adachi, visste de att en sporthistoria är ett bra sätt att kombinera kärlek, action, humor och skolvardag. Med fjärilar i magen gick de till förlaget och presenterade sin idé till en "riktig" mangabok.


Sedan började ett intensivt arbete. Under en tid bodde hela gänget tillsammans och arbetade 16 timmar om dagen med att teckna och skriva. 180 sidor av noggranna figurer, pilliga bakgrunder, väl använda gråtoner och precisa fartstreck skulle på plats. Allt eftersom arbetet fortsatte blev man mer samspelta som lag. 

Yokaj Studio får sitt pris i Bokjuryn 2008

Yokaj Studio får sitt pris i Bokjuryn 2008.

Den första boken blev väl mottagen. Humorn gick hem, spänningen var spännande och skurkarna skurkiga. Men ett klagomål hade redaktören: figurerna pratade mossigt. Pinsamt, tyckte Yokaj och gjorde läxan bättre nästa gång. Att Kick Off vann Bokjury-priset visar att man har lyckats. Som Kajfa säger så gör man det ju för fansen. Att 40 000 barn röstade fram deras manga var det högsta man kunde hoppas på.  Priset kommer lagom till Yokajs femårsjubileum, och släppet av Kick Off del 2, som har ännu mer fotboll, spökjakt och listiga hamstrar. 

Tema: Serier!

Vill du läsa några av Yokaj Studios böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

 

Yosh! Teckna mangaKickoff 1Omslag: FotbollOmslag: Izzy och gänget

 

-1